Remember to resist. Memoria Genocidului Romilor din România

Remember to resist. Memoria Genocidului Romilor din România

Miercuri, 28 aprilie 2021, de la ora 11:00, va avea loc deschiderea expoziției Remember to Resist. Memoria Genocidului Romilor din România la Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 26 aprilie - 9 mai 2021 la Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași cu programare la numărul de telefon 0726 119 328.

Proiect derulat de Asociația Plural și Bildungswerk für Friedensarbeit în parteneriat cu Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – Elie Wiesel. Partenerii la nivel local sunt Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași și Inspectoratul Școlar Județean Călărași.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii și aliații lor au ucis câteva sute de mii de romi. Aceștia au fost privați de drepturile lor, deportați, gazați, împușcați și uciși prin înfometare. Autoritățile române au deportat peste 25.000 de romi în Transnistria, zona dintre Nistru și Bug, ocupată de autoritățile române între anii 1941-1944. Mai mult de 10.000 de romi au murit atunci acolo. Deși au existat atât de multe victime, acest genocid este, astăzi, aproape uitat. Există prea puține studii despre această traumă istorică și aproape deloc monumente comemorative.

Expoziția documentează în special memoriile celor câțiva supraviețuitori și martori încă în viață ai acestor crime. Conceptul expozițional cuprinde informații istorice, imagini cu documente, memorii, fotografii personale ale supraviețuitorilor. Expoziția prezintă nu doar contextul istoric, dar și analizează modul în care autoritățile statelor implicate, comunitatea romă și rudele supraviețuitorilor se raportează la acest trecut.

Expoziția face parte dintr-un proiect mai larg, anume „Conservarea și vizibilizarea memoriei genocidului romilor din Ucraina și România - program educațional pentru a doua și a treia generație 2019-2021". Proiectul are ca principal obiectiv creșterea nivelului de informare și cunoaștere cu privire la Memoria Holocaustului și a Deportării Romilor din România. Demersul contribuie la crearea unei rețele care să le permită rudelor supraviețuitorilor Genocidului Romilor din România să se implice în activități de comemorare a istoriei.

Ne dorim ca acest proiect să fie o oportunitate de reflecție și sensibilizare cu privire la excluziunea romilor și combaterea romafobiei din prezent. Comemorarea genocidului împotriva romilor poate servi urmașilor generației Holocaustului drept prilej pentru a-și aminti de propria răspunderea pe care o au față de societate și pentru a-i sensibiliza în legătură cu orice formă de rasism și discriminare.