Olteniţa / P. Ţone: Nu vom mări impozitele şi taxele locale în 2018!

Tone noiembrie 2017Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone a trecut în revistă principalele obiective realizate în acest an. Marile sale “neîmpliniri” ar fi nefinaţarea proiectul privind canalizarea şi ambulatoriul spitalului.

Pentru anul 2018, primarul Ţone dă asigurări ferme că nu vor fi probleme cu plata salartiilor angajaţilor primăriei. Anul viitor, pe lista investiţiilor figurează şi modernizarea Parcului Central.

Despre asta şi multe altele în interviul de mai jos.                                    

 

Domnule primar, ne apropiem de finalul lui 2017. Cum vi s-a părut acest an şi care sunt noutăţile pentru 2018 şi aici mă refer şi la faptul dacă intenţionaţi să măriţi impozitele şi taxele pentru anul viitor.

2017 e un an bun care putea fi mult mai bun.

Dar noi, oamenii, nu vom fi mulţumiţi niciodată cu ce avem. Ne dorim mai mult pentru comunitate, nu pentru mine. Ne-am încadrat cam în tot ce ne-am dorit să facem. Avem şi o nemulţumire extrem de mare vizavi de Ministerul Dezvoltării Regionale care nu ne-a aprobat un proiect ce viza canalizarea în Cartierul nou, de lângă spital şi latura din stânga când mergi spre Bucureşti din Olteniţa veche. Este singura zonă în care nu avem canalizare.

Eu consider că eşaloanele 2 şi 3 din ministere încearcă să nu fie în pas cu acest guvern. Se încearcă poate şuntarea primarilor care vor să facă ceva. Afirmam într-o întâlnire recentă că nu pot să înţeleg de ce primarii, printre care mă număr şi eu, sunt pedepsiţi când de-a lungul anilor nu au avut niciodată arierate, care nu fac datorii, care reuşesc un procent însemnat de colectare a taxelor şi impozitelor locale. Noi totdeauna suntem săriţi din schemă atunci când, de exemplu, anul trecut a avut loc o rectificare bugetară la Consiliul Judeţean, bineînţeles bani veniţi de la Guvern, Olteniţei nu i s-a dat niciun leu. Pentru că Olteniţa are? Dar de ce are?

Pentru că s-a zbătut şi a drămuit fiecare leu. Poate acum înţeleg unii de ce nu avem contracte de deszăpezire şi facem totul prin forţe proprii, poate acum înţeleg unii de ce de câţiva ani buni noi facem toate decoraţiunile pentru iluminatul stradal de iarnă cu forţe proprii şi o să vedeţi ce surprize apar şi anul acesta. Toate acele decoraţiuni sunt făcute cam cu 10-15% din preţul real de catalog al obiectelor respective. Deci ne zbatem ca să economisim fiecare leu.

Poate aşa remarcă şi cârtitorii de ce în oraşul Olteniţa de 4 ani, al 5-lea de când eu sunt primar, nu s-au schimbat borduri nicăieri. Borduri am pus decât la străzile nou înfiinţate, în rest am recuperat toate bordurile de granit pe care eu le consider mult mai valoroase decât actualele borduri şi am intervenit cu borduri noi doar acolo unde nu am avut încotro.

Să ştiţi că şi eu aş putea să pun borduri în fiecare an, pe fiecare stradă. Dacă e nevoie le şi supraetajăm! Poate acum se înţelege de ce cu oamenii noştri facem toată peisagistica oraşului, ca să economisim cât mai mulţi bani posibil.

Investiţia de acum 4 ani când am cumpărat cel MAN, o maşină extraordinară, se vede acum. Este senzaţională şi îmi propun ca în perioada viitoare dacă va fi posibil să mai achiziţionăm o maşină de tipul ăsta pentru că Ecosalul nu se desfiinţează şi va avea încă destule probleme de rezolvat pentru oraş. Ecosalul practic e buzunarul din stânga al primăriei! Fiind cu capital 100% al Consiliului Local, noi facem prin intermediul Ecosalului foarte multe economii. Deci întrebarea dumneavoastră, având în vedere explicaţiile pe care vi le-am dat conduce implicit la răspunsul celei de-a doua întrebări. Taxele şi impozitele locale pentru 2018? Ar fi păcat ca locuitorii din oraş să nu beneficieze de această muncă pe care noi o susţinem şi avem rezultate foarte bune.

