Opinia specialistului: Salariaţi în izolare la domiciliu. Cum vor fi pontaţi şi plătiţi cei care se află în izolare la domiciliu?

Opinia specialistului: Salariaţi în izolare la domiciliu. Cum vor fi pontaţi şi plătiţi cei care se află în izolare la domiciliu?

Prin Ordonanţa militară nr. 8/2020 pentru personalul din centrele de asistenţă socială pentru copii şi bătrâni s-a instituit izolarea preventiva la locul de munca 14 zile, urmat ciclic de o perioada de 14 zile izolare preventiva la domiciliu. Avand in vedere ca pana la data aparitiei ordonantei personalul a lucrat in schimburi de 8 sau 12 ore, iar de la intrarea in izolare la locul de munca, lucreaza 12 ore/schimb,vor avea un numar mare de ore lucrate in aceasta luna. Cum vor fi pontati si platiti cei care se afla in izolare la domiciliu?

Răspunsul specialistului:

Conform Ordinul Ministerului Sanatatii 414/2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei:

Art. 5. - (1) Asiguratii carora li se aplica masura de carantinare institutionalizata in spatiile special amenajate si persoanele carora li se interzice continuarea activitatii prin instituirea masurii de izolare la domiciliu beneficiaza de concediu si indemnizatie de carantina pentru perioada stabilita prin documentul eliberat de directiile de sanatate publica, in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, salariatii aflati in izolare beneficiaza de concediu si indemnizatie medicala pentru carantina iar contractul individual de munca se suspenda de drept in baza art. 50 lit. c) din Codul muncii.

Salariatii sunt pontati in concediu medical in baza certificatului medical.

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro

Autor: InfoInstitutii.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.