Vicepreşedintele ALDE Călăraşi, Laurenţiu State, a prezentat pentru www.arenamedia.ro motivele pentru care ALDE susţine candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.
“Am decis să susținem un candidat independent, având în vedere că opinia publică așteaptă un președinte care să fie al tuturor românilor și nu cel sprijinit de un partid politic. Românii vor un președinte care să nu mai fie ștampilat ca fiind candidatul partidului care îi dă susținerea condiționat, față de care candidatul are anumite obligații.” a spus State care a continuat “Considerăm că e nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Vedem că această decizie este una pe care românii o îmbrățișează, lucru care a reieșit și din sondajele care îl poziționează pe Mircea Diaconu pe locul 2 în preferințele românilor.“
State a mai adăugat că “Mircea Diaconu ne-a spus că are nevoie de un sprijin logistic şi suntem dispuşi să-i acordăm acest sprijin logistic, pentru a-şi putea derula campania de alegeri prezidenţiale, fără ca acest lucru să presupună ceva mai mult. Rămâne cu statutul de independent şi, sigur că dacă sprijinul pe care i-l putem acorda este considerat de Mircea Diaconu util, e foarte-foarte bine.”
Întrebat ce tip de preşedinte vrea să fie Mircea Diaconu, liderul ALDE Călăraşi a spus “Profilul de președinte pe care îl promovează Mircea Diaconu este unul clar: un președinte ar trebui să semene cu românii, cu oamenii obișnuiți, să arate că îi respectă, că îi pasă de toți. Președintele ar trebui să nu fie cineva care se închide într-un palat bine păzit, făcând numai ce-i trece lui prin cap, ci o persoană pe care să o simțim alături de noi, la bine, dar mai ales la greu. Cel mai bine a enunțat Mircea Diaconu profilul președintelui printr-o serie de verbe, verbele constituționale cum le-a intitulat, care arată cum își poate face menirea un președinte: reprezintă, veghează, mediază, garantează, consultă, propune, desemnează, sesizează, participă, numește (dar la propunerea altor instituții, nu decizia lui luată în baie). Aceste verbe sunt cele care îl obligă pe președinte la neutralitate, nepartizanat politic și neagresivitate. Vedem că nicăieri nu există scris șeful statului. Aceste verbe sunt altele decât cele care au creat, în mentalul public, senzația că el ar fi un fel "tătuc" de la care unii se așteaptă să pună prim-miniștri după cum îi trece lui prin cap. Rostul președintelui este să facă să se miște roțile dezvoltării, administrării, guvernării țării, nu să le blocheze. Oamenii trebuie au nevoie să înțeleagă faptul că Constituția trebuie citită în litera, dar mai ales în spiritul său.”
În opinia sa, Constituția României trebuie citită și aplicată cu bună credință, iar “dorința lui Mircea Diaconu este ca președintele, care este al tuturor românilor, să fie primul cetățean care să facă acest lucru. Fundamental pentru o astfel de funcție este nepartizanatul. Toţi preşedinţii de până acum au greşit culoarul - unii mai mult, alţii mai puţin. Cel puţin ultimii doi preşedinţi au greşit culoarul înfiorător. E vorba despre culoarul de competenţă constituţională a acestei funcţii, acestei instituţii. E profund greşit. Trebuie să se înțeleagă faptul că nu există un guvern "al lui", al președintelui, nu poate fi decât rezultatul aproape aritmetic al alegerilor care au loc în mod democratic. Preşedintele nu rezolvă, nu decide şi nu face legislaţie. Plaja de lucru a preşedintelui, din Constituţie, e să rezolve foarte multe lucruri, dar nu câte unul: fenomene, tendinţe, lucruri mari, fundamentale, şi nu singur, ci cooperând, colaborând cu întreaga societate, cu lumea politică, cu cine este nevoie, dar nu rezolvă probleme punctuale.”