P. Ţone: Nu ne vom lăsa îngenuncheaţi doar pentru că această conducere efemeră a ţării şi-a pus în cap să distrugă PSD-ul!

P. Ţone: Nu ne vom lăsa îngenuncheaţi doar pentru că această conducere efemeră a ţării şi-a pus în cap să distrugă PSD-ul!

Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone, s-a referit în interviul pe care vă invităm să-l parcurgeţi mai jos la obiectivele pentru acest an, subliniind că proiectul privind canalizarea pentru care s-a semnat deja contractul pe PNDL, în sumă de 55 de miliarde de lei vechi este prima prioritate pentru acest an.

Ţone s-a referit şi la „ajutorul” masiv primit de mari primarii din ţară conduse de primari PNL care au beneficiat la finele anului trecut de sume importante care se vor regăsi în bugetul pe 2020 în fondul de rulment spre deosebire de UAT-urile conduse de edili PSD.

Primarul Olteniţei trage şi un semnal de alarmă declarând că intenţionează să le facă chiar plângere penală celor din conducerea Consiliului Judeţean dacă vor proceda şi în acest an la împărţirea tendenţioasă a sumelor provenite din cote defalcate din impozitul pe venit.

 

Domnule primar, am intrat în noul an, 2020, ultimul din cel de-al doilea mandat de primar. Pentru început aş vrea să ne spuneţi ce rămâne sub linia pe care aţi tras-o la finele anului trecut.

Vă referiţi la fondul de rulment?

Da.

Dacă v-aduceţi aminte, la ultima întâlnire vă spuneam că deşi e un an extrem, extrem de complicat, parcă am avut avut o premoniţie că liberalii nu ne vor da nici un leu şi vă spuneam că voi intra în anul următor, adică în 2020, cu 6-8 miliarde lei vechi ca şi fond de rulment.

Adevărul e că am intrat cu un fond de 10.197.000.000 lei vechi. Este extrem de puţin pentru mine dar n-am avut încotro. E şi motivul pentru care la ultima conferinţă a PSD-ului din 12 ianuarie, am afirmat răspicat văzând toate televiziunile că dacă Consiliul Judeţean îşi va permite, din nou, când va împărţi sumele însemnând impozitul pe venit, ca municipiului Olteniţa să-i pună în dreptul său un mare zero, cum a făcut-o în noiembrie şi decembrie, voi deschide acţiune împotriva dumnealor. În felul ăsta le blochez, în primă fază, acţiunea dar am de gând să mă îndrept şi împotriva conducerii CJ pentru abuz în serviciu!

Pentru că impozitul pe venit e generat de UAT-uri. Păi dacă municipiul are cel mai mare număr de locuitori după Călăraşi, înseamnă că e al doilea generator de venituri pentru acest tip de impozit. Cum poţi să nu dai nicio sumă municipiului Olteniţa? În felul ăsta se răzbună pe locuitorii Olteniţei care au avut o altă opţiune la vot, atât la europarlamentare cât şi la prezidenţiale? Nu mi se pare normal!

Iar dacă dumnealor consideră că astfel mă îngenunchează pe mine, le promit solemn că tot eu voi câştiga şi în 2020! Eu voi câştiga nu datorită banilor ci ca urmare a muncii depuse.

Pentru mine e un titlul de mândrie. Pe data de 10 ianuarie, când toată ţara sau 90% din ţară n-a reuşit să dea salariile, angajaţii din Primăria Olteniţa dar şi cei  din toate subordonatele sale şi-au luat banii. Pentru că ne-am zbătut şi am dorit ca oamenii să nu simtă şocul de după sărbători. Au aprobat un buget în 6 ianuarie însă n-au reuşit nici măcar să producă pasul următor în care noi să primim „cotele”. Neprimindu-le, a trebuit să facem eforturi extrem de mari.

Dar am reuşit cu ajutorul oamenilor din Olteniţa pe care i-am rugat  să plătească în avans impozitele şi taxele locale.

Deci nu ne vom lăsa îngenuncheaţi doar pentru că această conducere efemeră a ţării, a judeţului şi-a pus în cap să distrugă PSD-ul. N-au decât! Dar eu cred că e destul de greu să reuşească acest lucru!

