Tăriceanu: Dacă am mai fi stat alături de PSD, probabil ne contopeam cu ei. La umbra unui copac mare nici iarba nu crește!

Tăriceanu: Dacă am mai fi stat alături de PSD, probabil ne contopeam cu ei. La umbra unui copac mare nici iarba nu crește!

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, le-a răspuns contestatarilor din filiala ALDE că decizia ieșirii de la guvernare nu a fost a unui grup restrâns, "așa cum spun unii", ci rezultatul unui "vot covârșitor" în Delegația Permanentă. El le mai transmite că "statul îndelungat lângă un partid de stânga nu poate să nu lase urme pe orice partid", pentru că "la umbra unui copac mare nici iarba nu crește", iar dacă ar mai fi rămas la guvernare "pasul natural" era ca ALDE să se contopească cu PSD.

Iată şi textul integral al scrisorii lui TăriceanuScrisoarea lui Tăriceanu către ALDE Dolj:

"Cred că aveţi toate motivele să fiţi dezamăgiţi pentru că ați investit în a trimite în Parlamentul României un parlamentar (Ion Cupă -n.r.) care la prima decizie importantă a partidului a clacat și a ales să pactizeze cu adversarul.

Cred ca sunteti revoltați că aceeași persoană, după ce a votat pentru denunțarea protocolului cu PSD și ieșirea din coaliția de guvernare s-a repezit pe ușa din spate să-și negocieze un post de ministru în guvernul muribund Dăncilă. Bănuiesc că nu v-a spus nici dumneavoastră despre această trădare cum nu mi-a spus nici mie. Omul care ne-a vândut pe puțini arginți a fost unul pe care l-am apreciat și promovat în singura preşedinție de comisie din Camera Deputaților. Tocmai pentru că venea dintr-o organizație frumoasă ca a dumneavoastră.

Și dacă ar fi ales doar să-și ia plata și să plece nu ar fi fost atât de grav. În fond, trăim într-o țară liberă în care fiecare își face viața după propria conștiință. Însă prețul pentru postul de ministru nu a fost doar trecerea lui la PSD, ci să fie un actor în procesul de destructurare al ALDE și de preluare ostilă a partidului de către grupul din jurul dnei Dăncilă. Toți și fiecare dintre noi ne bucurăm de dreptul de a ne exprima ideile și pozițiile în fața colegilor din partid, indiferent cine sunt aceștia, atâta timp cât discuțiile sunt civilizate și statutare. Am fondat acest partid exact ca să putem să ne exprimăm liberi, dar libertatea nu trebuie confundată nici cu trădarea și nici cu promovarea interesului personal în dauna celui general.

Decizia ieșirii de la guvernare nu a fost una a unui grup restrâns, așa cum unii vă spun, ci rezultatul unui vot covârșitor în Delegația Permanentă. O majoritate de 83 „pentru” și doar 2 abțineri, în care toți cei care astăzi se dau apărătorii libertății de opinie în ALDE au votat „pentru”, este mai mult decât elocventă.

Dragi colegi, statul îndelungat lângă un partid de stânga nu poate să nu lase urme pe orice partid, cu atât mai mult pe unul tânăr ca al nostru. Cum se zice în popor, la umbra unui copac mare nici iarba nu crește. Dacă am mai fi stat până la finele actualei legislaturi probabil că pasul natural era să ne contopim cu foștii noștri parteneri. Cei care astăzi contestă ieșirea de la guvernare exact asta vor, să ne vărsăm, cu mic cu mare, în PSD, pentru a primi câteva posturi.

Nu asta este calea pe care am plecat împreună. Și nu asta este calea pe care eu pot să vă conduc. Dacă dragostea și atașamentul de PSD sunt atât de puternice, înseamnă că vedem lucrurile diferit și această situație îmi ridică serioase semne de întrebare cu privire la convingerile voastre liberale. Avem nevoie să ne întărim identitatea liberală. Avem nevoie să ne regăsim mesajele de apărare a libertăților și drepturilor individuale. Avem nevoie să luptăm împotriva abuzurilor de tot felul. Avem nevoie să ne reîntoarcem fața spre antreprenori, fermieri și studenți. Avem nevoie să ne curățăm de o asociere în care ne-am pierdut o bună parte din identitatea liberală.

Pentru asta avem nevoie de cei care cred că liberalismul nu este doar un banner pe care îl afișăm pentru că dă bine la public sau pentru că putem lua un post de deputat și senator sau ales local.

Îmi amintesc întotdeauna cu plăcere de vizitele în Dolj, de cât de primitori ați fost și câtă căldură am simțit. Am toată speranța că cei mai mulți dintre cei care ați semnat această scrisoare o să vă regăsiți în conducerea viitoarei organizații județene și că drumul nostru va merge mai departe. Va trebui să facem alegeri în organizația județeană cât mai repede pentru a trece peste acest accident și pentru a putea pregăti viitorul congres național ALDE, care cred că trebuie să aibă loc după alegerile prezidențiale din acest an. Dacă simțiți nevoia să dezbatem idei și opinii sunt oricând deschis. Vă îndemn să o facem statutar și civilizat. Pentru că asta înseamnă a fi liberal.

P.S. Și când vorbiți despre pălmași și boieri, cu siguranță eu sunt cel mai pălmaș dintre noi și numai pentru că am ales să respect decizia de retragere de la guvernare și am plecat de bunăvoie de la Președinția Senatului României. Așa că să nu vă fie rușine dacă vă considerați pălmași".

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.