Având aceste rezultate am considerat că nu se justifică sub nicio formă mărirea taxelor şi impozitelor. Şi atunci pentru 2018 vom avea aceleaşi taxe şi impozite locale pe care le-am avut şi în 2017 şi în 2016.

 

„Nu ne-am repezit să sărim calul cu salariile”

 

Veşti bune sunt şi în ceea ce priveşte plata salariilor angajaţilor primăriei pentru anul viitor.

Nu va exista cât voi fi eu primar niciodată, vreo problemă în legătură cu plata salariilor. La Primăria Olteniţa noi nu ne-am repezit să sărim calul cu salariile. Dacă mâine, poimâine, în perioada următoare conducerea ţării va zice măriţi salariile cu 25-40% noi avem posibilitatea să le mărim pentru că am respectat nişte principii anul acesta şi avem loc de manevră până la valoarea salariului viceprimarului foarte mare. Deci nu vor fi niciodată probleme. Mă deranjează şi îmi pare rău când văd atâtea comentarii şi pe TV şi pe reţelele de socializare pe tema salariilor din administraţie că au crescut foarte mult. Nu este adevărat! Au crescut mult în anumite primării şi au crescut foarte mult, fără nicio noimă în opinia mea, în ministere. Am văzut recent un comentariu referitor la anumite ministere care au inventat sporuri: spor de stres, spor de muncă periculoasă pentru femeia de serviciu (1000 de lei, dacă o fi adevărat, că are muncă periculoasă). Nu mi se pare normal. În Primăria Olteniţa nu există niciun fel de spor şi deja sunt 3 luni de când se aplică această Lege a salarizării. Nu am uzat până acum de acea anvelopă de 30% în care pot face premieri şi mai ştiu eu ce. Nu. E uşor să-ţi baţi joc de bani dar să ferească Dumnezeu să-şi bată joc banul de tine!

Am văzut că la 30 septembrie staţi bine cu colectarea de impozite şi taxe, coeficientul fiind de 78-79%. Aţi făcut şi o economie în ceea ce priveşte cheltuielile având un surplus de 6 milioane de lei.

Sper că nu faceţi parte din categoria celora care consideraţi că trebuie să fiu pedepsit pentru lucrul acesta?

Nici vorbă. Spun doar că s-a făcut o colectare judicioasă.

Până acum pentru toate aceste lucruri pe care le fac de când am ajuns primar, am tot fost pedepsit. Mi s-au luat sumele pentru echilibrare care mi s-au dat de la Consiliului Judeţean. Totdeauna se spune că Olteniţa are. Dar de unde are, de ce are? De ce ceilalţi nu au? De ce nu se face o asemenea analiză? Eu cred că aşa cum statul român are grijă de toţi cei defavorizaţi, am văzut că în ultimul timp a început să aibă grijă şi de premianţi. Cred că a venit timpul ca şi primăriile care dau dovadă că au muncit şi nu şi-au bătut joc de banul public să primească nişte sume cu care să dezvoltăm localitatea. Îmi pare rău să vă spun dar noi suntem grevaţi şi de anumite lucruri care uneori depăşesc puterea mea de înţelegere.

Eu nu o să înţeleg niciodată de ce unii plătesc salariile şi alţii plătesc penalităţile. Mă refer la hotărârile judecătoreşti date în folosul profesorilor. Eu spun că este dreptul dumnealor să primească banii. 100% sunt de acord cu lucrul ăsta. Dar nu înţeleg dacă salariile au fost plătite de Ministerul Învăţământului cum penalităţile să le plătească comunitatea locală? Şi nu e vorba de sume mici, e vorba de zeci de miliarde. Am mai plătit zeci de miliarde atunci când s-au prorogat hotărârile din vremea lui Boc. Acum, din nou, alte zeci de miliarde. Nu vă supăraţi dar asta grevează bugetul local. Nu am să comentez niciodată o hotărâre judecătorească, chiar dacă uneori mi se pare strigător la cer.

