Mandatul de prefect al generalului (r), Marian Stoica se cam apropie de sfârșit. Domnia sa a avut amabilitatea să răspundă unui set de întrebări cu privire la activitatea desfășurată în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu în ultimul an, extrem de complicat din punct de vedere medical, social, politic, electoral.
Iată mai jos prima parte a acestui interviu – fluviu, prefectul Stoica evidențiind capacitățile profesionale ale angajaților din Prefectură, precum și ale colegilor care fac parte din Comitetul Județean de Situații de Urgență, cu ajutorul cărora a reușit să ia cele mai bune decizii în fața provocărilor lansate de pandemia de coronavirus atât pe perioada stării de urgență cât și de alertă.
Domnule prefect, mandatul dumneavoastră, presărat cu evenimente de natură medicală dar și electorale se apropie de sfârșit. Dacă ar fi să realizăm un bilanț care ar fi punctele de reper? Cu ce impresii rămâneți după această experiență?
Marian Stoica: Până să vă spun cu ce impresii rămân, să încep cu numirea mea. La două zile de la numire, a fost Cod roșu de viscol, dacă vă amintiți, ceea ce prevestea parcă o situație de genul acesta cu stare de urgență, respectiv de alertă.
A fost primul moment de gestionare a unei situații de urgență.
Am cântărit, am evaluat, nu cu claritate pentru că intervenția a fost scurtă, de doar 48 de ore dar mi-am dat seama de posibilitățile de intervenție, de oamenii care compun Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență. După cele 48 de ore dificile, normalitatea n-a ținut din păcate decât 3 săptămâni. Pentru că am avut prima ședință în cadrul CJSU, a urmat a doua în care am procedat la o reorganizare pentru că știam că e deja pandemie, că măsurile sunt dure și chiar dacă au un caracter temporar, perioada este lungă.
O să merg mai întâi pe resursa umană. Pentru că m-ați întrebat cu ce impresii rămân...În primul rând, vreau să vă spun că am cunoscut niște oameni extraordinari. N-am puterea să-i scot undeva, să-i vadă cetățenii județului, să-i cunoască și să știe că se pot baza în orice moment pe ei. Oameni care au forțat limitele umane, lucrând în continuu până la epuizare chiar. Oameni cu care am luat, consider, cele mai bune decizii pentru că am avut contribuțiile lor ca profesioniști pentru fiecare hotărâre luată în cadrul CJSU.
Acum pot vorbi și de rezultate. Aveam o oarecare reținere, le transmiteam mereu colegilor să-i mulțumim lui Dumnezeu că am intrat în scenariul 1.0, că suntem în scenariul 3.0, etc. Acum pot să le mulțumesc eu lor pentru faptul că prin contribuția profesionistă a fiecăruia, măsurile pe care le-am luat au fost eficiente.
Era nevoie de o mână puternică, militărească pentru a gestiona așa cum se cuvine pandemia? Și mă refer la prima perioadă, cea de urgență.
Marian Stoica: Nu știu. Am vorbit de colegii mei din CJSU, din Prefectură. Nici ei nu cred că au simțit că ceea ce se solicită acum, e pur milităresc. Nu eu am ales Prefectura, sper să nu fiu băînuit de lipsă de modestie. Cred că am fost ales pentru organizare, pentru faptul că aveam experiența multor acțiuni de genul acesta. De aceea am vorbit și de profesionalismul colegilor. Când ai asemenea oameni alături... Ei nici nu-și dau seama că sunt “exploatați”. De ce? Pentru că vin cu tot ce au mai bun ca și pregătire iar propunerile pe care le fac sunt analizate iar rezultatul e unul deosebit. Poate că a fost nevoie de mine pentru organizare, pentru a da încredere oamenilor.
În a doua ședință de lucru a CJSU, le-am transmis așa: Nimeni n-a trecut prin pandemie în România în ultima sută de ani, nu există proceduri, ceea ce înseamnă că noi, cei de aici, trebuie să fim cât se poate de creativi și cu posibilitățile noastre pe care le-am dobândite prin experiența de la locul de muncă, pregătirea profesională de zi cu zi, trebuie să luăm cele mai bune măsuri ca să protejăm cetățenii și să limităm efectele acestui nenorocit de virus.
Să știți că n-am impus o disciplină spartană. Cum poți să le ceri colegilor să fie creativi dacă tu îi ții în poziția de drepți la masa?