PLUS / R. Clondir: Noi cred că avem o opoziţie constructivă şi critică!

PLUS / R. Clondir: Noi cred că avem o opoziţie constructivă şi critică!

Continuăm astăzi cu partea a 3-a a interviului pe care l-am realizat în urmă cu puţin timp cu unul din liderii locali ai PLUS Călăraşi, Răzvan Clondir (foto primul din stânga). Domnia sa subliniază faptul că împreună cu colegii săi au identificat problemele cu care se confruntă comunitatea locală, o parte dintre ele fiind dezbătute în spaţiul virtual, pe pagina oficială de Facebook a partidului.

 

Anticipezi o „dispută”, între liderii USR şi PLUS privind candidatul Alianţei 2020 USR PLUS pentru prezidenţiale?

Acum pe zona de naţional, Alianţa funcţionează în continuare. Sunt acolo oameni care discută în aşa fel încât să identifice cel mai bun candidat pentru aşa ceva. Probabil că sunt negocieri ca în orice altă alianţă, posibil.

Mai aveam o curiozitate. Au fost două idei importante rostogolite în spaţiul public: „Fără hoţie!” şi „Fără penali în funcţie!”. Cum duceţi mesajele PLUS în plan local? Ce facem cu principiile România 100 sau particularizând Călăraşi 100? Cum le transpunem aici, în plan local, unde ne interesează mult mai mult decât ceea ce se întâmplă în alte părţi ale ţări...

Punctul ăsta de vedere nici nu m-aş fi implicat dacă nu... Repet, este structura pe care funcţionează şi îşi doreşte să funcţioneze şi va funcţiona acest partid. Însăşi organizarea comunităţilor locale către asta este îndreptată. Deci zona de interes este a locului unde trăieşti. Structura asta este menită să funcţioneze exact acolo unde trăieşti, să poţi să faci lucruri pentru tine şi pentru comunitatea ta, în zona în care trăieşti. Din punctul ăsta de vedere există o foarte mare independenţă a filialelor, a comunităţilor, a organizaţiilor locale, să-şi pună în lumină problemele pe care fiecare le are în zona lui activitate.

Amândoi ştim foarte bine că atât municipiul cât şi judeţul au nevoie de investiţii masive. Nu ne place unde trăim pentru că nu suntem suficient de bine dezvoltaţi. Când vom vedea, să zic aşa, o opoziţie constructivă, critică, la adresa guvernării locale?

Dar noi cred că avem o opoziţie constructivă şi critică. Nu ştiu dacă urmăriţi pagina noastră de Facebook, noi de fiecare dată când discutăm despre o problemă, sau despre ceva ce frământă comunitatea locală, diverse proiecte care sunt într-un stadiu sau altul, modul de implementare, ştiu eu, orice lucru de genul ăsta... Noi de fiecare ne-am făcut temele, ne-am documentat cu privire la lucrul ăsta şi am ieşit cu o opoziţie destul de clară.

Mie mi s-a părut că în perioada asta aţi fost preocupaţi mai degrabă de alegerile europarlamentare, decât de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Cum toată lumea ştie ce se întâmplă în jurul nostru şi nici nu cred că....

Ştim toţi ce se întâmplă dar n-am aflat soluţiile pe care le oferă un partid sau altul. 

Acum nici soluţiile nu sunt nişte lucruri prefabricate, nu sunt lucruri pe care să le ştiu. Cred că am mai avut experienţa asta politică cu oameni care vor face şi nu s-a întâmplat, da?

Tocmai, măcar voi să învăţaţi din erorile trecutului.

Asta ne străduim să facem. Suntem foarte atenţi la felul în care se petrec lucrurile şi încercăm să identificăm chiar constructiv. Adică nu suntem pe profilul trebuie criticat tot, lumea începe cu noi şi dacă nu vom fi noi, nu ştiu ce se va întâmpla. Revin, pentru că această idee este foarte importantă, principiul comunităţilor, asta şi spune. O comunitate înseamnă nu numai membri unui partid, într-o comunitate sunt acceptaţi toţi cei care trăiesc în comunitatea respectivă. Să nu crezi cumva că dacă maşina mea sau a ta nu poate să meargă pe o stradă, maşina unui lider de la un alt partid merge. E aceeaşi stradă pentru toţi. Comunitate înseamnă împreună. Tot timpul am încercat să aducem în discuţie ideea asta de a construi împreună până la urmă. Nu e o chestie....

