PSD / R. Paţurcă: Legea prevenirii este benefică pentru mediul de afaceri

Foto PSD 2

 

 

 

 

Iniţiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Legea Prevenirii a fost adoptată la sfârşitul lunii noiembrie, în Parlamentul României, fiind transmisă spre promulgare Preşedintelui României.

Senatorul PSD, Roxana Paţurcă, membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital, a declarat recent că legea prevenirii este benefică pentru mediul de afaceri, scopul acesteia fiind reglementarea unei serii de instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii. „Noi nu am stat degeaba în această sesiune parlamentară. Am avut o activitate intensă care s-a concretizat cu validarea unei legi. E vorba de Legea prevenirii pe care o vedem benefică pentru mediul de afaceri deoarece credem că ne ajută să prevenim anumite probleme pe care le întâmpinau agenţii economici. Legea ne permite să nu mai mergem direct pe o contravenţie ci să existe un plan de conformare, să existe o educare a mediului de afaceri. E vorba de zona de ANAF, de ITM, de orice instituţie de control. Scopul acestei legi a fost de a reglementa o serie de instrumente ce pot să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii” a spus senatorul Roxana Paţurcă în cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercurea trecută la sediul partidului şi la care a mai fost prezent şi senatorul Eugen Teodorovici, preşedinte al comisiei mai sus – amintite.

 

În Legea prevenirii a fost eliminată lista contravenţiilor pentru care nu se vor mai aplica amenzi, ci numai avertismente, urmând ca ele să fie stabilite de către Guvern.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri va dezvolta un portal dedicat informării publice, autorităţile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor având obligaţia, pe de o parte, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri, iar pe de altă parte, să aloce pe pagina de internet proprie secţiuni special dedicate informării publice. Acestea vor cuprinde drepturile şi obligaţiile persoanelor care sunt supuse activităţilor de control, precum şi atribuţiile autorităţilor care constată contravenţiile şi aplică sancţiunile.   Cea de a doua direcţie de acţiune a Legii prevenirii se referă la identificarea zonei de rezonabilitate în actul de control. Acest pilon face referire la mecanismul aplicării sancţiunii contravenţionale a avertismentului, la prima abatere, fără alte sancţiuni complementare, dar cu întocmirea unui plan de remediere care conţine un termen de până la 90 de zile şi un set de măsuri de remediere.

 

Guvernul va stabili contravenţiile scutite de amenzi În aplicarea legii, contravenţiile, precum şi modelul planului de remediere care se anexează la procesul-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului.

Legea prevenirii intră în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I. Potrivit ministerului, contravenţiile care vor fi introduse în lege la propunerea experţilor din 17 ministere cu atribuţii de reglementare şi control sunt din domeniile fiscal, legislaţia muncii, agricultură, turism, ape şi păduri,  protecţia mediului, comunicaţii, educaţie, protecţia consumatorului, administraţiei locale, afacerilor interne. Linia de demarcaţie a contravenţiilor care vor intra sub incidenţa legii şi acele fapte care nu vor putea beneficia de prevenire din cauza gradului de pericol ridicat pe care îl prezintă, va fi stabilită de fiecare minister în parte.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.