N. Cionoiu: Pentru a le oferi un sprijin, Guvernul Ciolacu a adoptat un act normativ privind unele măsuri dedicate cuplurilor mamă-nou-născut defavorizate

N. Cionoiu: Pentru a le oferi un sprijin, Guvernul Ciolacu a adoptat un act normativ privind unele măsuri dedicate cuplurilor mamă-nou-născut defavorizate

Pe 4 aprilie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care conține și măsuri de sprijin pentru cuplurile mamă-nou-născut aflate în situații defavorizate. Este vorba despre acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, de mamele cu dizabilități, de mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict. Valoarea tichetului social pe suport electronic este în valoare de 2.000 de lei, într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani, respectiv 2024-2027.

Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut necesare îngrijirii, respectiv: scutece, produse pentru toaleta copilului, articole de vestimentație pentru nou-născut, produse sanitare şi medicale pentru cuplul mamă - nou-născut. Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei, echivalent a 24 milioane euro, iar coordonatorul măsurii este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

“Orice copil are nevoie să crească într-o familie formată din ambii părinți, însă sunt foarte multe situații în care femeile dau naștere singure. Pentru a le oferi un sprijin, Guvernul Ciolacu a adoptat un act normativ privind unele măsuri dedicate cuplurilor mamă-nou-născut defavorizate, cu tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile pentru nou-născuți. Bugetul măsurii de sprijin este de circa 120 milioane lei

Vor beneficia de aceste tichete, mamele care nasc începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, mamele cu dizabilități, mamele aflate temporar în situații de risc, mame care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturi civile, mamele minore, mamele cetățeni sau apatrizi proveniți din zone de conflict.

Măsura de sprijin este completată de măsurile auxiliare, care constau în indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei personale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.”, susține senatorul PSD de Călărași, Nicușor Cionoiu într-un mesaj postat astăzi pe pagina personală de Facebook.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.