V. Dumbravă: După părerea mea, acest împrumut are un caracter pur electoral

V. Dumbravă: După părerea mea, acest împrumut are un caracter pur electoral

Fostul viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ, Virgil Dumbravă a declarat pentru www.arenamedia.ro că împrumutul de circa 42 de milioane de lei pe care municipalitatea intenţionează să-l contracteze are un caracter pur electoral. Executivul Primăriei mar are ceva de aşteptat până când acest al doilea împrumut (primul e în derulare, în valoare de 25 de milioane de lei) va deveni operaţional. Deşi a câştigat licitaţia, CEC Bank şi-a declinat oferta de a mai finanţa creditul mai sus – menţionat.

 

Anul trecut, primarul Drăgulin a insistat ca Primăria să contracteze un al doilea împrumut de 420 de miliarde de lei vechi. Licitaţia a avut loc, câştigătoarea a fost CEC Bank, numai că această bacă şi-a retras oferta, refuzând să mai finanţeze acest credit. Într-o astfel de situaţie, o mare parte din investiţiile propuse riscă să nu mai fie susţinute. Cum comentaţi?

După părerea mea, acest împrumut are un caracter pur electoral. Pe ideea că vom lua un împrumut de 420 de miliarde, al doilea după cel de 250 de miliarde şi că vom face nu ştiu ce, sună bine, dar eu cred că substratul e unul electoral. Primăria s-a împrumutat de multe ori până acum. Mai poate să susţină aceste împrumuturi? Eu cred că nu. De obicei băncile sunt cele care se agită să facă contracte cu primăriile pentru că sunt solvabile. Îşi pot recupera banii. Asta înseamnă că pe undeva Primăria nu mai îndeplineşte condiţiile. S-a împrumutat, poate, prea mult.

Explicaţia oficială ar fi că a crescut ROBOR-ul.

Nu cred că asta e o explicaţie dată de bancă. Eu cred că e o explicaţie dată de Primărie. Cred că nu se mai îndeplinesc condiţiile. Primăria s-a mai împrumutat, plăteşte, de pildă, sume apreciabile şi pentru finanţarea iluminatului public.

Ce mă surprinde acum e că toţi directorii în Primărie au la dispoziţie maşini care mai de care mai bune. Încet, încet, şi şefii de servicii vor dori şi ei maşini. Poate chiar şi şefii de birou. Aceste maşini generează cheltuieli lunare, dobânzi, etc. Cred că Primăria a intrat în prea multe cheltuieli.

Plus salariile care au crescut şi acoperă un procent semnificativ din masa de impozitele şi taxele locale colectate.

Cred că s-au dublat cheltuielile cu salariile. Câte nu se puteau face cu zecile de miliarde, bani care se duc pe salarii. E limpede că acum lucrurile nu-s în regulă. E adevărat că nici nu e în regulă să ai salarii de 900, 1000, 1100 lei. Erau prea mici. Dar să te duci dintr-o dată la salarii de 4000, 5000, 6000, 9000 lei iar cele foarte mici, cred că s-au dublat, deja eşti fericit că lucrezi la Primărie. Nu cred că e în regulă aici. Astfel de salarii nu găseşti, oriunde, în sistemul privat.

Mulţumesc.

 

Ce spune Drăgulin despre “refuzul” CEC Bank de a mai finanţa creditul de 42 milioane lei: “Cei de la CEC Bank s-au retras pentru că au motivat: 1. S-a mărit ROBOR-ul şi 2. OUG 114, despre care ei spun că pierd foarte mult. Suntem din nou pe SICAP pentru a accesa un nou împrumut.”