M. Dulce: Bugetul e unul de austeritate. Aşa a procedat PNL-ul de fiecare dată!

M. Dulce: Bugetul e unul de austeritate. Aşa a procedat PNL-ul de fiecare dată!

Preşedintele executiv al PSD Călăraşi, Marius Dulce, consilier local, a catalogat proiectul de buget al Primăriei Călăraşi, pe 2020, ca fiind unul „de austeritate”, subliniind că dacă propunerile sale şi ale colegilor săi nu vor fi luate luate în calcul de Executiv, PSD nu va vota bugetul.

Aş vrea să vă întreb cum vi se pare Proiectul de buget pe 2020 al municipiului Călăraşi, postat de câteva zile pe site-ul Primăriei spre dezbatere. Ce perspective de dezvoltare se întrevăd? Încotro credeţi că ne vom îndrepta?

După cum se vede din acest proiect de buget, e limpede că nu prea mai avem bani de...nimic. În sensul că investiţiile sunt prea puţine. E bine totuşi că o parte din propunerile noastre, ale PSD, pe care le-am făcut în cursul anului trecut au prins contur. În urma discuţiilor purtate cu cetăţenii, pe anumite străzi se vor efectua lucrări de introducere a canalizării. Mă refer la str. Dobrogei, de la Pac, B-dul 1 Mai până jos pentru că acolo tot timpul se înfundă, la str. Sf. Nicolae care nu necesită un efort financiar prea mare. Dar observ că cei mai mulţi bani pentru investiţii vor fi cei din împrumuturile bancare.

Excedentul bugetar rezultat la finele anului 2019 este zero...

Da, aşa, nu am avut excedent. În consecinţă, e clar că principala sursă de finanţare a investiţiilor provine din împrumuturile bancare. În schimb, am văzut mulţi bani alocaţi pe achiziţionarea de fel de fel de licenţe. De fiecare dată, undeva la începutul anului, plătim, cred că în jur de 2 milioane de lei pe softuri, „mofturi”... Chiar ]n fiecare an trebuie să cumpărăm licenţe de 2 milioane de lei? Nu văd investiţii concrete în Călăraşi. Sunt numai “frânturi”, poziţii bugetare bugetare cu sume prinse total insuficiente pentru a le putea şi finanţa. Cred că şi acest proiect de buget va suferi modificări pentru că, subliniez, nu se vede nimic concret. E foarte sărac! Am văzut iarăşi că handbalul şi futsalul au prioritate dar au uitat de CSM, club unde sportivii nostril au adus multe medalii de aur de la diverse competiţii naţionale şi international, de CSS, acolo unde copiii se pregătesc pentru performanţă. Cred că acest proiect de buget a fost făcut doar ca să fie făcut! Să îndeplinească doar criteriile impuse de lege. Ulterior va fi modificat.

Mie mi se pare că bugetul e “scris” pentru o jumătate de an…

E clar că nu e predictibil, pentru că nici ei nu ştiu cum vor evolua încasările. Mulţi cetăţeni se uită, văd într-adevăr că acolo e prinsă şi strada lor pentru diverse lucrări dar nu bagă şi de seamă că pentru finanţarea acestor lucrări, sumele de “5 lei” sunt ridicol de mici. Din păcate, e un buget de austeritate, aşa cum a procedat întotdeauna PNL-ul. Noi, consilierii PSD, o să avem propunerile noastre. Dacă nu vor fi de acord cu ele, nu vom vota bugetul!

În jur de 3 milioane de lei vor fi alocaţi în acest an pentru plata dobânzilor generate de împrumuturile bancare contractate până acum.

Se ştia că o să ajugem aici. Era următorul pas. După ce ai tras bani din primul împrumut, era clar că o să vină şi scadenţa. Sunt totuşi nişte bani cu care puteai realiza ceva dacă te chiverniseai. Şi e doar începutul, din nefericire. De ce era nevoie să plătim degeaba dobânzi, de pildă, pentru suma de 6 milioane de lei folosită la Poşta Veche? Nu puteam aştepta termenele privind alocarea banilor de la Ministerul Dezvoltării?

Nu ştiu dacă le ajung şi banii de salarii până la finalul anului. Şi mă refer la toţi salariaţii, nu doar cei care-şi desfăşoară activitatea în Primărie.

Într-adevăr, sunt sume mari pentru plata drepturilor salariale dacă ne raportăm la nivelul încasărilor din impozitele şi taxele locale.

Aşa e, pentru că exact de acolo se plătesc salariile. Ponderea a ajuns undeva la 70%. Am fost, noi, consilierii, de acord cu mărirea salariilor pentru ca angajaţii să beneficieze şi ei de condiţii mai bune de trai dar cu condiţia să fie şi sustenabile. Au umplut organigrama cu fel de fel de posturi şi riscăm să ne trezim mâine – poimâine că fie vor fi daţi oameni afară, fie vor fi diminuate salariile, desigur, cu mâna consilierilor. Şi asta nu-i în regulă! Poate că asemenea lucruri nu se vor întâmpla în viitorul imediat apropiat însă mai târziu, nu exclud şi această posibilitate

Să aşteptăm şi „execuţia bugetară” pe 2019. La începutul anuluio 2019, veniturile totale au fost estimate la puţin peste 113 milioane lei. Să vedem şi gradul de încasare al impozitelor şi taxelor locale, e un indicator important.

Din câte ştiu, procentul realizat a fost de 85-90%. E un procent bun. Diferenţa de 10-15%, înseamnă de fapt suma pe care ar fi trebuit s-o investeşti. N-o încasezi, evident n-u mai investeşti!

În 2019, Primăria a beneficat şi de alocaţii de la Guvern de 210 miliarde de lei vechi, bani care au intrat în cont în lunile noiembrie şi decembrie. E o sumă apreciabilă, fără de care...

Primăria a mai putut astfel să finanţeze nişte lucrări. Fără aceşti bani, Primăria s-ar fi îndreptat spre faliment. N-aveau cum să acopere nişte cheltuieli. Pe de altă parte, primarul în funcţie s-a tot plâns că n-a primit bani pe proiectele accesate prin PNDL. N-a fost aşa. Şi în 2018 şi 2019, au venit bani de la Ministerul Dezvoltării cu care s-au finanţat lucrările de reabilitare şi modernizare a unor drumuri din oraş. Şi mă refer cu precădere la cele din Carterul Mircea Vodă.

Acum văd câteva „zbateri” ale celor care conduc Primăria, sperând să-i convingă pe oameni de cât sunt ei preocupaţi de soarta lor. Aşa s-a întâmplat şi în 2016, până la alegeri, după care Dumnezeu cu mila!

Ca să concluzionăm, cum catalogaţi proiectul de buget pe 2020?

Foarte prost. Banii, deşi puţin, nu sunt bine prioritizaţi. Pare o chestiune morbidă dar trebuie să spunem că mai e nevoie de un cimitir. Dacă aţi urmărit, nu există nicio proiecţie, nicio viziune. S-au pus în schimb fel de fel de poziţii care nu ţin cont neapărat de necesităţile municipiului. Canalizare pe Aleea Dumbrava minnată, reţea de gaze pe Aleea Dumbrava Minunată, dar ce-i acolo? Aleea asta a devenit vreun „centru” şi noi nu ştim?

Mulţumesc.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.