Facilităţi privind creditele bancare şi amânarea ratelor, acordate în baza OUG 37/2020

Facilităţi privind creditele bancare şi amânarea ratelor, acordate în baza OUG 37/2020

CNIPMMR a oferit recent câteva clarificări cu privire la OUG nr. 37/2020 care reglementează acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Cine benefiază de prevederile OUG

Debitori: persoane fizice, persoane fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale;

Persoane juridice.

Perioada de suspendare a ratelor

O perioada cuprinse intre 1 si 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

Care sunt condiţiile pentru solicitarea amânării?

Debitorii care au incheiat un contract pentru obtinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadenta anticipata, anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta;

Doar pentru creditele care nu inregistreaza restante la data instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei sau debitorii au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata;

Doar debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19.

Cum se solicita amânarea?

Debitorii trimit creditorilor o solicitare:

In format letric sau prin poșta electronica

Pe cale orala, prin telefon.

Până când se poate solicita?

Cel mai tarziu pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Dobânda

Dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se platește eșalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit și reprezinta o creanta distincta și independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. La aceasta creanta dobanda este 0% și plata de catre debitor a acestei creante se va face eșalonat, in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare.

Conditii pentru debitori

Debitorii, cu exceptia persoanelor fizice, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) intrerup activitatea total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate, si detin certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri sau detin certificatul pentru situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin care se constata, in baza declaratiilor pe propria raspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a incasarilor cu minimum 25% in luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 sau intreruperea partiala sau totala a activitatii ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretate;

b) nu se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului.

Nota: In 15 zile se aproba normele de implementare

Sursa: www.portal-resurseumane.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.