Ionel Petre (ALDE): Programul Casa Verde se modifică. Sperăm să aibă un impact la fel de mare precum RABLA

Ionel Petre (ALDE): Programul Casa Verde se modifică. Sperăm să aibă un impact la fel de mare precum RABLA

Programul Casa Verde privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice se modifică. În loc de panouri solare, statul va da bani pentru sisteme fotovoltaice, cu o putere instalată de minimum 3 kilowaţi.

Noul program „Casa Verde” va finanţa 90% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 20.000 de lei. Vor putea fi cumpărate instalații cu putere minimă de 3 kilowați, suficientă pentru a asigura jumătate din consumul mediu al unei gospodării.

Spre deosebire de panourile solare, panourile fotovoltaice funcționează chiar și atunci când nu este soare, la capacitate mai redusă, iar costurile de întreținere sunt mici. Mai mult, energia neconsumată nu se pierde, ci poate fi vândută în rețeaua națională.

Pentru a facilita montarea panourilor fotovoltaice, autoritățile intenționează să renunțe la auto­rizațiile de construcție, care acum sunt obligatorii.

Bugetul proiectului, finanţat din Fondul pentru mediu este de 70 de milioane de euro.

Vicepreşedintele ANANP, Ionel Petre (foto mijloc), prezent miercuri la Călăraşi, estimează că din luna decembrie programul va fi pus în aplicare. “Programul Casa Verde va intra în vigoare în decembrie şi se referă la instalarea unor kit-uri de producere energie electrică pe case private. Surplusul de energie va fi descărcat în sistemul national şi preluat apoi într-o anumită cotă ce va fi stabilită ulterior. Considerăm că e încă un sistem de sprijinire a proprietarilor. Va fi o chestiune extrem de simplă în sensul că cel care accesează un astfel de program va trebui să suporte doar 10% din cheltuieli, în jur de 500 de euro, restul de către cel care-l montează. Acesta îşi va recupera banii după procesul verbal de receptive şi mapa depusă la AFM” a spus Petre care a continuat “Sperăm să aibă un impact la fel de mare precum programul RABLA. Ne aştăptăm la solicitări majore iar principiul utilizat va fi “primul venit, primul servit”. Cei care vor dori să acceseze acest program trebuie să facă dovada proprietăţii imobilului şi să nu aibă datorii la stat”.

 

 

„Casa Verde” este un program prin care persoanele fizice sunt încurajate să folosească sisteme de încălzire a locuinței ce au la bază energia regenerabilă, indiferent că asta înseamnă instalarea unui nou sistem sau adaptarea ori înlocuirea sistemelor clasice.

Până acum, persoanele fizice puteau cere până la 3.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a-și instala panouri solare presurizate sau până la 8.000 de lei pentru instalarea unor pompe de căldură (exclusiv pompele de căldură aer- aer), fiind eligibile pentru finanțare inclusiv cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune, inclusiv Taxa pe Valoarea Adăugată aferentă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.