Olteniţa / P. Ţone: Anul acesta avem un buget care ne va da mari bătăi de cap!

Olteniţa / P. Ţone: Anul acesta avem un buget care ne va da mari bătăi de cap!

De la finele lunii trecute şi municipiul Olteniţa are buget. Primarul Petre Ţone spune că resursele sunt limitate însă nu va abandona investiţiile privind modernizarea şi dezvoltarea municipiului.

 

Domnule primar Ţone, proiectul de buget pe 2019 a trecut şi de votul consilierilor locali. Când intenţionaţi să data drumul la treabă?

Am dat de mult drumul la treabă. Din păcate, ce mă doare cel mai tare e Casa de Cultură. Înaintez destul de greu, vorbesc de partea exterioară pentru că în interior este perfect, din cauza ploilor din luna aprilie şi chiar început de mai. Mă împiedică să lucrez.

În schimb, am terminat un prim proiect şi acum suntem în faza de a pune pe hârtie o nouă hartă a “plombărilor”. Pentru că neavând bani suficienţi să asfaltăm străzi întregi, pentru moment vom plomba mai multe gropi care au apărut. Întotdeauna în primăvară apar acest gropi.

Avem foarte înaintate toate documentele pentru trotuare şi acea canalizare care probabil undeva în luna iunie se va ajunge la licitaţie pe SICAP şi ne mai rămân 2-3 luni bune de muncă anul ăsta, pentru că proiectul este pe 2 ani, 2019-2020. Şi programul de trotuare, la fel, îl vom demara cel târziu în luna iunie. În rest, avem în grijă oraşul.

Contractul de canalizare a fost semnat?

Sigur că da. Acum suntem în faza cu ANAP, SICAP, e o birocraţie întreagă care nu-mi place, care ne întârzie foarte mult. Să ne ferească Dumnezeu şi de vreo contestaţie la atribuirea contractului. Uite cum se duce anul. În momentul în care se duce anul, preţurile de anul ăsta, salariile de anul ăsta, nu mai sunt la fel anul viitor. Şi va trebui din nou să venim cu corecturile necesare, cu mai ştiu eu ce suplimentări, lucru pe care nu ni-l dorim sub nicio formă.

În jur de 4 mil de lei, se cifrează bugetul pentru investiţii.

Da, la care se adaugă cel 6 milioane pentru canalizare. Fiind vorba de bani de la Ministerul Dezvoltării, nu sunt prinşi în lista de investiţii. Da, pentru că anul acesta avem un buget care ne va da mari bătăi de cap. Preluarea acelor indemnizaţii de handicap şi pentru însoţitori ne va da ceva probleme dar trebuie să ne descurcăm. Nu ne va înţelege nimeni că nu avem, că nu putem, că nu ştiu ce. Sunt convins că dacă eu aş zice că nu am sau că nu pot să fac rost, cineva ar zice „Da’, du-te băi, băiete, acasă!” Şi ar avea dreptate! Că de aia suntem puşi aici, să rezolvăm problemele.

Investiţii propuse spre realizare în 2019

Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Olteniţa pentru 2019 este estimate la 39.213.000 lei. Veniturile proprii prognozate a se realiza se ridică la 23.457.000 lei. Pentru investiţii, Executivul va aloca suma de 3.990.000 lei, sumă ce provine în totalitate din excedentul bugetar înregistrat la finele anului trecut.

Iată, în continuare, lista de investiţii propuse spre realizare în acest an:

 

Lucrări în continuare: 3.077.000 lei

- Biblioteca municipală, muzeu de arheologie şi sală de spectacole în minicipiul Olteniţa, amenajări conexe – 525.000 lei

- Amenajare ANL – 646.000 lei

- Bust Neagoe Basarab – 6.000 lei

- Reabilitare trotuare – 1.900.000 lei

Lucrări noi: 518.000 lei

- Extindere reţea de canalizare în zona de Nord şi în zona de Sud a oraşului Olteniţa – 500.000 lei

- Instalare central termică de apartament şi branşament – unitate locative din Str. Argeşului nr. 82, Bl 32 apartamente, Sc A parter – 18.000 lei

Alte cheltuieli de investiţii: 395.000 lei

- Studii şi proiecte – 300.000 lei

- Sărăriţa – 85.000 lei