Acum am o hotărâre judecătorească ce mă obligă să-i dau unui individ o adresă către Garda de Mediu, în condiţiile în care noi i-am dat răspuns domnului respectiv că nu am făcut niciodată o adresă către Garda de Mediu să tăiem nişte pomi care sunt bolnavi, care trebuie tăiaţi prin planul de înfrumuseţare al oraşului. Cu toate că am comunicat lucrul ăsta, hotărârea ne obligă să dăm aşa ceva. Cum să poţi să dai dacă nu ai? Să inventez o adresă acum, cum să fac?

Dar încă o dată, nu comentăm hotărârile judecătoreşti şi le vom pune în aplicare aşa cum sunt ele. De exemplu la asta cu răspunsul de care vă spuneam, am făcut bineînţeles răspuns în care am explicat în detaliu că nu putem da ceva ce nu avem. Mă gândesc că domnii judecători au un volum foarte mare de muncă şi pe unele dosare nici măcar nu se uită. Nu au timpul efectiv, fiind chestiuni minore, dar pe noi ne afectează.

 

„Anul viitor avem nişte proiecte extraordinar de mari”

 

Pentru 2018, la ce v-aţi gândit, pe ce vreţi să investiţi banii oamenilor?

În 2018, avem nişte proiecte extraordinar de mari. Nu renunţ sub nicio formă la acea canalizare. Mă voi bate pe toate fronturile posibile să obţin bani pentru canalizarea din zona de Sud a oraşului Olteniţa.

Vă dau cu certitudine pentru la anul realizarea unei statui în Parcul Central care ne va costa în jur de 10,5 miliarde lei vechi, dedicată eroilor din al doilea război mondial.

Mi se pare incorect să avem în municipiul Olteniţa un monument, chiar dacă e frumos, dedicat ostaşilor ruşi care au căzut în Războiul Crimeei la 1853. Este adevărat că parcă în 24 oct. 1853 a fost o bătălie foarte importantă la Olteniţa în acel Război al Crimeei, dar să nu avem o statuie pentru soldatul român, pentru oamenii din Olteniţa care au murit în acel război?

Şi pentru că este anul centenarului vom moderniza radical întregul parc. Avem un contract cu Ocolul Silvic Mitreni, prin care ne-au marcat încă 27 de arbori care trebuie neapărat tăiaţi.

Plantăm alţi 200 doar că nu vom mai planta ce tăiem, adică plop şi frasin, ci arbori specifici parcurilor: tei, platani şi foarte mulţi arbuşti decorativi: acei salcâm cu flori galbene şi roşii care sunt o frumuseţe, acei duzi pletoşi care nu se duc neapărat pe verticală şi care sunt foarte frumoşi. În acel parc avem 6.400 mp de alei, în totalitate vor fi asfaltaţi. Avem la ora actuală 2771 de metri liniari de bordură mică de parc, va fi schimbată integral. Astăzi când vorbesc cu dumneavoastră avem 70 de bănci, vom pune 110 bănci nou-nouţe. Vom schimba absolut toate coşurile de gunoi. În plus, tot sistemul de iluminat va fi pe sub pământ. Nu o să mai vedeţi niciun fir, decât stâlpii foarte frumoşi. Am schimbat poziţionarea lor, nu ca acum şi va fi extraordinar de frumos. Vom planta cel puţin 100-150 de magnolii. Am plantat anul acesta 150 de magnolii. Acum trei săptămâni am repus jumătate din gardul despre care vă aduceţi aminte cât de blamat am fost că am scos gardul şi că l-aş fi vândut la fier vechi. Am anunţat de atunci că l-am dat la sablat şi că va fi foarte frumos şi îl vom repune. Gurile rele, această domnişoară Suzeanu care decât ziaristă nu e, a lansat zvonul inclusiv în şcoli că vom construi o parcare în interiorul parcului. Că desfiinţăm parcul să facem parcare. Acum, după ce am pus la loc jumătate din gard, mă aşteptam măcar la scuze. Nu există aşa ceva!

