DSVSA Călăraşi / Au fost identificate cazuri de mistreţi pozitivi în 11 fonduri de vânătoare

DSVSA Călăraşi / Au fost identificate cazuri de mistreţi pozitivi în 11 fonduri de vânătoare

În contextul epidemiologic actual, avand in vedere varful de sezon al raspandirii virusului PPA, pe raza judetului Calarasi fiind active focare PPA in exploatatii nonprofesinale de suine din localitatile Perisoru si Ciocanesti, si cazuri de mistreti pozitivi in 11 fonduri de vanatoare, se impune constientizarea tuturor detinatorilor de animale, in special suine, cat si a agentilor economici agricoli pentru:

- Prevenirea raspandirii virusului PPA prin mijloacele de transport;

- Eliminarea sursei virale reprezentata  de carcasele mistretilor morti.

Aceste masuri se impun consecutiv analizei anchetelor epidemiologice a focarelor de PPA din ultima perioada, zonele de restrictii stabilite in raport cu localizarea focarelor PPA la porcul domestic fiind:

  • Zone de protectie pe raza de 3 km in raport cu localizarea focarelor: Ciocanesti, Perisoru
  • Zona de Supraveghere pe raza de 10 km, care include si raza de 3 km, in raport cu localizarea focarelor: Bogata, Rasa, Galatui, Alexandru Odobescu, Bosneagu, Dorobantu, Varasti si Tudor Vladimirescu, Stefan Cel mare, Constantin Brincoveanu, Drajna Noua

Atentie! In aceste localitati este interzisa circulatia suinelor, produse si subproduse provenite de la acestea, a gunoiului de grajd.

In conformitate cu prevederile Directivei 2002/60 CE si a prevederilor Hotararii CNSSU nr 3/01.08.2018, modificata cu Decizia nr 3/04.12.2018, sunt stabilite ,,ZONELE AFECTATE” la nivelul fondurilor cinegetice, formate din localitatile U.A.T. cuprinse in raza:

Fond vanatoare 49 Fetesti Balta Borcea

Fond vanatoare 48 Fermecatu Balta Borcea

Fond vanatoare 47 Pietroiu Balta Borcea

Fond vanatoare 46 ROSETI Balta Roseti

Fond de vanatoare 8 Perisoru

Fond de vanatoare 18 Bazarghideanu

Fond de vanatoare 31 Ciornuleasa

Fond vanatoare 42 Chiselet

Fond vanatoare 39 Greaca

Fond de vanatoare 41 Oltenita

Fond vanatoare 43 Boianu

Fata de cele mentionate, tuturor societatilor comerciale agricole le revine obligatia de a efectua operatiuni DDD  asupra tuturor masinilor agricole, combine, tractoare, vehicule hipo la iesirea de pe terenurile agricole (cereale, legume etc) / tarlale, cu detinerea de echipamente DDD (atomizor, vermorel)  si detinerea in format scris (registru) a datei efectuarii actiunii si factura comerciala pentru substantele DDD utilizate.

In cazul in care pe terenurile agricole sunt identificate carcase de mistreti, chiar in stare de putrefactie, se va notifica in timp optim DSVSA Calarasi.

DSVSA Calarasi, atentioneaza crescatorii de suine asupra respectarii prevederilor Ord ANSVSA nr 20/2018 privind  detinerea in gospodariile populatiei a unui numar limitat de suine , cu respectarea conditiilor de biosecuritate, astfel:

  • Pana 5 capete suine la ingrasat doar pentru consum familial
  • Pana la 20 capete suine  si peste 20 capete suine, proprietarului ii revine obligatia declararii activitatii si inregistrarea sanitara veterinara la DSVSA Calarasi.

Obligatoriu, suinele detinute vor fi  identificate prin crotaliere si declarate la medicul veterinar de libera practica din localitate si la Primarie pentru inregistrarea la Registrul Agricol.

PENTRU ORICE SUSPICIUNE DE BOALĂ TREBUIE ANUNȚAT IMEDIAT MEDICULUI VETERINAR DE LIBERĂ PRACTICĂ CONCESIONAR SAU DSVSA CALARASI

 

Director Executiv,

Dr Viorel BUCUR