Altă manipulare marca PNL: Eliminarea pensiilor speciale!

Altă manipulare marca PNL: Eliminarea pensiilor speciale!

Atunci când vine vorba de propagarea manipulărilor şi minciunilor pe Facebook, postacii de la PNL Călăraşi sunt de fiecare dată prompţi, făcându-şi pe deplin datoria indiferent de zi dar şi de momentul zilei.

Sâmbătă seară, de pildă, mai întâi pe contul oficial al organizaţiei judeţene PNL Călăraşi (ora 19.56) şi apoi pe cel al organizaţiei de tineret TNL Călăraşi (22.07) a apărut următoarea postare „Senatorii PSD şi ALDE au respins, miercuri, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari #PNL prin care pensiile speciale erau eliminate.

În favoarea proiectului au votat 20 de senatori (PNL și USR), 52 au fost împotrivă (PSD și ALDE) şi 8 s-au abţinut (UDMR).

#RomâniiTrebuieSăȘtie”

Aceeaşi isterie ieftină pe care au aplicat-o şi în iarnă, chestiunea de atunci privind majorarea alocaţiilor pentru copii. Mă mir de data asta că n-au fost aduşi în faţa plutonului public de execuţie parlamentarii călărăşeni ai ciumei roşii. Ca să fie din nou arătaţi opiniei publice şi înfieraţi cu vădită mânie…liberală.

Dar pentru că #RomâniiTrebuieSăȘtie” şi adevărul, haideţi să vedem împreună filmul acestei manipulări de joasă speţă. Trag de 2 lei speranţă că liberalii vor înţelege şi de data asta ceva.

Primul moment s-a consumat pe 12 februarie 2019 când 4 parlamentari PNL (deputaţii, Cristian Buican şi Gigel Ştirbu, respectiv senatorii, Romulus Bulacu şi Florin Cîţu) au înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi aprobare Proiectul de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Surpriză! Şase zile mai târziu, adică pe 18 februarie, propunerea a fost retrasă de iniţiatori. De ce? De bine ce era redactată, probabil!

Băieţii însă sunt consecvenţi şi revin pe 19 februarie cu o nouă solicitare către B.P. al Camerei Deputaţilor privind dezbaterea, de data asta, a Propunerii legislative pentru eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al pachetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Dar până să ajungă să fie dezbătută în plenul Senatului, propunerea celor 4 parlamentari PNL a primit numai avize negative din partea Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social, Consilului Superior al Magistraturii, Comisiei de Constituţionalitate, Comisiei de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Comisiei de transport şi infrastructură, toate „structuri” îndreptăţite de tehnica legislativă să-şi spună opinia. De ce oare?

Mai departe. A venit şi ziua dezbaterii în plenul Senatului, prima Cameră sesizată, programată miercuri, 19 iunie. Iată că şi postacii PNL nu-s chiar atât de operativi. O astfel informaţie atât de „preţioasă” s-o livrezi în spaţiul public după exact 24 de zile, se presupune că şi la PNL se cam doarme-n bocanci!

Ni se mai precizează în postarea cu pricina că „În favoarea proiectului au votat 20 de senatori (PNL și USR), 52 au fost împotrivă (PSD și ALDE) şi 8 s-au abţinut (UDMR).” Pe site-ul Senatului, altă mâncare de peşte. Pentru propunerea legislativă au votat 15 senatori, 45 au fost împotrivă, fiind înregistrate doar două abţineri!

Dar filmul va continua în toamnă. Pentru că respinsă de Senat, propunerea legislativă a fost transmisă Camerei Deputaţilor spre dezbatere. Estimaţi vreun verdict?

Tema eliminării pensiilor speciale, subiect nesperat de manipulare ]n spa’iul virtual, n-a fost abordată în acest legislativ doar de liberali. Astfel de iniţiative care dau bine la electorat au fost abordate şi de parlamentarii USR şi PMP.

Pe 11 decembrie 2017, 33 de deputaţi şi senatori (32 de la USR şi un deputat neafiliat) au depus la Senat o propunere legislativă pentru abrogarea pensiilor special, fiind respinsă pe 26 martie 2018. În cazul Pl – X nr. 166 / 2018, a rămas ca deputaţii să decidă cu privire la oportunitatea adoptării acestei inițiative legislative.

Puţin mai mult succes au avut parlamentarii PMP. Anul acesta, pe 6 februarie, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege iniţiat de Băsescu&Co, depus pe 12 noiembrie 2018, care abrogă prevederile cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanţe şi Avocatului Poporului. Nu şi ale magistraţilor, că nu se poate! "La data intrării în vigoare a acestei legi se abrogă prevederile cu privire la pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensiile de serviciu ale Curţii de Conturi, pensiile de serviciu ale membrilor corpului diplomatic şi consular al României, indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor de pe lângă acestea şi personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului", stipulează proiectul. Şi această propunere legislativă va intra, cândva, în dezbatere la Cameră. Ce şanse are? Apreciaţi şi voi!

Sigur că toate pensiile speciale ar trebui eliminate dar cum vor putea parlamentarii, indiferent de culoarea politică, să finalizeze un astfel de demers legislativ, în condiţiile în care încă din 2010, CCR a afirmat, în motivarea deciziei prin care a stabilit că eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor este neconstituţională, că propunerea este în contradicţie cu articolul din legea fundamentală care prevede că judecătorii sunt independenţi şi că se supun numai legii?

Opoziţia bate apa-n piuă, considerînd că în faţa unor astfel de „teme” românul devine frustrat şi furios din cauza PSD şi ALDE. Nimic mai fals!

PNL ştie prea bine că pensiile speciale nu pot fi eliminate, mai ales cele care-i vizează pe judecători şi procurori la care se închină ca la nişte icoane în ciuda abuzurilor evidente. Poate cel mult impozitate, lucru de care vor ţine cont şi rivalii lor de moarte de la PSD ori ALDE.

În schimb, liberalii n-au afişat încă acea „determinare” specifică şi în ceea ce priveşte „pensiile speciale” (de fapt indemnizaţii la limită de vârstă!) de care se vor bucura aleşii locali, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ, primarii şi viceprimarii, potrivit noului Cod Administrativ, intrat în vigoare din 5 iulie. Nicio înjurătură, nimic! Ce credeţi, le convin astfel de privilegii?

Dar care e realitatea? Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2019, de 9.303 persoane, în creştere cu 14 persoane faţă de luna precedentă, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Cei mai mulţi, respectiv 3.790, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor. Pensia medie în cazul acestora a fost de 18.180 lei (18.150 de lei în aprilie), din care 16.997 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 849 de persoane. Pensia medie era de 5.531 lei, din care 3.367 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 806 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.451 de lei (2.694 lei de la bugetul de stat).

Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.452 pensionari, iar pensia medie se ridica la valoarea de 10.875 lei, din care 7.694 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 604 persoane, media fiind de 7.747 lei, din care 4.335 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.802 pensionari, pensia medie fiind de 4.233 lei, din care 2.554 lei suportaţi din bugetul de stat.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.