Când estimaţi să puneţi în dezbatere bugetul?

Nu depinde de mine. În momentul în care vom primi fila de buget de la Administraţia Fiscală a judeţului Călăraşi. Eu cred că în maxim 5 zile, noi vom vota bugetul. Pentru că eu n-aştept de la dumnealor, neapărat fila de buget, ca să-mi fac toate calculele. Ştiţi cum se formează un buget într-o primărie. Eu deja am dat dispoziţiile necesare ca să mi se facă bugetul pe salarii, pe cheltuielile de funcţionare, pe administrarea domeniului public şi privat al primăriei şi pe taxe şi impozite. Eu voi avea aproape 80% bugetul creionat. Nu-mi va fi foarte greu.

Cele 10 miliarde pe care le am pentru investiţii, vă daţi seama că nu înseamnă mare lucru faţă de ce am de gând să fac în acest an. Mai am şi suma de 55 mld. care se raportează pentru 2020 fiind vorba de contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării, pentru acea lucrare foarte mare de canalizare.

Nici anul ăsta n-o să vă împrumutaţi la vreo bancă comercială...

Eu cred că nu. Ca să mă împrumut la bănci ar trebui cumva să se anuleze PNDL-ul. Noi am făcut, deocamdată, cheltuieli destul de mari în ceea ce priveşte această canalizare. Şi există riscul dacă Doamne fereşte! se suspendă sau se anulează PNDL-ul, constructorul care a câştigat licitaţia să ne dea în judecată. Pentru că noi când scoatem la licitaţie, nu spunem acolo că e lucrare a Ministerului Dezvoltării ci a Primăriei Municipiului Olteniţa.

Dar eu cred că lucrul ăsta nu se va întâmpla. PNDL-ul a fost şi este un program extraordinar de favorizant primăriilor şi nu cred că PNL-ul va dori să-şi dezavantajeze proprii primari. La ora actuală sunt în jur de 1.100 de primari liberali în ţară.

Dumneavoastră, ca un ziarist vechi, ar trebui să ştiţi că, chiar dacă e frumos gardu’, înăuntru-i leopardu’. Spuneam în conferinţă de „săracii” de la Arad, Timişoara, Cluj, Oradea care au primit sume exorbitante în data de 20 decembrie. Toate sumele alea de 50, 60 mld. lei s-au dus în fondul de rulment, cum şi Călăraşiul, după părerea mea, va avea în fondul de rulment şi de-abia aştept să văd bugetul municipiului Călăraşi, probabil, în jur de 200 de mliliarde de lei vechi.

Actualul guvern a dat sumele doar ca acele primării să aibă bani, în primele  5-6 luni ca să genereze cumva nevoia oamenilor de a vota PNL-ul. Dar este efemer. Pe termen lung, cred că vor pierde procedând în maniera asta. Cetăţenii din oraşele conduse de PSD apreciază dacă ai făcut ceva pentru ei. Dacă nu eşti un primar care să faci ceva, nu te vor vota nici dacă ai stea în frunte. Omul te analizează în funcţie de ce-ai făcut!

Sunt convins că pe parcursul anului trecut aţi avut multiple consultări cu cetăţenii. Pentru 2020, care ar fi cea mai stringentă investiţie ce trebuie realizată.

După părerea mea, această canalizare. Este zona destul de mare şi deserveşte un număr mare de locuitori. Dacă nu introducem canalizarea, nu putem veni cu celelalte. Nu vom putea asfalta, nu putem face trotuare, nu putem să facem nimic. Depindem de această canalizare. Asta-i prioritatea nr. 1, în opinia mea!

N-am mai vorbit de mult de spital. E în parametri funcţionali?

Da. Ieri (n.r. 13.01) s-a depus şi ultima documentaţie pentru Ambulatoriu. Eu sunt foarte mulţumit de felul în care merge spitalul şi mă felicit pentru directoarea care este acolo. Chiar dacă e un pic mai guralivă. Are însă nişte rezultate incredibile.

 

Mulţumesc!