Parcul va fi cea mai sigură investiţie de anul viitor. Dar este adevărat că e şi cea mai minoră ca bani.

Sper să reabilităm trotuare, la anul, în valoare cam de 18 miliarde. Am stabilit un plan, cu cele mai deteriorate porţiuni. Ştiţi ce? Eu sunt prea sărac să o fac pe porţiuni, fac strada de la cap la cap. Şi avem câteva străzi în Olteniţa veche, câteva străzi în zona Digului şi câteva străzi în zona centrală. Trebuie să fiu atent şi la oameni care au impresia că faci doar într-un singur loc. Aşa, făcând în 4 locuri ale oraşului, nimeni nu mă poate acuza faci în Olteniţa veche, zona centrală sau zona Digului.

Dar asta este decât o primă fază pentru că am dat să mi se calculeze estimativ cât ar costa să reabilităm toate trotuarele din municipiul Olteniţa iar această sumă integrală vrem să o aplicăm pe PNDL anul viitor. Facem Anexa 3 încă din luna februarie ca să fim printre primii şi vedem ce iese. Dar 100% aceste 18 miliarde din bugetul local.

Nu am renunţat la ideea cu ambulatoriul. Vom reveni cu Anexa 3 la Ambulatoriu până o realizăm. Şi nu numai pe PNDL ci şi la Ministerul Sănătăţii. Nu vă ascund, am făcut cărare pe la Bucureşti, şi nu mă las până nu facem şi acest ambulatoriu.

Dacă ne ajută Dumnezeu să facem canalizarea în acest cartier nou, e normal să depun Anexa 3 şi pentru asfaltare. E un cartier nou nouţ şi în această primăvară am făcut o stradă, cea mai frumoasă în opinia mea din oraşul Olteniţa, datorită faptului că am luat-o de la zero, unde era mocirla până la genunchi şi am făcut şi trotuarele. Deci în plin câmp s-au făcut trotuare şi s-a asfaltat o stradă cu un covor asfaltic de 10 cm. Fiind foarte dreaptă strada arată extraordinar de frumos. În jurul acestei străzi este acest cartier. Am băgat gaze, avem apă, dacă reuşim şi canalizare e de bun simţ să o şi asfaltăm. Aşa mi se pare corect.

În rest, avem foarte multe lucruri în care trebuie să intervenim. Avem o stradă, Florian Mandache, o prelungire unde când am asfaltat în 2015, nu s-a putut intra neavând canalizare. Oamenii doresc şi ei asfalt. Dar fiind vorba de o bucată o vom face prin operatorul regional, Ecoaqua Călăraşi. O avem prinsă în programul 2014-2020. Am dat decât un exemplu punctual. Mai sunt zone. Astăzi de exemplu în audienţă a venit o doamnă spunând că în jurul blocului s-ar cam fi lăsat, se strânge apă şi când intră în bloc... Va trebui să merg să văd pentru că par foarte mici ca problematică dar pentru oamenii care stau în blocul ăla sunt probleme foarte mari.

Totdeauna pe parcurs apar foarte multe probleme. Avem de finalizat registrul spaţiilor verzi, cadastrul la nivel municipal. Nu sunt încă mulţumit, avem întreaga strategie de dezvoltare dar avem foarte multe puncte pe care va trebui să le atingem.

Eu nu cred, cum vă spuneam acum câţiva ani când mi-aţi mai luat un interviu şi vă spuneam atunci că îmi fac program pe 10 ani, să ştiţi că nu ajunge. Dacă vrei să te uiţi ce trebuie să faci într-un oraş, ar trebui să-ţi faci un plan chiar pe un termen mai lung. Să ştiţi că tot ce s-a asfaltat acum 10-15 ani trebuie să luăm în calcul reasfaltarea. Faptul că a asfaltat un altul înaintea mea nu stă în picioare în faţa oamenilor care acum trec prin gropi.

