Bate-un vânt aspru de sărăcie în dreptul Primăriei Călăraşi!

Bate-un vânt aspru de sărăcie în dreptul Primăriei Călăraşi!

Finalul de an e pe cale să-i provoace primarului Dan Drăgulin multe frisoane pe şira spinării. Cu resursele financiare ca şi epuizate, liberalul caută în zadar soluţii, cerşind până şi la Consiliul Judeţean bani pentru acoperirea unor datorii față de doi operatori de salubritate care-şi desfăşoară activitatea pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. ,Mai mare râsu’ pentru o capitală de judeţ să stea pe aceleaşi rând cu Dichiseni ori Gurbăneşti, localităţi extrem de mici cu bugete microscopice, obişnuite să stea cu mâna-ntinsă la Guvern, ori Consiliul Judeţean!

Suma pe care liderul PNL o solicit de la “judeţ” ar fi de 780 de mii de lei, insuficientă totuşi pentru a stinge obligaţiile faţă de RER Ecologic Service Bucureşti REBU SA şi Urban SA, estimate, potrivit surselor noastre, la circa 20 de miliarde de lei vechi. Gestionarea extreme de precară a acestei probleme generează acum probleme ce par insurmontabile. Cât priveşte identificarea soluţiilor? Mai încolo, ce atâta grabă!

Şi plata salariilor a devenit o problemă pentru primar. Pentru ultimele două luni ale anului, sumele necesare vor fi luate din “excedentul” pe anul trecut, adică de la “investiţii”. Pentru plata lunară a salariilor personalului şi a indeminizaţiilor consilierilor (incluzând aici şi bugetul de stat şi bugetul contribuţiilor), e nevoie de circa 1,4 milioane lei. Adică vreo 16,8 milioane anual. Mi-e şi jenă să scriu suma asta în lei vechi!

La nivelul Primăriei, salariile au crescut considerabil iar schema de personal a cam luat-o razna. Deşi populaţia municipiului continuă să scadă (mulţi călărăşeni câştigă o pâine în străinătate!), s-au făcut angajări multe şi „pe sprânceană”, Primăria devenind mai degrabă o anexă financiară dar şi un soi de cimitir al elefanţilor din PNL. C-aşa-s ăştia de dreapta, dau randament maxim doar la stat!

Şi marea sa pasiune, handbalul e pe cale să-şi dea duhul. Echipa prezidată impecabil de Ion Dumitru care schimbă antrenorii şi jucătorii în timpul campionatului ca pe nişte ciorapi murdari, traversează momente financiare extrem de dificile având nevoie de finanţare pentru acoperirea ultimelor 2 luni. Şi anul nu s-a terminat! Până acum, Primăria a pompat vreo 34 de miliarde de lei vechi la care se adaugă ale 6 miliarde, „aprobate” recent de consilierii locali în urma unei rectificări. Rezultă vreo 40 de miliarde, clubul beneficiind şi de ale 8,5 miliarde de lei vechi, viraţi în prima parte a anului de Consiliul Judeţean. Şi banii tot nu ajung, cheltuielile anuale fiind estimate la circa 55-56 de miliarde de lei vechi.

Această degringoladă financiară care bântuie Primăria riscă să devină acută şi să explodeze în perioada următoare. Este consecinţa „firească” a managementului defectuos imprimat de un primar liberal, cu vădite „apucături” comuniste, învăţate la acea şcoală de tristă amintire.

Altfel, de toată jena efervesecenţa generată de apropiaţii săi care propovăduiesc în toiul zilei elucubraţiile politice livrate de PNL central. E normal ca slugoii să împărtăşească ideile politice ale şefului, dar firesc ar fi ca ei să dea „share” diverselor inepţii fie după orele de program, fie să se retragă din Primărie şi să-şi mute job-ul la partid. Şi de acolo să-şi ridice şi leafa nesimţită! C-aşa ar trebui să facă ăştia de dreapta, nu?