ANOFM | Ucenicia la locul de muncă - soluţie pentru angajatori

ANOFM | Ucenicia la locul de muncă - soluţie pentru angajatori

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) www.anofm.ro, oferă un număr de 37 de servicii și acordă 20 de măsuri active menite să susțină angajatorii și să faciliteze accesul pe piața muncii a persoanelor în căutarea unui loc de muncă. Printre măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă se numără și stimularea angajatorilor care încheie contracte de ucenicie.

Ucenicia reprezintă formarea profesională realizată la locul de muncă în baza unui contract de ucenicie. Formarea profesională se realizează de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă prin centrele de formare profesională din subordinea acestora și prin centrele regionale pentru formarea profesională a adulților ale ANOFM , precum şi de alţi furnizori de servicii de formare profesională, din sectorul public sau privat, autorizaţi în condiţiile legii.

Ce este contractul de ucenicie?

Este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional și să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului și toate condițiile necesare formării profesionale.

Cui se adresează ucenicia la locul de muncă:

  • persoanelor cu vârstă de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare, pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă;
  • angajatorilor care doresc să organizeze activități de ucenicie la locul de muncă potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de muncă declarate vacante.

Angajatorii care doresc să organizeze activități de ucenicie vor comunica agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază își au sediul, respectiv domiciliul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie. Totodată, aceștia au obligația de a desemna un coordonator de ucenicie care îndrumă ucenicul în vederea dobândirii competențelor profesionale necesare calificării pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, beneficiază la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, pe toată durata programului de ucenicie (între 6 și 36 luni, în funcție nivelul de calificare, respectiv de la 1 la 4).

Modelul de convenție încheiată cu agenția județeană/municipală pentru ocuparea forței de muncă : descarcă aici https://www.anofm.ro/upload/3272/Punctul_13_-_Anexa_5_HG_nr.855_din_2013_actualizata.pdf

Cine poate încheia contract de ucenicie

Este eligibilă persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

- face demersuri pentru a-și găsi un loc de muncă, prin mijloace proprii sau prin înregistrare la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau, după caz, reședința ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat;

- a împlinit vârsta de 16 ani;

- nu are calificare pentru ocupația în care se organizează ucenicia la locul de muncă;

- îndeplinește condițiile de acces la formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, pe anumite niveluri de calificare.

Cetățenii străini, precum și apatrizii care au obținut permis de muncă în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spațiul Economic European și membrii de familie ai acestora, se pot încadra în muncă în calitate de ucenici.

*Maternitatea nu constituie motiv de discriminare în executarea uceniciei la locul de muncă.

**Ucenicii până la vârstă de 26 de ani au dreptul la întreținere, în acest caz, perioada de ucenicie este asimilată cu cea de continuare a studiilor, conform Codului civil.

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înregistreze în baza de date a AJOFM/AMOFM în raza căreia au domiciliul sau reședința, prezentând următoarele documente:

a) actul de identitate, în original şi în copie;

b) actele de studii și de calificare, în original și copie;

c) declarație pe propria răspundere potrivit căreia persoana este aptă de muncă sau are eventuale restricții medicale. Accesează aici modelul cererii pentru a beneficia de un program de ucenicie: model cerere.

În scopul creșterii ocupării pe piața muncii, accesarea măsurilor de stimulare a angajării, acordate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, va fi semnificativ îmbunătățită prin digitalizarea serviciilor dedicate angajatorilor, odată cu finalizarea Platformei unice de livrare a serviciilor (PULS), care se realizează în cadrul proiectul „Relația SPO cu angajatorii – eSPOR”.

Prin urmare, și în cazul subvenționării angajatorilor care încheie contracte de ucenicie, se va declara, în format online, lista locurilor de muncă vacante și se vor parcurge online, toate fluxurile derulării convenției încheiate în acest scop, cu agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

Date și informații suplimentare despre beneficiile PULS găsiți aici: https://www.anofm.ro/upload2/ANOFM/15526/Platforma_unica_PULS.pdf

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii - eSPOR”/POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.