Care ar fi principalele probleme pe care voi le-aţi identificat şi le-aţi dezbătut pe pagina voastră? Îmi imaginez că infrastructura rutieră...

Este cea mai presantă pentru că o resimţim până la urmă toţi. E o chestie de care te loveşti zilnic. Asta este! Sunt multe probleme de discutat. Aşa, ce-mi vine în minte, mai sunt probleme legate de salubrizare, şi aici iarăşi încercăm să...

Un serviciu public care în momentul de faţă nu-şi face bine treaba.

Scârţâie, nu funcţionează cum trebuie. Adică nu, e de văzut şi aici ce soluţii s-ar putea găsi, ce variante optime ar fi pentru că multă lume zice că ar trebui să luăm modelul nu ştiu cărui oraş care a avut rezolvat problema asta. Lucrurile sunt foarte complexe şi foarte contextualizate. Nu merge pe şablon.

Bruma de bani de la buget ţi se pare că e cheltuită bine?

E, aici nu aş putea să-ţi răspund pentru că nu e aria mea de expertiză să mă uit în tabelele cu cifre şi să-mi dau seama. Nu ştiu ce s-a cheltuit, cum s-a cheltuit, s-ar fi putut cheltui mai bine... Aşa, la o primă impresie pot afirma că da, poate ar fi trebuit să fie o infuzie mai mare de fonduri europene dar să zicem că dacă ai un buget mai mic, brumă de buget, de ce nu ai putea să o foloseşti ca o contribuţie la o sumă mai mare.

Sub formă de cofinanţare.

Dar e un principiu general, adică nu am inventat roata. E un principiu general valabil. Nu înseamnă că asta este soluţia şi de mâine se rezolvă. E greu. Şi un contract european, şi o finanţare de tipul ăsta sunt lucruri care iarăşi au o anumită metodologie, consumă timp, ai nevoie de un aparat care să-ţi facă lucrul ăsta, un aparat care să fie pro activ.

Adică teoretic ar trebui un aparat mai suplu şi mai eficient.

Mai eficient. De exemplu după doi ani de mandat la primărie acum ar trebui să intre fonduri pe care le-ai văzut acum doi ani, adică acum ar trebui să intre nişte bani de atunci previzionaţi. Adică să te gândeşti în viitor când ai nevoie de bani.

Ideile trebuiau „coapte” până în momentul de faţă.

Da, aparatul de care vorbeam, un aparat care trebuie să gândească totuşi în viitor. OK, avem o problemă sau vom avea o problemă peste 4-5 ani. Eu sunt tot timpul de părere că o administraţie este eficientă dacă indiferent dacă a plecat primarul, nici nu mai contează de la ce partid, proiectele merg mai departe. 

Deci reprezentativitatea politică n-ar trebui să fie legată de un primar face, un primar nu face. Să fie o proiecţie pentru comunitate.

Da, dar se întâmplă să ai şi un primar leneş care să nu bată drumul la Bucureşti pentru diverse proiecte şi să se mulţumească cu puţin.

Probabil, noi niciodată nu am despre indivizi când am discutat. Am discutat despre administraţie.

Sigur, dar administraţia e făcută de oameni.

E adevărat, dar sunt şi oameni buni. Adică nu înseamnă că de mâine trebuie schimbată toată lumea. Sunt oameni de aparat, sunt oameni care sunt acolo de multă vreme, sunt oameni care ştiu cum se fac bugetele, cum se fac lucrurile. Adică sunt nişte oameni cărora trebuie să le dai acea comandă, să-i pui în postura să facă lucrurile care se pricep.

Va urma

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.