Viorel Ivanciu: Vreau să transmit tuturor celor care dau telefoane şi pun presiune că n-o să ne oprim cu această acţiune!

Viorel Ivanciu: Vreau să transmit tuturor celor care dau telefoane şi pun presiune că n-o să ne oprim cu această acţiune!

În acest an, Executivul Primăriei Călăraşi a intensificat acţiunile de ridicare a garajelor care ocupă în mod ilegal domeniul public. Viceprimarul Viorel Ivanciu, omul care s-a preocupat îndeaproape de buna desfăşurare a acestei acţiuni, susţine că a întâmpinat multe greutăţi din partea cetăţenilor, cu precădere din partea celor „cu funcţii” care n-au ezitat să pună presiuni în speranţa că vor rămâne în continuare „proprietari” pe domeniul public.

Mesajul viceprimarului Ivanciu este ferm. Acţiunea va continua şi în 2019, indiferent de consecinţe!

 

Domnule viceprimar, din punctul meu de vedere e limpede că sunteţi omul care v-aţi asociat numele cu această iniţiativă a Executivului de ridicare a garajelor care ocupă ilegal domeniul public. Aţi făcut un lucru bun până acum şi bănuiesc că veţi continua şi în 2019 această acţiune. Aş vrea să-mi spuneţi care au fost greutăţile pe care le-aţi întâmpinat până acum şi în ce măsură cetăţenii au înţeles că nu respectă „legea” şi în consecinţă ar trebui să se conformeze?

Da, mă bucur că mă întrebi asta şi că, în viziunea ta, consideri că e un lucru bun. Aş vrea să răspund printr-o completare la un articol pe care l-ai publicat recent vizavi de un garaj care se află amplasat undeva în zona Flacăra-Progresul. Te-ai adresat primarului însă vreau să-ţi spun că primarul nu e implicat în această acţiune. Ştie, desigur, ce se întâmplă dar nu în amănunt. În schimb, eu pot să-ţi răspund că acel garaj ŞTIU al cui este. A fost identificat, nu e singura situaţie în care am fost puşi, să zic aşa, sub presiune atât eu cât şi echipa care se ocupă de treaba asta. N-o să dăm înapoi, nu ne speriem. Aceste presiuni nu ne fac bine nici ca atmosferă în Primărie şi nici ca „sănătate”. Ce pot să-ţi confirm e că săptămâna viitoare, acel garaj va fi luat. E drept că anumite persoane încearcă prin diferite mijloace să întârzie acest proces, să ne pună tot felul de beţe în roate însă este revoltător că n-au înţeles că vrem un oraş mai curat. Dar, mai presus de toate vrem ca lumea să respecte legea. Foarte muţi cetăţeni s-au „împroprietărit” cu bucăţi din domeniul public făcându-şi tot felul de construcţii. Au amplasat garaje sau imobile care seamănă a garaje. Nu puteţi să vă imaginaţi ce mizerie e prin spatele acestor construcţii. Oamenii vor să iasă din bloc într-o curte interioară sau în jurul blocului şi să respire aer curat, să facă o plimbare. Nu putem să facem lucru ăsta din cauza garajelor din beton, din tablă, din cauza legumelor plantate pe domeniul public şi chiar pe spaţiul verde. Fiecare foloseşte imobilul cum vrea. Vreau să transmit tuturor celor care dau telefoane şi pun presiune că n-o să ne oprim cu această acţiune. Mesajul e clar! După 1 ianuarie 2019, toţi cei care au fost notificaţi de „n” ori anul acesta şi nu au făcut nimic în sensul ăsta, începând de la cei care în jurul blocurilor care şi-au închis tot felul de spaţii, vor fi amendaţi după care vom trece la demolarea construcţiilor ilegale. Continuăm această acţiune pentru un oraş mai curat, cât mai civilizat!

Avem informaţii potrivit cărora, colegi de-ai dumneavoastră din cadrul Direcţiei de Urbanism parcă nu trag la aceeaşi căruţă.

Nu. Cred că semnalul trebuie dat de undeva de sus. Oamenii de la urbanism formează o echipă foarte frumoasă, foarte bună., începând cu arhitectul şef, cu care am interacţionat foarte bine. N-a fost o prioritate pentru administraţia locală. În discuţiile avute cu primarul, i-am expus câteva probleme vizavi de aceste garaje, de parcări, de grădinile care şi pe acelea le-am desfiinţat.

Am avut concursul lui şi mi-a mână liberă să continui aceste acţiuni. Fără colegii de la urbanism, n-aş fi reuşit!

E foarte adevărat că funcţionari din Primărie sunt implicaţi în obstrucţionarea acestei activităţi. Unii ar fi trebuit să facă ceva de-a lungul anilor şi n-au făcut nimic din comoditate, iar alţii au oferit consultanţă ca lucrurile bune să nu se întâmple. Îi ştim şi pe aceştia, sper că au înţeles mesajul nostru că e timpul să apere patrimoniul şi averea primăriei şi nu să ne batem joc de ele. Sau să le folosim în interes personal!

Pe lista celor care au făcut presiuni se află şi un fost viceprimar?

Se află tot felul de persoane. De la viceprimar până la cei cu diverse funcţii. Dezamăgirea mea cea mai mare e că ei n-au înţeles ce e de făcut. Aşteptări mai mici avem de la cetăţenii „normali” ai acestui oraş care probabil cunoscând mai puţin lucrurile astea, au o oarecare întârziere sau reticenţă. În schimb, aceşti oameni „cu funcţii” care s-au plimbat mai mult prin ţară sau prin străinătate, nu cred că au văzut pe unde au fost ceea ce există la noi, între blocuri şi nu numai.

viorelivanciu