Drumul expres Călărași – Oltenița a intrat în “dezbatere”

Drumul expres Călărași – Oltenița a intrat în “dezbatere”

După ce președintele Vasile Iliuță a declarat că instituția pe care o conduce, Consiliul Județean, intenționează să construiască, pe fonduri europene, un drum expres, pe lângă digul de apărare paralel cu fluviul Dunărea, pe un teren aflat în proprietatea Administrației Domeniilor Statului care să lege municipiile Călărași și Oltenița, liderul PNL Călărași, Alin Drăgulin a reacționat susținând că propunerea este superficială întrucât acolo “sunt situri Natura 2000 care sunt reglementate chiar de către Comisia Europeană.”

Replica din PSD, la declarațiile liderului PNL pe care le puteți citi integral mai jos, n-a întârziat. Administratorul public al municipiului Călărași, Eduard Grama, fost director al Direcției de Dezvoltare din CJ Călărași a declarat că drumul figurează deja pe lista de investiții a Consiliului Județean care ar fi obținut și avizul din partea A.N. Apele Române-Direcţia Apelor BZ-IL-S.G.A. Buzău. “Acel drum este identificat ca o investiție viitoare a Consiliului Județean. Astăzi (n.r. joi, 18 noiembrie) a primit avizul de la Apele Române Buzău.”, a spus Grama care a continuat “Am văzut declarat actualului președinte al organizației municipale PNL Călărași, Alin Drăgulin. Concluzia e următoare: Ei au considerat că și municipiul Călărași a fost un sit din “Natura 2000”, în condițiile în care 20 de ani n-au investit las nivel de municipiu ca să nu influențeze biodiversitatea”.

Senatorul Nicușor Cionoiu susține, în schimb, necesitatea reabilitării digului iar specialiștii să “decreteze” dacă în zonă se poate construi un drum expres.

“În acest moment discutăm de un drum despre care, indiferent cum, trebuie să profităm de banii europeni. Dacă PNRR-ul ne va permite să facem aceste drumuri de atracție turistică, prietenoase cu mediul...Noi am identificat soluțiile împreună cu colegii, unii chiar din opoziție, pentru a putea face acest drum în condițiile în care specialiștii vor decide, și nu dl Drăgulin sau altcineva, care e importanța acelui drum, care e specificul, ce înseamnă limitarea de greutate, etc.

Noi vrem să dăm o atracție acestui oraș, acestui județ, vrem să legăm oarecum Portul Turistic de municipiul Oltenița, poate și de alte județe.

În momentul în care consultanții ne vor da acordul, încercăm din toate puterile noastre, pe de o parte să reabilităm acel dig care prezintă un pericol, iar pe de altă parte să găsim o formă legală, sustenabilă financiar să spunem.

Am început să inițiem demersuri pentru drumul respectiv. Destinația lui o vor stabili specialiștii. Important e ca noi, călărășenii, să fim de acord cu această investiție, să găsim o utilitate pentru ca oricine dintre dvs. dacă vă duceți pe dig fie cu bicicleta, fie cu turismul sau cu mașina, în acest moment nu ajungeți nicăieri. Important e să-l reabilităm.”, a fost mesajul transmis de senatorul social-democrat.

“Am văzut de curând chiar o propunere cu privire la un drum expres între municipiul Călărași și municipiul Oltenița. Proiectul va fi depus pe fonduri europene și probabil finanțatorul va evalua oportunitatea mai bine decât noi. Dar, tocmai că va fi depus pe fonduri europene, mi-a atras atenția aspectul că drumul se vrea a fi făcut pe lângă Dunăre, iar acolo sunt situri Natura 2000 care sunt reglementate chiar de către Comisia Europeană. Dacă ne vom duce cu un drum expres care să străbată aceste situri este un total nonsens, arată superficialitatea cu care ai abordat această propunere. Tocmai pentru protejarea biodiversității, a eco-turismului în zonă, există un proiect european prin care, printr-un sistem de piste de bicilete, ar urma să fie unit malul Atlanticului de cel al Mării Negre prin infrastructură velo pe lângă fluviile mari din Europa. Noi am putea beneficia de acest proiect, care ne-ar aduce amatorii de ciclism și de eco-turism.”

Alin Drăgulin, președinte PNL Călărași (12 noiembrie 2021)

alindragulin

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.