MIPE | S-au emis peste 1,5 milioane de carduri

MIPE | S-au emis peste 1,5 milioane de carduri

Până astăzi, 13 iulie, au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde. Pentru săptămâna viitoare, obiectivul este să depăşim pragul de 2 milioane de carduri emise.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început la 10 iunie distribuirea primelor carduri pe care sunt încărcate voucherele sociale în valoare de 250 de lei, pe care le acordăm o dată la două luni, până la finalul anului, prin programul "Sprijin pentru România". Până în prezent, au fost emise aproximativ 1,6 milioane de carduri, iar pentru săptămâna viitoare preconizăm că va fi depăşit pragul de 2 milioane. Reamintim că măsura, una istorică pentru ţara noastră, vine în ajutorul unui număr de aproximativ 2,5 milioane de români.

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor. Listele cu beneficiari sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), iar de împlicuirea şi livrarea cardurilor se realizează de către angajaţii Poştei Române.

"Facem progrese importante de la săptămână la săptămână, mă bucur că mecanismul este rodat şi că alături de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Compania Naţională Poşta Română şi emitenţii de carduri funcţionăm ca o echipă veritabilă şi reuşim să depăşim toate dificultăţile, pentru ca aceste carduri pe care încărcăm voucherele să ajungă într-un timp cât mai scurt către oameni", a transmis ministru Marcel Boloş.

Cum sunt împărţite voucherele sociale pe judeţe:

Zona Nord-Vest, care cuprinde judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, însumează un total de 327.855 de beneficiari.

Zona Centru, care cuprinde judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, însumează un total de 267.845 de beneficiari.

Zona Sud-Est, care cuprinde judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, însumează un total de 352.527 de beneficiari.

Zona Nord-Est, care cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, însumează un total de 486.321 de beneficiari.

Zona Sud, care cuprinde judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, însumează un total de 412.891 de beneficiari.

Zona Bucureşti, care cuprinde Bucureşti şi Ilfov, însumează un total de 180.564 de beneficiari.

Zona Sud-Vest, care cuprinde judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea, însumează un total de 306.924 de beneficiari.

Zona Vest, care cuprinde judeţele Arad, Călăraşi, Hunedoara şi Timiş, însumează un total de 204.791 de beneficiari.

Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de către beneficiari

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03 Sodexo: 021 204 46 64 UP România: 0374 66 22 73

Încărcarea săptămânală a cardurilor se face conform următoarei proceduri:

Luni - Poşta confirmă numărul de carduri distribuit în săptămâna precedentă;

Marţi - Emitenţii trimit facturile pentru numărul de beneficiari pentru care urmează să se încarce ajutorul;

Miercuri - Are loc transferul de sume între conturile de trezorerie;

Joi şi vineri - Se efectuează încărcarea către fiecare beneficiar;

Prin urmare, pentru tranşa I, încărcarea cu ajutorul de 250 de lei se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul primirii cardurilor. Ulterior, procedura de virare se simplifică, astfel că toţi cei peste 2,5 milioane de beneficiari vor primi ajutorul în decurs de 3-5 zile.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.

Lista actualizată a magazinelor unde pot fi utilizate voucherele:

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici -- https://bit.ly/3OibV8O. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Aici găsiţi răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări pe tema utilizării voucherelor -- https://bit.ly/3zMCxe2.

Cine primeşte voucherele sociale:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.