PSD | N. Cionoiu: În interpelarea adresată domnului ministru Cătălin Drulă, am subliniat importanța executării acestor lucrări de dragare a Brațului Borcea

PSD | N. Cionoiu: În interpelarea adresată domnului ministru Cătălin Drulă, am subliniat importanța executării acestor lucrări de dragare a Brațului Borcea

Senatorul PSD, Nicușor Cionoiu a adresat o interpelară parlamentară ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă având ca temă "Îmbunătățirea condițiilor de navigație între gura de intrare de la Dunăre pe Brațul Borcea și Portul Călărași".

„Susțin dezvoltarea Județului Călărași, motiv pentru care am susținut astăzi, la sediul Senatului, interpelarea parlamentară legată de îmbunătățirea condițiilor de navigare pe Brațul Borcea.

Timp de aproape 2 decenii, nu au fost realizate lucrări de dragare a canalului navigabil, fapt care a generat, pe perioade semnificative din an, imposibilitatea utilizării șenalului navigabil dintre Portul Călărași și gura de acces pe brațul principal. Acest lucru a afectat navigarea în condiții bune pe Brațul Borcea, diminuând semnificativ veniturile Portului Călărași și fondurile de investiții.

Prin urmare, în interpelarea adresată domnului ministru Cătălin Drulă, am subliniat importanța executării acestor lucrări de dragare a Brațului Borcea, precum și necesitatea demarării unui proiect amplu de calibrare a gurii de intrare a Brațului Borcea de la Dunăre (km372) și de regularizare a segmentului cuprins între km 100 și km 90.”, este mesajul postat pe pagina personală de Facebook de către senatorul Cionoiu.

Iată mai jos textul integral al acestei interpelări:

“Stimate domnule Ministru,

Brațul Borcea reprezintă un important motor de dezvoltare a Județului Călărași, cu un real potențial de creștere, atât în plan economic cât și turistic, a municipiului reședință de județ, prin existența Portului Călărași.

O serie de entități economice importante au ales să facă investiții semnificative în zona municipiului Călărași, tocmai prin prisma existenței posibilității de a efectua transport fluvial a materiilor prime, respectiv a produselor finite.

În conformitate cu Ordonanța nr. 22 din 29 ianuarie 1999, administrațiile portuare și/sau de căi navigabile interioare au obligația de a utiliza peste 50% din totalul veniturilor obținute din administrarea și exploatarea infrastructurii de transport naval care face obiectul concesiunii pentru întreținerea, reparația, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii. Imposibilitatea navigării în condiții bune pe Brațului Borcea scade semnificativ veniturile Portului Călărași, prin urmare și fondurile de investiții, astfel lucrările de dragare devin indispensabile Brațului Borcea.

Din păcate, cele aproape 2 decenii de nerealizare a lucrărilor de dragare a canalului navigabil generează pe perioade semnificative din an imposibilitatea utilizării șenalului navigabil dintre Portul Călărași și gura de acces pe brațul principal.

Conform Hotărârii nr. 492 din 18 aprilie 2003, Regia Autonomă ”Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați are ca obiect de activitate asigurarea adâncimilor minime de navigație prin dragaje de întreținere, asigurarea semnalizării costiere și plutitoare, efectuarea de măsurători topohidrografice, efectuarea de lucrări pentru asigurarea condițiilor de navigație pe sectorul românesc al Dunării, de la intrarea în țară la km 1.075 până la ieșirea în Marea Neagră.

La biroul nostru parlamentar, au fost depuse numeroase sesizări de către agenți economici și autorități locale, prin care aceștia solicită intervenția mea în calitate de Senator ales în circumscripția Călărași și de membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură a Senatului. Având în vedere dependența agenților economici de posibilitatea navigării pe întreg cursul anului, precum și proiectele de dezvoltare economică și turistică existente la nivelul autorităților locale, proiecte ce sunt dependente de existența unui canal navigabil, vă solicit domnule Ministru să efectuați demersurile necesare pentru introducerea, în regim de urgență, în proiecte de lucrări, a dragării Brațului Borcea între zona de intrare de la Dunăre și Portul Călărași.

Totodată, pentru preîntâmpinarea unor viitoare colmatări, considerăm necesar demararea unui proiect amplu de calibrare a gurii de intrare a Brațului Borcea de la Dunăre (km372) și de regularizare a segmentului cuprins între km 100 și km 90.

Senator PSD de Călărași

Nicușor CIONOIU”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.