PMC | S-a dat startul demolării grădinilor şi construcţiilor uşoare, amplasate în zona de vest a municipiului

PMC | S-a dat startul demolării grădinilor şi construcţiilor uşoare, amplasate în zona de vest a municipiului

Astăzi au demarat lucrările de demolare a grădinilor din zona de vest a municipiului în vederea implementării a două proiecte cu finanţare externă care vizează regenerarea spaţiului urban prin amenajarea de spaţii verzi şi a unei reţele de piste de biciclete.

„Am dat startul demolării grădinilor şi construcţiilor uşoare care au făcut obiectul unor contracte de ocupare temporară încheiate cu diverşi cetăţeni în vederea eliberării terenului pe care vom amenaja spaţii verzi şi piste de biciclete în zona de vest a oraşului, conform unor proiecte din fonduri europene pentru care s-au semnat contractele de finanţare încă de anul trecut. De 8 luni vorbim de necesitatea iniţierii acestor lucrări de demolare dar, din păcate, nu s-a întâmplat nimic până acum. Le mai dăm oamenilor câteva zile în plus ca să-şi strângă lucrurile după care intrăm în forţă pentru a curăţa terenul pe care-l vom pune la dispoziţia câştigătorului licitaţiei pentru executarea lucrărilor.

Concret se va realiza o reţea de piste de biciclete, iar complementar va demara şi proiectul de regenerare urbană în zona Vest, în care a fost inclus și parcul Navrom. Se vor amenaja alei, parcuri, locuri de joacă, fântâni, skate park. Obiectivul nostru este să oferim locuitorilor municipiului o oază de relaxare. Nu putem să dezvoltăm orașul decât dacă demolăm în aceste locuri unde s-au acumulat destule gunoaie de-a lungul timpului.”, a declarat primarul municipiului Călăraşi, Marius Dulce.

demolare5

demolare6

Administratorul public, Eduard Grama susţine că până la finele lunii octombrie, constructorul, desemnat în urma licitaţiei, se va apuca de treabă. „În cursul lunii octombrie cred că aici vom avea constructorul. Este o zonă, şi nu e singura din oraş, ocupată de grădini. Oamenii au avut la dispoziție 8 luni de zile, timp în care puteau să-și strângă cam tot ce aveau aici, pentru a lăsa terenul liber de sarcini, așa cum a fost și condiția în momentul în care s-au semnat contractele de ocupare temporară.”, a precizat Eduard Grama.

demolare1

Cele două proiecte ce vor fi implementate sunt următoarele:

Promovarea utilizării mijloacelor alternative de mobilitate şi a intermodalităţii în municipiul Călăraşi prin amenajarea unei reţele de piste de biciclete

Contract finanţare nr. 5696/21.07.2020

Valoare totală (integral eligibilă): 6.269.019,96 lei (aprox, 1,3 milioane Euro)

Contribuţia UAT (2%): 125.380,40 lei;

Durata lucrărilor: 10 luni (estimare august 2021- mai 2022)

Zona de intervenţie: intravilanul municipiului Călăraşi, partea de sud a acestuia, traversându-l de la vest la est, cu următorul traseu:

 • Începe din capătul str. Dropiei
 • Iaz Decantor;
 • Al. Dumbrava Minunată nr.8;
 • str. Av. Vitalie Zvincu nr.1;
 • Al. Dumbrava Minunată;
 • str. Cornişei (Parc Dendrologic);
 • str. Eroilor;
 • Bulevardul 1 Mai (Parc Central);
 • str. Sloboziei nr. 4;
 • str. Independenţei.

Proiectul urmăreşte amenajarea unei piste de biciclete în lungime totală de 3.176,14 m şi o suprafaţă de 8.055 mp.

Regenerarea spațiului urban din municipiul Călărași prin amenajarea spațiilor verzi din zona de vest si a spatiului verde din zona de locuit Navrom

Contract de finanţare: nr. 5970/11.09.2020

Valoare totală contract (integral eligibilă): 14.952.824,21 lei

Contribuţie UAT(2%): 299.056,48 lei

Durata de implementare: 40 luni

Data finalizării: 31.12.2023

Execuţia lucrărilor: 24 luni

Prin acest proiect se propune amenajarea spaţiilor verzi din zona de vest şi zona de locuit Navrom. Suprafeţele sunt situate în zona de vest a Municipiul Călăraşi (zona de mal din dreptul Bisericii Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, inclusiv Bazinul Iazului decantor Jirlău) -79.791 mp şi Zona de locuit NAVROM – 3.705 mp.

Obiectul 1 – “Amenajarea spațiilor verzi din zona de vest”

 • Se propune amenajarea totală a spațiului studiat, prin înființarea unui parc pe un teren ce în momentul de față este neproductiv prin:

- configurarea alveolelor de spații verzi în vederea conturarii unui traseu de parcurs pe toată suprafața parcului și amenajarea unor zone de interes: spații de joacă distribuite de-a lungul parcursului pietonal, zone de odihnă.

- se va amenaja un acces principal din Strada Belșugului, marcat la nivel peisagistic printr-o piațetă din care se vor distribui două trasee de circulație pietonale care vor străbate parcul. De asemenea, se propune un acces secundar din strada Dropiei marcat prin ramificarea aleii pietonale principale. Un al treilea acces în parc se va realiza dinspre Strada Cornișei.

- dotarea cu mobilier urban: bănci de lemn cu schelet metalic, bănci inteligente, coșuri de gunoi, cismele de apă potabilă, suport de biciclete, toaletă ecologică.

- amenajarea unor spații de joacă.

- crearea unei facilități pentru recreere de tipul skate-park.

- racordarea la rețeaua publică de apă și canalizare,

- realizarea unui sistem de irigații

- realizarea sistemului de iluminat public – se vor amplasa 100 stâlpi cu alimentare solară, cu înălțimea de 6m, precum și 50 bucăți corpuri de iluminat ambiental, tot cu alimentare solară.

Obiectul 2 – “Spaţiul verde din zona de locuit Navrom”

 • se propune reconfigurarea alveolelor de spații verzi într-o nouă manieră în vederea accentuării și conturării unui traseu de parcurs pe toată suprafața parcului și amenajarea unor zone de interes: spații de joacă distribuite de-a lungul parcursului pietonal, spațiu pentru câini, zone de odihnă. Spațiul se va dota cu mobilier urban în măsura satisfacerii numărului de vizitatori și gradul de interes al zonei.
 • se va realiza un sistem de irigații în vederea asigurării cantității de apă necesară spațiilor verzi.
 • se va reorganiza sistemul de iluminat public datorită faptului că iluminarea asigurată de stâlpii existenți este insuficientă și nu corespunde spațiului nou organizat.
 • se propune montarea unei cismele de apă încastrate în pardoseală, prevăzută cu sistem individual de pompare.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.