Și CNI-ul a aflat cât de bine “colaborează” Prefectura cu Consiliul Județean, în interesul cetățeanului!

Și CNI-ul a aflat cât de bine “colaborează” Prefectura cu Consiliul Județean, în interesul cetățeanului!

Conflictul dintre prefectul Valentin Barbu și președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță a bifat, recent, un nou episod.

Pe 2 iunie a.c. (coincidență sau nu, chiar în ziua în care în urmă cu 200 de ani se năștea Ion C. Brătianu, unul din fondatorii PNL, partid pe care cu cinste îl reprezintă Valentin Barbu), reprezentantul Guvernului în teritoriu a găsit de cuviință să înștiințeze Compania Națională de Investiții că sediul care găzduiește Prefectura pentru care Consiliul Județean Călărași i-a solicitat finanțare pentru reabilitare are o “situație juridică ambiguă”, subliniind în adresa transmisă doamnei director general Manuela Irina Pătrășcoiu” că “Ministerul Afacerilor Interne va face, în perioada imediat următoare, unele demersuri legislative ce vor viza revocarea dreptului de administrare temporară a acestui imobil, în măsura în care acesta este un bun de uz și interes public național, așa cum precizează în cadrul art. 1 din Hotărârea de Guvern nr. 706 / 1994 privind trecerea palatelor administrative din municipiile reședințe de județe în administrarea instituției prefectului, cu modificările și completările ulterioare, și nu unul de uz și interes public județean”.

O intervenție absolut inutilă a marelui pierzător al alegerilor locale din 27 septembrie 2020 care n-a vrut, foarte probabil, să-i rămână dator lui Iliuță, după ce conducerea Consiliului Județean i-a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași, în luna mai a acestui an, o plângere penală „cu privire la săvârșirea de către Barbu Valentin (care în perioada 2016 – septembrie 2020 a fost consilier județean și a deținut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Călărași) a infracțiunii de abuz în serviciu, constând în aceea că în cursul lunii august 2020, a aprobat repartizarea unor cantități de material rezultat din frezarea asfaltului existent pe Drumul Județean 411, drum modernizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală”. Concret, mai multe primării au solicitat Consiliului Județean diferite cantități de asfalt frezat de pe DJ-ul mai sus-menționat, lucru acceptat de Barbu (n.r. aflat atunci la șefia CJ), care a decis în mod abuziv că materialul solicitat are valoare de inventar zero, creând astfel o pagubă pentru UAT-Județul Călărași. Desigur, în această speță, ultimul cuvânt îl va avea justiția.

Pentru că reprezintă un partid aflat la putere, sprijinit fățiș de președinte, servicii și parchete (nu mai zic de SUA, UE, NATO, FMI sau FAO, se știe!), Barbu își poate permite orice. Mai ales să pună “piedici” când partidul i-o cere sau când prinde vreo ocazie să se revanșeze în fața lui Iliuță (se spune că 70% din HCJ-urile adoptate sau Dispozițiile sale de președinte au fost deja “bușite” din martie, de când a devenit prefect și până acum) pentru că are “spatele” asigurat, așa cum s-a întâmplat și în august, septembrie anul trecut când s-a autoproclamat președinte al Consiliului Județean, știind prea bine că nu i se va întâmpla nimic deși a încălcat cu bună știință legile în vigoare.

Acum, Barbu pune sub semnul întrebării perspectiva reabilitării unui simbol arhitectonic al municipiului și județului, doar ca să-și mai răcorească un pic orgoliul în fața inamicului “de moarte”. Dacă într-adevăr, fostul palat administrativ se află într-o situație juridică ambiguă, așa cum pretinde, de ce nu a reacționat domnia sa așa de virulent și când ocupa funcția de vicepreședinte al CJ Călărași? Sau de ce a denunțat proiectul de reabilitare a clădirii în timpul campaniei electorale? De ce nu a spus atunci că proiectul n-ar trebui să avanseze, după ce se semnase contractul de execuție a lucrărilor, pentru că imobilul de fapt nu mai este în administrarea Consiliului Județean și că ar trebui să fie preluat de instituția prefectului așa cum pretinde în momentul de față? Sau de ce nu a reacționat recent, prin februarie mai exact, în plenul Consiliului Județean când s-a pus în discuție finanțarea lucrărilor prin intermediul unui împrumut bancar? Nici el și nici colegii săi n-au scos atunci o vorbă despre presupusa situație ambiguă!

Dacă tot a pus CNI-ul în gardă, de ce nu l-a dat până acum pe Iliuță pe mâna justiției dacă tot a dat undă verde finanțării cheltuielilor privind elaborarea SF-ului și a PT-ului dacă tot știe că sediul Prefecturii nu e în administrarea Consiliului Județean?

Vă invit să citiți și “dreptul la replică”, postat pe pagina personală de FB. Argumentele invocate n-au nicio legătură cu cele afirmate în adresa trimisă CNI care, bineînțeles, a pus dosarul în sertar, la naftalină, și de unde-l va scoate spre analiză poate peste un an.

Rivalitatea asta care riscă să capete dimensiuni apocaliptice nu interesează pe nimeni sănătos la cap. În mijlocul Călărașiului tronează un imobil ajuns într-o stare avansată de degradare, riscând, dacă va mai fi pasat de la Ana la Caiafa, să se transforme într-un morman imens de pietre și moloz ca să fim de râsu’ lumii!

De o astfel de “imbecilitate” avurăm parte și în urmă cu 2 ani când drumul de intrare în Călărași prin incinta Siderca a generat inclusiv plângeri penale. Păcat că dl Barbu nu pare dispus să învețe ceva din acest episod rușinos care a contribuit și el la ducerea PNL-ului în opoziție, în plan local, după 16 ani de domnie.

Altfel, logo-ul de campanie “Dezvoltăm Călărașiul!” pe care-l flutură și acum liberalii e doar, din nefericire, nutreț pentru naivii, unii chiar de bună credință, care s-au înrolat voit sau nu în urma lor.

PS: Își mai imaginează cineva că după ce a “blocat” la CNI proiectul privind reabilitarea sediului Prefecturii, prefectul Barbu va semna vreodată decretul privind instituirea stării de urgență care să mute proiectul de modernizare a lotului 2 de străzi din Cartierul Mircea Vodă din lista sinteză pe cea de finanțare a Companiei Naționale de Investiții?

barbu