E. Grama: Prefectura nu poate fi reabilitată prin PNRR

E. Grama: Prefectura nu poate fi reabilitată prin PNRR

Reabilitarea sediului care găzduieşte în acest moment Prefectura Călăraşi rămâne o preocupare majoră pentru conducerea Consiliului Judeţean care caută soluţii pentru finanţarea lucrărilor aferente. Opoziţia, reprezentată de PNL şi USR, mimează, în schimb, interesul pentru viitorul acestei clădiri reprezentative a judeţului. După ce s-au opus în Consiliul Judeţean Hotărârii privind contractarea unui împrumut de 87 de milioane de lei, necesar pentru finanțarea obiectivului de investiții “Centru socio-cultural” (fostul Palat administrativ) reabilitarea fostului Palat administrativ, liberalii, prin vocea preşedintelui Emil Dumitru, consideră că lucrările de reabilitare ar putea fi finanţate din sumele cuprinse în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) care n-a fost încă depus la Bruxelles şi asta după ce Comisia Europeană a strâmbat din nas după ce l-a răsfoit.

Prezent miercuri în studioul Antena 3 Călăraşi, administratorul public al Municipiului Călăraşi, Eduard Grama, fost diector al Direcţiei de dezvoltare din cadrul CJ Călăraşi, a afirmat că reabilitarea sediului Prefecturii nu poate fi realizată prin PNRR dar nici prin POR ori CNI din cauza cărţii funciare care nu mai poate fi modificată.

„Din punctul meu de vedere, prefectura nu poate fi reabilitată prin PNRR. M-am ocupat în perioada în care am fost în Consiliul Judeţean de finanţarea acestui obiectiv important pentru municipiul şi judeţul Călăraşi. Problema cea mai mare o avem la nivelul Cărţii funciare pentru că acolo apare Palat administrativ.

Clădirea a fost dată de MAI în administrarea Consiliului Judeţean pentru simplul motiv că în cadrul acestui obiectiv funcţionează Instituţia Prefectului. Reabilitarea nu poate fi finanţată nici pe POR Monumente istorice, nici pe CNI.

Afirmaţiile astea euforice potrivit cărora poate fi finanţată Prefectura şi Consiliul Judeţean n-a fost capabil s-o facă sunt pur şi simplu afirmaţii politice, fără fundament. Iar cine le face, în speţă deputatul Dumitru, le face în necunoştinţă de cauză.”, a spus Grama care a avansat şi o soluţie rapidă de finanţare a obiectivului.

„A fost o discuţie să mutăm Prefectura dar nimeni nu garantează pentru că putem să modificăm Cartea funciară. Noi am speculat, chiar apare în pagina 2 „Centru Socio-cultural”. Cu acest titlu am mers către CNI şi am încercat să obţinem finanţare. Nu am reuşit!

Eu m-aşteptam ca Emil Dumitru, în urma vizitei la Bucureşti, alături de actualul prefect, în urmă cu vreo 3 săptămâni, să discute cu preşedintele PNL o variantă de finanţare printr-o Hotărâre de Guvern. Ceea ce s-a întâmplat în 2005, 2007, 2008. Nu m-aşteptam să ne dea lecţii vizavi de cum să obţinem bani europeni pentru acest obiectiv. Pentru că nu se poate. Dacă dânsul e capabil să facă afirmaţii că putem accesa fonduri europene...Eu cred că singura şi cea mai rapidă variantă de finanţare ar fi prin HG, prin Fondul de rezervă aşa cum s-a întâmplat când au finanţat primăriile PNL la finele anului trecut, cu o destinaţie specială pentru CJ, banii urmând să fie folosiţi strict pentru reabilitarea acestui obiectiv.”, a continuat Grama.

Administratorul public al Municipiului a dezvăluit că reabilitarea fostului Palat administrativ n-a fost o prioritate pentru PNL Călărași în mandatul trecut.

„Pot să vă mai spun că în perioada când am fost în cadrul CJ, am asistat uneori şi la şedinţele BPJ al PNL Călăraşi. La televizor vedem doar declaraţii politice potrivit cărora toţi îşi doresc să refacă obiectivul acesta însă în cadrul BPJ-urilor toată lumea spunea, în frunte cu fostul senator Filipescu, că aceşti bani să nu plece către reabilitarea Prefecturii că către UAT-uri, către nevoile primarilor, la acel moment. Cu excepţia preşedintelui Iliuţă, cât timp a activat în PNL, nimeni şi niciodată nu şi-a dorit reabilitarea acestui obiectiv. Au fost doar declaraţii politice.”, a conchis Eduard Grama.

 

„Suntem în lista sinteză de la CNI. Au fost şi sunt discuţii, nu le-am întrerupt cu CNI. Din ce văd eu la nivel naţional e o problemă vizavi de fondurile care sunt alocate pentru aceste programe naţionale. CNI, în acest moment, doar plimbă nişte liste sinteză că vor fi finanţate dar nu nu ştim şi când. Avem şi noi obiective inclusiv la Primăria Călăraşi.”

Eduard Grama, administrator public al Municipiului Călăraşi