PLUS / R. Clondir: Nu eşti validat ca individ ci este validată o idee

PLUS / R. Clondir: Nu eşti validat ca individ ci este validată o idee

Continuăm astăzi cu partea a doua a interviului pe care l-am realizat recent cu Răzvan Clondir, unul dintre membrii Grupului de Iniţiativă Locală PLUS Călăraşi.

Răzvan ne vorbeşte despre „ziua votului”, despre rezultatele din 26 mai, anunţând chiar şi faptul că pe 11 august vor avea loc alegeri în cadrul organizaţiei locale PLUS Călăraşi.

 

Şi a venit şi ziua votului, Răzvan.

A venit şi ziua votului, o experienţă absolut nouă pentru mine, pentru noi toţi din echipă care nu am mai fost implicaţi în astfel de activităţi.

Aţi avut oameni peste tot…

Am avut oameni în toate secţiile de votare, Alianţa 2020 USR Plus a avut oameni în toate secţiile de votare.

Cu cei de la USR cum v-aţi împăcat?

Cu cei de la USR ne-am împăcat foarte bine. Au fost tot timpul lângă noi, şi la semnături. La un moment dat ne schimbam pentru că au fost şi zile mai ploioase....

Nu au fost tensiuni niciodată?

Nu, clar nu au fost. Chiar am lucrat foarte bine. Ei au, de exemplu, o zonă mai bine reprezentată în Olteniţa şi atunci am mers la ei şi împreună cu cei din Olteniţa am strâns semnături. Adică a fost o colaborare foarte ok.

Cum îţi explici faptul că aţi avut votul însemnate, importante chiar, în toate localităţile? Aşa de bine au penetrat mesajele voastre pe internet?

Nu ştiu dacă neapărat pe internet. Până la urmă cred că a fost şi este şi acum, cu siguranţă, un mesaj foarte bun acesta cu „Fără hoţie ajungem departe!”. Un mesaj care nu-ţi spune nimic în sensul că voi, face, voi drege, dacă câştigăm noi alegerile nu ştiu ce o să se întâmple, dar îţi arată un ideal la care poţi relaţiona uşor pentru că, cu siguranţă ai fost pus într-o situaţie în care ai auzit tot felul de lucruri că se întâmplă, că se fură, că se....

plusstrangeresemnaturi1

Faptul că adversarii voştri au spus aproape până la epuizare: Guvern tehnocrat, realizări zero, Cioloş zero, ş.a.m.d., lucrurile astea nu v-au îngreunat activitatea?

Acum e şi foarte greu de exemplu la momentul când strângi semnături. A fost un moment intim pentru că ajungi într-o zonă în care te întâlneşti cu cel care te votează sau cel care îşi exprimă o dorinţă. În alte situaţii poate nu te-ai lovi de el atât de aproape. Este omul care îţi dă buletinul, este omul care îţi dă datele lui, este omul care semnează pentru tine, care la un moment dat venind la cortul tău se şi expune într-un fel. Îşi expune public această opţiune pentru tine. Nu ştiu dacă aici este vorba de discuţii de tipul ăsta tehnic, adică nu încerci să convingi pe cineva tehnic ce a făcut un guvern. E un context mai larg, a venit după nişte evenimente, a fost un moment în care oamenii îşi doreau o reîmprospătare a politicului pe perioada acestui an în care era Guvernul tehnocrat. Foarte multe lucruri de luat din mers, multe lucruri administrative de făcut, exact cum le face un tehnician, un tip aplicat. Adică nu poţi să spui că a fost un mandat întreg şi atunci poţi să evaluezi: da, au fost 4 ani, s-au făcut şi bune, s-au făcut şi rele, care e ponderea. La nivelul ăsta de discuţii, intim cu votantul, nu este timp de explicaţii tehnice. Nouă ne-au semnat oameni de 70 de ani.

Dar şi tineri.

Şi tineri, adică au fost din toată paleta.

Sau cum spuneau cei de la USR, „Fără penali în funcţie!”.

