PSD / R. Paţurcă, despre split TVA: Amendamentele iniţiate în Comisia de buget au venit în sprijinul agenţilor economici

Foto PSD 3

 

 

Senatul a adoptat pe 31 octombrie, proiectul de Lege de aprobare a Ordonanţei 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvenţă sau înregistrează întârzieri la plata TVA. Senatorul PSD, Roxana Paţurcă a declarat miercurea trecută în cadrul unei conferinţe de presă că în cadrul Comisiei de buget, finanţe au fost initiate o serie de amendamente care au venit în sprijinul agenţilor economici. “O altă temă la care aş dori să mă refer este split TVA. În Comisia de buget, finanţe considerăm că am adus o contribuţie semnificativă în sensul în care amendamentele initiate şi votate în Senat, au venit în sprijinul agenţilor economici” a spus parlamentarul călărăşean care a explicat şi o parte din reglementările cuprinse în noul act normativ.

 

La începutul lunii decembrie, Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a dat, raport de admitere în cazul OUG privind plata defalcată a TVA cu modificări, înregistrându-se 11 voturi "pentru" şi zece "împotrivă", conform Agerpres.

Astfel, potrivit noilor reglementări adoptate la articolul doi se menţionează: "Au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii: a) la 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la 31 ianuarie 2018; b) începând cu 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale restante reprezentând TVA mai vechi de 60 de zile de la scadenţă, cu excepţia celor pentru care s-a obţinut eşalonarea la plată, în cuantum mai mare de: 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei - restul contribuabililor; c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă".

Membrii comisiei au mai decis să scoată instituţiile publice şi persoanele impozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA din rândul celor care au obligaţia să plătească contravaloarea TVA aferente achiziţiilor de bunuri şi servicii în cont separat al furnizorului aflat în sistem split TVA, precizează sursa citată.

Sunt exceptate situaţiile în care plata nu se efectuează direct de beneficiar către furnizor/prestator, în care plata se efectuează în natură sau prin compensare, precum şi la finanţarea acordată de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare prin preluarea creanţelor, au mai stabilit deputaţii din comisie.

Potrivit celor stabilite de comisie, contul TVA se debitează cu TVA achitată la bugetul de stat, precum şi cu plata altor obligaţii bugetare.

Firmele care achită eronat în cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din sumă începând cu ziua efectuării plăţii eronate până la data corectării acesteia. Persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei aplicate, potrivit Agerpres.

Membrii comisiei au respins propunerea de amânare cu un an a intrării în vigoare a acestei legi.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.