Continuăm dialogul purtat recent cu prefectul județului, generalul (r), Marian Stoica al cărui mandat se va încheia în curând. În episodul de astăzi, Stoica vorbește de o altă provocare majoră a mandatului: alegerile din 2020. În ce măsură s-a implicat politic, dacă a fost sau nu alături de candidatul partidului care l-a susținut la Prefectură, pentru președinția CJ Călărași și dacă alegerile au fost organizate bine, fără reproșuri din partea opoziției, iată câteva subiecte la care prefectul Stoica a răspuns sub semnul sincerității.
Domnule prefect, mi-ați spus că una din calitățile dvs. este sinceritatea. Anul trecut nu doar pandemia de coronavirus a fost o provocare majoră pentru dvs. Mandatul s-a desfăşurat şi într-un an electoral cu două miza destul de importante pentru competitorii politici mai mari și mai mici. Pentru început vă întreb dacă sunteţi mulţumit de felul cum s-au organizat alegerile şi a doua chestiune pentru care aş vrea să ne oferiţi un răspuns extrem de sincer este dacă aţi simţit vreodată că aţi fost şi dvs. un jucător politic, cu precp-dere la alegerile locale Dacă v-aţi implicat politic în această bătălie electorală.
Marian Stoica: Ştiţi că organizarea alegerilor ţine de personalul pe care-l am în Prefectură. Pe lângă faptul că numeric este insuficient, mai e retribuit şi foarte slab. Dar organizarea, din punctul de vedere al atribuţiilor Instituţiei Prefectului, al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean, nu am avut nici un fel de probleme. Asta înseamnă că tot ce a ținut de primele ordine primite, deci baza legală, şi până la ultima activitate desfăşurată, n-am apărut nici cu remarci, nici cu atenţionări din partea oricărui for tutelar. Nici pe plan local cineva n-a putut să ne spună că a dispărut vreun pachet de voturi, să zicem, sau că ştampilele au fost furate.
Opoziţia nu v-a făcut nici un reproş?
Marian Stoica: În ceea ce priveşte organizarea, din punct de vedere al Instituţiei Prefectului, cu personalul la dispoziţie, cu grupul tehnic, repet, nu am avut nici un fel de probleme.
Au fost, să zic aşa, mici fricţiuni în sensul că unul nu înţelegea de ce a fost plătit pentru mai puţine zile. Sunt lucruri fireşti, cei care au avut atribuţii au oferit şi explicaţiile necesare şi prin urmare n-au fost probleme.
Revenind la partea a doua a întrebării...
Marian Stoica: Nu. Şi aici vă referiţi strict la nişte ordine pe care le-am emis. Nu ştiu cu exact dar peste 100, parcă 108. Ordine de suspendare. Din cele 108, unul singur se judecă acum la Tribunal. Nu mai importă.
Opoziţia, domnule prefect, v-a reproşat că aţi dat o mână de ajutor candidatului susţinut de PNL la şefia CJ?
Marian Stoica: Păi unde e candidatul? Ce funcţie ocupă?
Faptul că a pierdut, asta a decis poporul.
Marian Stoica: Să dai un ajutor, Ajutor înseamnă, după părerea mea, ca rezultatul să fie şi cel pe care-l aşteaptă acela pe care-l sprijini. Dacă dai un ajutor şi rezultatul nu e cel scontat, asta înseamnă că nu l-ai ajutat. L-ai încurcat...
Cu alte cuvinte, n-aveţi nici un reproş să vă faceţi.
Marian Stoica: Absolut, nici unul. Pentru că au fost lucruri evidente. Haideţi să vă spun, dvs. aţi şi scris atunci că nu se încadrează la articolul nu ştiu care, că.... Eu am primit documentele de la partid, de la PNL pentru dl. preşedinte Iliuţă, în februarie. Pentru că am intrat în stare de urgenţă, eu n-am făcut nici un demers. De ce?
Aşa era legea...