Sau „Fără penali în funcţii publice!”, da, o altă iniţiativă la care iarăşi cei de la USR au participat mai mult pentru că era o acţiune de-a lor mai veche, noi apărând din noiembrie.

Să ne întoarcem în ziua votului. Când au început să vină rezultatele, seara la numărătoare, ce aţi simţit?

Noi eram cu colegii de la USR, am fost împreună, am stat până dimineaţa. E un sentiment foarte plăcut pentru că îţi dai seama că sunt nişte oameni care îşi pun speranţele într-o idee, nu neapărat în tine ca individ pentru că nu a fost o competiţie de oameni. Eu candidez la o funcţie sau... Nu eşti validat ca individ ci este validată o idee şi pentru asta e foarte reconfortantă să vezi....

Aveţi de gând să lăsaţi ideea asta să se stingă în tumultul cotidian? Mă refer la faptul că mâine poate se depune moţiunea, nu trece moţiunea partidele pe care le reprezentaţi preferă mai degrabă anticipate şi nu să gireze cel mult un alt guvern. Sunt lucruri pe care cetăţenii vi le-au solicitat în campanie şi cred că nu mai au nici ei răbdare.

Da, e posibil, nu numai că motivaţi şi de rezultat şi în acelaşi timp şi în zona în care nu numai că te motivează dar te şi obligă acest rezultat. Adică deja este o formă de angajament până la urmă. Adică ţi-am dat un vot, chiar dacă e pentru europarlamentare. Fac o mică paranteză, un tip de alegeri cam fără miză până la urmă.

plusstrangeresemnaturi2

La prima vedere fără miză sau să nuanţăm şi mai mult ceea ce trebuia spus în campania electorală nu a avut nicio legătură cu Parlamentul European.

Da, exact, şi aşa se poate spune.

Temele erau altele.

Erau altele, de acord, dar pentru noi a fost un set de alegeri test. Pentru că OK, am trecut acest test, în felul în care l-am trecut, în unele localităţi mai bine, în altele mai rău. În fine, pentru noi este semnalul organizării interne pentru că, aşa cum spuneam şi mai devreme, pe 11 august sunt alegeri interne.

Te gândeşti să candidezi la o funcţie în partidul ăsta?

La modul cum este structurat acum, cum se structurează şi cum se va dezvolta partidul, candidaturile sunt pentru toţi membrii.

Pentru că te ştiu un om corect, un om sincer, vroiam să te întreb dacă ai în minte, sau dacă iei în calcul o candidatură pentru o funcţie de conducere în organizaţia judeţeană.

A, deci noi nu am discutat acum. Povestea asta cu organizarea se lucrează la ea de foarte multă vreme, deci dincolo de organizarea asta pentru filiale, pentru tot ce înseamnă infrastructura asta de partid din judeţ, în paralel se lucrează de ceva vreme, de câteva luni de zile la un alt program, mai amplu, în care vrem să fim foarte aproape de alegători. Şi pentru asta noi avem un amplu program de...le numim noi comunităţi.

Răzvan, nu-mi răspunzi concret. Eşti “pasionat” de o funcţie sau nu?

Ce înseamnă o funcţie?

Preşedinte, vicepreşedinte...

Asta încerc să spun în momentul ăsta, funcţionând în felul în care am funcţionat până acum, noi suntem 11 indivizi care coordonăm activitatea PLUS până acum, avem aceste comunităţi care încep să se dezvolte. Deci însăşi felul în care este organizat partidul, nu este ceva de genul, eu ştiu... vreau eu să candidez şi încă 3 inşi vom candida noi în aşa fel încât să ieşim. Candidatura este deschisă pentru toată lumea.

Sigur, dar tu eşti interesat?

S-ar putea să fiu interesat să candidez. De ce nu?

Pentru că oricât de frumoase ar fi ideile, dacă nu ai o structură politică e complicat să te duci să te baţi într-o campanie pentru locale. Neavând acest fundament până la urma, urmei.

Ăsta e şi motivul pentru care partidul se organizează acum. Este în zona asta de creştere şi de organizare internă.

Va urma