D. Motreanu: Am solicitat Comisiei Europene sprijin financiar urgent pentru fermierii români şi din celelalte state UE, afectaţi de criza sanitară

D. Motreanu: Am solicitat Comisiei Europene sprijin financiar urgent pentru fermierii români şi din celelalte state UE, afectaţi de criza sanitară

Am solicitat astăzi printr-o scrisoare comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, să vină alături de sectorul agroalimetar şi să sprijine plata avansurilor majorate pentru agricultori începând cu vara acestui an şi nu din toamnă, cum a propus Comisia Europeană.

Criza medicală provocată de COVID-19 are un impact deosebit de mare în sectorul agricol şi generează dificultăţi financiare majore pentru fermieri, precum şi probleme cu lichidităţile. Avem nevoie de o mobilizare financiară pentru fondurile agricole şi de dezvoltare rurală similară celei propuse recent de Comisia Europeană pentru fondurile politicii de coeziune. Pentru evitarea unei crize a alimentelor şi escaladarea preţurilor este esenţială menţinerea activităţii fermierilor şi păstrarea echilibrului alimentar în România şi celelalte state membre UE.

În noul pachet de măsuri propus de Comisia Europeană pentru sprijinirea sectorului agricol, statele membre vor putea plăti agricultorilor avansuri mai mari, începând de la jumătatea lunii octombrie a acestui an. Este o măsură importantă pentru sectorul agricol însă, în noul context, fermierii au nevoie de acces la bani cât mai curând posibil. De aceea, în scrisoarea pe care am adresat-o comisarului Wojciechowski am solicitat ca România şi celelalte state membre UE să aibă posibilitatea de a plăti avansurile pentru plăţile directe începând cu luna iulie, după finalizarea controalelor administrative. Pentru a accelera procesul plăţilor directe, agenţiile de plăţi ar putea utiliza documentaţia din anii precedenţi, în situaţia în care fermierii declară pe propria răspundere că situaţia nu s-a schimbat.

Scrisoarea pe care i-am trimis-o comisarului Janusz Wojciechowski a fost semnată şi de colegul meu liberal, Daniel Buda.

Dan Motreanu, membru al Comisiei AGRI din Parlamentul European

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.