AUR | Instituţia prefectului nu trebuie politizată!

AUR | Instituţia prefectului nu trebuie politizată!

Partidul AUR consideră inadmisibilă intenţia guvernului de a-i transforma pe prefecţi în politruci, numiţi în funcţie strict pe criterii politice. În prezent, aceştia sunt înalţi funcţionari publici şi reprezintă legalitatea în administraţia publică din România.

Atragem atenţia asupra faptului că depolitizarea funcţiei publice este asumată la nivel european, prin implementarea Aquis-ului comunitar. Oameni şi partide care au clamat şi au susţinut acest lucru în trecut, odată ajunşi la guvernare fac exact pe dos şi politizează la maximum administraţia publică din România.

De peste zece ani se investesc bani publici în pregătirea înalţilor funcţionari publici, iar acum se renunţă la tot ce s-a făcut în această direcţie. Dacă proiectul de OG va fi adoptat, va însemna că revenim la epurări politice şi numiri pe post în funcţie de culoarea carnetului de partid, nu de competenţele deţinute.

Partide care în 2019, când se aflau în opoziţie, s-au opus adoptării Codului Administrativ prin OUG, procedează acum exact în aceeaşi manieră ca şi guvernul Dăncilă. Dacă această soluţie a fost greşită atunci, înseamnă că este la fel de greşită şi acum. AUR solicită majorităţii guvernamentale să nu repete erorile pe care le-au criticat de atâtea ori în trecut.

"Am impresia că partidele aflate la guvernare şi-au propus crearea unei noi generaţii de baroni locali şi fac asta măcelărind Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Ne opunem politizării administraţiei publice din România. Avem nevoie de profesionişti, nu de politruci de partid", a declarat George Simion, copreşedintele AUR.