Călăraşi / M. Dulce: Nu e sănătos să facem atâtea împrumuturi!

Călăraşi / M. Dulce: Nu e sănătos să facem atâtea împrumuturi!

Liderul consilierilor PSD din cadrul Consiliului Local municipal Călăraşi, Marius Dulce, fost viceprimar al municipiului în perioada 2012-2016, susţine că dezvoltarea oraşului pe baza împrumuturilor nu este benefică în condiţiile în care „nota de plată” a creditelor nu e deloc mică şi va fi suportată din bugetul local. Dulce mai spune că Executivul ar fi trebuit să depună eforturi mai mari pentru atragerea de fonduri guvernamentale sau europene pentru finalizarea unor obiective de mare importantă pentru cetăţeni.

Recent, primarul Dan Drăgulin a declarat că şansele de a contracta şi cel de-al doilea împrumut în valoare de circa 42 de milioane de lei au crescut foarte mult şi n-ar fi exclus ca din toamnă să aibă loc şi primele trageri.

 

Domnule Dulce, cât de benefic este să ne dezvoltăm numai pe creditare? Am avea la un moment dat o datorie de  670 miliarde lei vechi, iar preţ de câţiva ani buni, va trebui să plătim în jur de 80 de miliarde de lei vechi….

Nu este foarte benefic pentru că aşa cum aţi văzut domnul ministru al Culturii a spus că sunt posibilităţi de a atrage încă bani din fonduri guvernamentale, fonduri europene. Primăria, cred că trebuia foarte mult să acceseze proiecte în cadrul PNDL pentru că nu e sănătos să avem aceste împrumuturi. De ce? Ne bucurăm acum că facem nişte investiţii pe o stradă de 800 m, investim 6-7 milioane de lei, 7-8 miloane pe alta şi am făcut 2-3 străzi cu toţi banii pe care i-am împrumutat. Şi după aceea ce facem? Nimic. Plătim dobânzi iar cine va fi primar în perioada următoare nu va mai putea să facă nimic.

E foarte bine că o să avem un bazin de înot acoperit în oraş, dar nimeni nu a ţinut cont că acest bazin va genera o cheltuială suplimentară. De personal şi de întreţinere. Nu mai vorbim de Poşta Veche. E ok, am atras fonduri, o facem, este foarte bine. Dar trebuia să fie un obiectiv care să aducă bani. Primăria trebuie să se gândească la faptul că aceste investiţii pe care le face trebuie să aducă o plus valoare ca să poată să se dezvolte mai departe. Din păcate eu nu am văzut nicio viziune de acest fel.

Mai speraţi că se vor face investiţiile privind Piaţa Mare, Piaţa Big şi Bazarul?

Din ce ştiu, s-a ţinut licitaţia pentru modernizarea Bazarului, urmează perioada de atribuire dar chiar dacă se va finaliza şi procedura asta, nu va putea fi demarată investiţia pentru că trebuie să disloce toată lumea aflată acum în Bazar. Nu e pregătit nimic în zona respectivă unde să-i mute. Anul acesta cred că nu se va face nimic cu Bazarul. În cel mai fericit caz, poate spre toamnă să înceapă lucrările acolo.

Asta dacă va fi accesat şi cel de-al doilea împrumut în valoare de circa 42 de milioane de lei până atunci.

Corect dar nu cred că aşa repede pentru că, chiar dacă au aprobat-o, o să intre în procedura de verificare mai amănunţită. La fel la cu Piaţa Mare. Din ce ştiu se lucrează la caietul de sarcini, şi probabil că o să intre şi acest obiectiv în procedura de licitaţie. Să vedem ce va ieşi. Ideal ar fi să se înceapă lucrările pentru canalizarea din Măgureni ca să putem să dezvoltăm zona, să o închidem de fapt. După ce ducem canalizarea, să dăm drumul la asfalt că destul au aşteptat oamenii aceia. Pentru că dacă mă asculta domnul primar din 2016 acum era terminat şi cu asfalt dacă făcea un contract multianual şi nu aştepta să tot ia bani pe împrumuturi.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.