Sunt foarte nemulţumit că trenează, am comandat nişte totemuri la intrarea şi ieşirea din oraş. Totuşi suntem şi noi un municipiu, nu am vrut să am „Bine aţi venit.....” din plexic şi a doua zi trage cineva cu o praştie s-a spart şi stai cu el aşa. La intrarea dinspre Bucureşti sigur vom avea o ancoră pe care am recuperat-o din Şantierul Naval pentru că e un simbol al oraşului. Sunt multe lucruri care par mărunte dar nu sunt: e vorba de lumini la scenă, e vorba de sala de sport, de centură-proiectul pe care l-am depus, e vorba de o reţea electrică, de un scanner A0... Par lucruri minore dar nu sunt deloc minore.

În activitatea pe care o facem, de exemplu scannerul acesta ne-ar face economii foarte mari. În primărie de către toţi salariaţii, documentele. Nu mai scanăm în altă parte format mare hărţi.

Trebuie să punctez aici şi blocul ANL. După 4 ani de făcut cărare la această Agenţie Naţională a Locuinţelor, a dat Dumnezeu şi vom face blocul ANL situat pe Bulevardul 1 Decembrie. Suntem la avizare.

 

„Blocul ANL va avea 54 de apartamente”

 

Câte locaţii vor fi?

54 de apartamente destinate tinerilor. Nu s-a luat încă în calcul să stabilim exact criteriile dar vor fi pentru tineri. Şi pentru asta trebuie să punem bani.

Va fi de la zero sau există fundaţie?

Există fundaţia, s-a decopertat, se vede foarte bine acum, iar în sarcina noastră este acum să aducem acolo utilităţile: curent, gaze, canalizare şi apă. Nu sunt lucruri uşoare şi va trebui să le facem. Cu ocazia acesta va trebui să-i răspund şi fostului primar care se laudă că acum 10 ani, nu ştiu ce Dumnezeu a făcut şi că a ţinut el şi licitaţie şi toate cele. Probabil că are ţinere scurtă de minte şi nu ştie că toate licitaţiile s-au făcut de către ANL şi acum 10 ani şi acum 50 de ani. Exagerez acum dar totdeauna blocurile ANL se licitează de către ANL, nu de către primărie. Dacă el vrea acum să câştige puncte cu ce a făcut el acum 10 ani, vreau să-i aduc aminte că eu am venit în primărie acum 5 ani şi înseamnă că el a dormit 5 ani dacă a reuşit să facă şi licitaţie, şi toată avizarea acum 10 ani, nu ştiu ce Dumnezeu a făcut timp de 5 ani. Eu cred că a dormit.

 

„Cartea de aur a eroilor şi a veteranilor din municipiul Olteniţa”

 

2018 este anul centenarului. Aş vrea să ne spuneţi pe scurt, în momentul de faţă, cam care ar fi proiectele la care v-aţi gândit, astfel încât şi Olteniţa să sărbătorească alături de întreaga Românie 100 de ani de la Marea Unire?

Eu din prima zi când am venit în primărie le-am spus tuturor celor care lucrau în primărie că eu nu le ştiu pe toate şi că mă voi baza foarte mult pe ei dar nu numai. De exemplu am acum în faţă propunere de organizare pentru evenimente pentru sărbătorirea centenarului Marii Uniri. Eu trebuie să atrag cât mai multe forţe intelectuale. Asta este o varianţă propusă de directorul muzeului în colaborare cu câţiva profesori universitari de la Bucureşti. Dar nu este suficient. Am avut o întâlnire cu toţi directorii de şcoli şi licee şi le-am propus să-şi pună mintea la contribuţie şi să vină să-mi propună ce au de gând să facă dumnealor împreună cu elevii pe care îi învaţă. Vom centraliza la un moment dat toate aceste evenimente şi o să avem un calendar în care să îmbinăm partea culturală, artistică, cu partea de prelegeri ştiinţifice. Cum vă spuneam, intenţionez să facem un calendar care în fiecare lună să aibă o poză cu clădiri vechi din municipiul Olteniţa şi cu clădiri noi pentru că trebuie să facem trecerea. Noi nu suntem cantonaţi în trecut dar trebuie să respectăm trecutul. Cine nu are trecut, nu poate avea niciodată viitor!