Marian Stoica: Nu. Nu mă oprea nimeni. Nu era nici o prevedere legală care să mă condiţioneze. Dar am spus aşa: E stare de urgenţă, este vicepreşedintele CJSU, toți trebuie să fim la masă şi să luăm cele mai bune decizii pentru cetăţenii judeţului Călăraşi.
Deci încercați să-mi spuneți că aţi pus interesul public înaintea celui de partid...
Marian Stoica: Nici n-am gândit că e interesul ăla cu interesul celălalt. Nu am văzut decât ceea ce ni se întâmpla iar în timpul efectiv avut la dispoziţie trebuia să luăm cele mai bune măsuri pentru cetăţenii judeţului. Şi atunci am stagnat. Nimeni n-a făcut nici un fel de presiune asupra mea. Atunci când am făcut demersurile, cred că era prin luna iunie, dacă nu mă înşel. Să spun ce a determinat hotărârea pe care am luat-o atunci...Am avut la audienţă 2 persoane. Mi-au lăsat memoriul şi mi-au spus că se simt trădaţi, că se simt furaţi. Iar una dintre ele mi-a spus: „D-le prefect, noi avem încredere în dvs.! Sunt evidente, mă înţelegeţi. Mă urc în maşină şi văd omul ăsta la PSD. Aşa scrie. Şi dvs. nu vedeţi?” Erau atunci vreo 60-70 de persoane care se pregăteau să treacă de la un partid la altul. Nu sunt de acord cu asta, dar nu contează părerea mea. Ajunsesem chiar la 70, 80 de persoane într-o astfel de situaţie. Ba mai mult, că vorbim de sinceritate. Am fost sunat de către dl. Dragu: „D-le prefect, nouă ne daţi ordinele mai repede?”, mi-a spus. Şi i-am replicat: “D-le Dragu, aveţi încredere în mine? La rând! Sunteţi la rând! Nu contează că-i PSD, PNL, USR.”
Am avut grijă să pot dovedi asta oricând. Inclusiv, dacă vreţi, la instanţă. Vă spun, în viaţa mea n-am făcut lucruri cu patimă. Nu-s pătimaş. Ştiţi de ce? Că-ţi înnegurează mintea! Şi lucrez cu oameni!
Mai am o întrebare tot sub acest aspect al sincerităţii: Aţi fost un prefect al călărăşenilor sau al PNL?
Marian Stoica: Aş fi vrut să fiu un prefect al călărăşenilor, în totalitate! Indiferent de culoarea politică. Călărăşenii nu sunt împărţiţi în culori politice.
Au avut grijă totuși politicienii să-i împartă...
Marian Stoica: Din păcate, ne-au şi învrăjbit. Dar am încercat să fac şi aici un lucru. Am zis aşa, pentru că-mi fixasem şi eu nişte obiective la început de an şi spuneam că am să descopăr nişte priorităţi, nişte oportunităţi în judeţul Călăraşi pentru atragere de fonduri. N-am reuşit să fac lucrurile astea. Agenda a fost dată peste cap pur şi simplu. Este marele regret. Vreau să vă spun că şi aici am făcut un lucru. Într-o zi, am lansat invitaţii către liderii tuturor formaţiunilor politice din judeţ să ne întâlnim la Prefectură, unde am discutat omeneşte despre conduita în campanie. Să ne oprim cu atacurile. M-a deranjat că au fost implicaţi membri ai familiilor. Nu mai era atac la persoană, era chiar atac la familie. Au răspuns invitaţiei mele toate formaţiunile politice, mai puţin una.
Asta nu înseamnă că toţi cei prezenţi au respectat şi înțelegerea...
Marian Stoica: Mi-a părut rău că n-am făcut asta mai devreme. Pentru că aș fi avut posibilitatea să-i sun pe cei prezenți și să le reamintesc de ce s-a discutat acolo. Aveam posibilitatea să-i sun pe cei care a fost prezenți ca să-le reamintesc ce s-a discutat acolo.