R. Paţurcă: Este importantă mediatizarea cazurilor anchetate, dar niciodată justiția nu trebuie făcută la televizor

R. Paţurcă: Este importantă mediatizarea cazurilor anchetate, dar niciodată justiția nu trebuie făcută la televizor

Ziua internaţională împotriva corupţiei, instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2003, se sărbătoreşte anual, la 9 decembrie. Despre această “zi” a scris pe o reţea de socializarte şi senatoarea PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă. “Astăzi, 9 decembrie, aniversăm Ziua internațională împotriva corupției, o zi specială în rândul statelor membre ale ONU. Corupția este un fenomen întâlnit, mai mult sau mai puțin, în rândul tuturor țărilor lumii, iar eforturile care se fac la nivel mondial pentru a lupta împotriva acestui fenomen sunt asidue.

Dacă ne limităm la a discuta corupția în rândul statelor membre ale UE, România a fost mereu percepută, pe nedrept în opinia mea, ca fiind ”cea mai coruptă țară din Uniune”.

Încă de la aderarea din 2007, dar chiar și înainte de acest moment, țara noastră a făcut eforturi pentru a limita acest flagel: înființarea Parchetului Național Anticorupție, devenit ulterior Direcție Națională, dar și înființarea altor structuri cu atribuții în ceea ce privește combaterea infracțiunilor de corupție, așa cum este Direcția Generală Anticorupție. Aceste eforturi au făcut ca în România cazurile de corupție să aibă o expunere largă în mass-media. Din aceste motive și percepția cetățenilor români privind nivelul corupției din țara noastră a fost influențată, dar și percepția celorlalte state partenere. Justiția făcută la televizor a creat opinia că nivelul corupției este unul mult mai ridicat decât cel real.

Fără îndoială, fenomenul corupției la nivel național a scăzut mult față de momentul aderării la Uniunea Europeană. O spun statisticile, dar o remarcăm și noi, ca cetățeni simpli sau ca politicieni: avem din ce în ce mai multe cazuri mediatizate în care funcționarii publici refuză mita oferită de către diferite persoane, ceea ce este un lucru pozitiv. Pe de altă parte, reversul acțiunilor anticorupție este că acestea au generat, indirect, situații în care funcționarii publici refuzau să mai semneze documente perfect legale de teama de a nu fi anchetați, ceea ce a dus, nu de puține ori, la blocaje instituționale sau de implementare a unor proiecte de infrastructură. Mai mult, numeroasele achitări pronunțate în cazuri intens mediatizate, în care opiniei publice i se indusese prin intermediul mass-media impresia că respectivele persoane sunt vinovate, aruncă semne de îndoială asupra corectitudinii acuzării respectivilor cetățeni, dar și asupra posibilelor abuzuri comise în timpul procedurilor de strângere a probelor.

Este necesar un echilibru – este importantă mediatizarea cazurilor anchetate, dar niciodată justiția nu trebuie făcută la televizor. Din acest punct de vedere, România abia învață să facă justiție doar în sălile de judecată.

Aniversăm această zi situându-ne pe locul 25 ca percepție a corupției în rândul cetățenilor, într-un sondaj realizat în cadrul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, după noi fiind Grecia, Ungaria și Bulgaria, și pe locul 59 la nivel mondial. Suntem percepuți mai bine decât la momentul aderării la Uniune, dar cu siguranță mai sunt multe de făcut.

Voi fi mereu pentru susținerea activităților anticorupție a structurilor abilitate, dar voi fi împotriva înfăptuirii actelor de justiție la televizor și împotriva încălcării prezumției de nevinovăție a oricărei persoane, indiferent de calitatea acesteia.” a scris parlamentarul social – democrat pe pagina personală de facebook.

Declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing (R.P. Chineză), îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei internaţionale împotriva corupţiei.

Potrivit www.un.org, corupţia este un fenomen social, politic şi economic complex care afectează toate ţările şi subminează instituţiile democratice, încetineşte dezvoltarea economică şi contribuie la instabilitatea guvernamentală.

Tema pentru 2018 este aceeaşi ca şi anul trecut: "Uniţi împotriva corupţiei pentru dezvoltare, pace şi securitate".

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.