La anul vom avea o carte de aur a eroilor şi a veteranilor din municipiul Olteniţa. Nu mă ascund, am luat modelul de la municipiul Călăraşi. L-am rugat pe domnul Nicolae Ţiripan care este, i-aş zice eu, un arheolog în istorie. Omul acesta are darul de a scormoni în trecutul istoric şi să scoată la lumină foarte multe documente şi realităţi care ne bucură sufletul. Şi atunci, un asemenea om de ce să nu-l exploatez şi eu puţin chiar dacă eu sunt din Olteniţa? Mi-a promis la anul va vedea lumina tiparului Cartea de Aur a eroilor şi veteranilor din municipiul Olteniţa.

Ar fi multe se spus. Eu nu exclud şi activităţi sportive dedicate centenarului, vom vedea. Dar nu singur pentru că nu le poţi acoperi singur indiferent ce vrei.

Va trebui să stabiliţi un comitet de organizare care să cuprindă toate domeniile.

Exact.

Ce le spuneţi oamenilor acum când ne apropiem de final de an? Din ce v-aţi propus la 1 ianuarie cât aţi realizat până la 1 noiembrie?

Din ce mi-am propus la 1 ianuarie am cele două mari neîmpliniri: nefinanţarea proiectului pentru canal şi nefinanţarea programului pentru ambulatoriu. În rest, chiar aş putea să spun că în multe locuri am depăşit. Dacă vreţi, finanţarea spitalului s-a făcut cu o sumă mai mare cu 25% faţă de cea propusă. Am prevăzut prin proiectul de buget 8 miliarde şi vom da 10. I-am aprobat, niciun fel de problemă. Avem ambiţia, noi, olteniţenii, să ne lăudăm cu acest spital. Şi într-adevăr avem un spital foarte performant.

Aveţi şi cadre medicale?

Avem şi cadre medicale bine pregătite. Nu spun că nu e loc de mai bine. De exemplu mi-aş dori mult să mai avem 2-3 pediatri, un anestezist. Astea sunt urgenţele. Avem un anestezist foarte valoros, doctorul Iordăchescu dar nu are schimbul de mâine. Va veni o zi când domnul doctor va trebui să iasă la pensie. Ce facem atunci? Dacă nu pregătim de acum ziua de mâine nu vom avea sorţi de izbândă.

Finanţaţi spitalul care poate deservi şi locuitori din jurul Olteniţei.

Cel puţin 30% din judeţul Călăraşi este deservit de acest spital iar cheltuielile sunt finanţate doar de noi. E marea nemulţumire din ani trecuţi dar m-am învăţat. Calul bătrân se învaţă şi cu bătaia. În fiecare an solicit bani pentru spital. Nu mi s-a dat până acum, niciodată, niciun leu în condiţiile în care Spitalul Judeţean Călăraşi parcă e un sac fără fund. Sute de miliarde şi nu se vede nimic. Nu ştiu ce se întâmplă acolo dar nu este corect ca o parte a judeţului să fie atât de mult avantajată şi alţii care muncesc şi doresc să facă, nu. Vă spuneam şi altădată Spitalul Olteniţa este unul din cele 5 spitale la nivel naţional care are heliport. Pentru noi e o mare realizare şi un motiv să ne lăudăm cu aşa ceva. Dar am putea şi mai bine să fim dacă am fi sprijiniţi un pic.   

Mulţumesc, domnule primar. Succes în continuare!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.