Senat: Rapoarte de admitere cu amendamente pentru taxarea pensiilor speciale şi modificarea Programului Prima Casă

Senat: Rapoarte de admitere cu amendamente pentru taxarea pensiilor speciale şi modificarea Programului Prima Casă

Comisia de buget-finanţe a Senatului a acordat, marţi, rapoarte favorabile pentru două propuneri legislative iniţiate de ministrul Finanţelor, senatorul Eugen Teodorovici, care vizează impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei şi atribuirea unui caracter social programului Prima Casă.

Membră a Comisiei, senatoarea PSD, Roxana Paţurcă a postat şi un mesaj pe pagina personală de Facebook. Astăzi la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din cadrul Senatului am avut 31 de puncte pe ordinea de zi. Ședința s-a finalizat printr-un raport de admitere cu amendamente pentru trei dintre cele mai importante propuneri legislative:

- propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr 227/2015 privind Codul fiscal, prin instituirea unei noi taxe, și anume taxa pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limita de vârstă. Această taxă se va aplica persoanelor care realizează venituri din pensii și/sau indemnizații pentru limita de vârstă primite în baza unor legi/statute speciale, în cazul în care venitul lunar, din care se scade impozitul de venit, este mai mare de 7000 lei. Încercăm să îndreptăm astfel o situație de fapt care s-a perpetuat inechitabil în societatea românească.

- propunerea legislativă având obiect de reglementare modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr 6/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ,,Prima casă". Principalele măsuri propuse vizează redenumirea programului, care acum se va chema ,,O familie, o casă", și faptul că avansul trebuie să fie de 5% din prețul de achiziție sau costul de construire (maxim 70000 euro).

- aprobarea Ordonanței numărul 6/2019 pentru instituirea unor facilități fiscale.” a scris Paţurcă.

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, prezent la şedinţa comisiei, şi-a amendat proiectul privind taxarea pensiilor, astfel încât componenta din pensii bazată pe principiul contributivităţii să nu fie taxată. Propunerea legislativă prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei - cu 50%.

Teodorovici şi-a exprimat speranţa ca proiectul cu taxarea pensiilor să se regăsească miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului şi săptămâna viitoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, ca for decizional. El a explicat că în cazul mai multor sume care se cumulează la pensie este necesară o declaraţie pe proprie răspundere pentru a se şti exact care sunt acele venituri.

"Impactul pentru anul viitor este de aproximativ de jumătate de miliard de lei", a spus Teodorovici.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a propus un alt amendament, adoptat de Comisie, referitor la pensia şefilor de stat, care astfel intră sub incidenţa proiectului de lege.

La rândul său, senatorul PNL Florin Cîţu a propus un amendament, respins de data aceasta de Comisie, prin care toate pensiile speciale peste 5.000 de lei să fie impozitate cu 90%. "Trebuie să le arătăm contribuabililor de bună credinţă care plătesc contribuţii şi primesc o pensie medie de 1.100 lei că nu mai tolerăm aceste legi speciale care au apărut ca ciupercile după ploaie. Acel amendament ducea proactiv la eliminarea pensiilor speciale. Pragul de 7.000 de lei nu include pensiile pentru un mandat de parlamentar. Acestea sunt mult mai mici. Este un proiect populist aruncat acum pe piaţă. Nu cred că va fi niciodată aprobat acest proiect. Va fi îngropat la Camera Deputaţilor. Este un proiect pentru această campanie prezidenţială", a susţinut Cîţu, potrivit www.agerpres.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.