Legea pentru combaterea violenţei psihologice-bullying a fost adoptată!

Legea pentru combaterea violenţei psihologice-bullying a fost adoptată!

Copiii din instituţiile de învăţământ din România vor avea, de acum înainte, un aliat important în lupta împotriva violenţei psihologice-bullying. Violenţa, care se poate manifesta fie fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit sau alte forme asemenea, fie verbal prin porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri, va fi interzisă prin lege şi se vor lua măsuri ca aceasta să fie combătută în toate ciclurile educaţionale: primare, gimnaziale şi/sau liceale.

Iniţiativa legislativă, care defineşte, previne şi interzice violenţa psihologică-bullying-ul, a modificat şi completat Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Aceasta a fost adoptată ieri de Senat în calitate de cameră decizională (L652/2018). Senatorii au votat iniţiativa în unanimitate. Legea Educaţiei Naţionale a fost astfel completată cu o secţiune care prevede expres definirea şi prevenirea bullying-ului, asistenţa psihologică, dar şi formarea şi informarea personalului didactic cu privire la problemele care decurg din acest tip de comportament.

"Când am început munca la proiectul de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, am avut tot timpul în minte frecvenţa mare a ştirilor care prezentau filmuleţe cu elevi agresaţi fizic sau verbal şi apoi postate pe diferite platforme sociale. Sigur că autorităţile reacţionau în aceste cazuri, dar, în lipsa unui instrument legislativ care să le ofere mijloacele de a preveni un astfel de comportament şi de a lua măsurile care se impun, nu se putea face prea mult. Acum am reuşit să umplem acest vid legislativ", a declarat deputatul Andrei Pop, co-iniţiator al proiectului legislativ.

"Mă bucur că au înţeles colegii din Camera Deputaţilor (287 de voturi Pentru şi 0 Abţineri) şi Senat (96 de voturi Pentru şi 0 Abţineri) importanţa acestei modificări legislative. Astfel legea a trecut în forma agreată împreună cu specialiştii, asociaţiile implicate în actul educaţional şi reprezentanţi ai instituţiilor publice. Voi urmări îndeaproape punerea în aplicare a prevederilor legale, începând cu elaborarea metodologiei privind prevenirea şi combaterea violenţei psihologice-bullying. Pentru că îmi doresc ca această lege să fie funcţională şi dreptul la demnitate al copiilor să fie protejat fără excepţii", a declarat la rândul său, Petre Florin Manole, de asemenea co-iniţiator al proiectului legislativ.

Deputat PSD, Andrei POP

Secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci

Deputat PSD, Petre-Florin MANOLE

Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.