Independenţa / Lică Voicu: Consider că am făcut cât am putut şi pentru cât am primit finanţare!

Independenţa / Lică Voicu: Consider că am făcut cât am putut şi pentru cât am primit finanţare!

Comuna Independenţa este condusă din 2012 de liberalul Lică Voicu. Lucrurile bune au început să prindă contur. Infrastructura stradală din satul Potcoava a devenit prioritatea primarului care a anunţat că au mai rămas de asfaltat doar 3,8 km din cei 12,8 câţi numără localitatea. În satul Independenţa, lângă Şcoala George Vâlsan se va construi şi o sală de sport, dotată la standarde înalte.

 

Domnule primar, uşor-uşor ne apropiem şi de finalul anului. Aş vrea să vă întreb pentru început care ar fi ultimele noutăţi înregistrate în activitatea pe care o desfăşuraţi în fruntea Primăriei Independenţa?

Sunt noutăţi, desigur. Dorinţa mea cea mai mare este ca şi satul Potcoava să fie dezvoltat în aceeaşi măsură ca şi celelalte două sate componente ale comunei Independenţa.

Aici am avut o problemă pentru că nu puteam pleca cu toate proiectele simultan. Nu suntem doar noi în această ţară, sunt multe localităţi cu probleme. Pe rând, le-am implementat pe toate. Când am dat drumul unui proiect, am început execuţia, şi am solicitat ulterior banii.

Astăzi am veşti bune pentru locuitorii satului Potcoava. Terminăm şi stratul 2 la cei 7 km de asfalt pe care-i avem în lucru acolo. Eu zic că-i o veste destul de bună pentru comuna Independenţa, pentru mandatul meu dar în special pentru locuitorii satului Potcoava.

Acolo, din bugetul local, am asfaltat anul trecut o stradă, anul acesta, tot din bugetul local mai asfaltăm o stradă, e vorba de strada Şcolii, iar restul străzilor pe care le mai avem în satul Potcoava, în lungime totală de 3,8km, sunt prinse într-un alt proiect pe FDI (n.r. Fondul de Dezvoltare şi Investiţii). Ne dorim ca şi acest proiect să prindă contur, adică să fim acceptaţi la finanţare. Dacă intră în linie dreaptă, anul viitor vom vorbi mai mult pe marginea lui.

Aşa că pentru locuitorii satului Potcoava, cred eu că mi-am făcut datoria. Am asfaltat şi kilometrul pe care-l vom face separat faţă de acest proiect, ajungând la 9 km din cei 12,8, total în cadrul acestui sat.

Consider că am făcut cât am putut şi pentru cât am primit finanţare. Celelalte străzi, ca să fim corecţi, nu arată rău pentru că au mai fost pietruite. Reiese din studiul geo că aceste străzi au „zestre”care ne ajută să o refolosim. În eventualitatea unui proiect, în funcţie de ce decide proiectantul, se va folosi şi acea „zestre”.

Dacă nu vom primi finanţare pe FDI, aşa cum am promis, aceste străzi vor intra la capitolul „priorităţi”, şi-n funcţie de sumele din buget o să le asfaltăm cât mai repede. Cred că pe partea de infrastructură, am ce să le spun cetăţenilor.

drumasfaltatpotcoava

Aşa cum mi-am luat angajamentul, pot să spun că grădiniţa din Potcoava va funcţiona la standarde decente pentru a primi şi autorizaţia de funcţionare.

În satul Vişinii, avem în derulare şi reabilitarea grădiniţei deşi acolo avem mai puţini copii.

Mai nou, am primit o veste foarte bună prin acceptarea la finanţarea unei săli de sport şângă Şcoala George Vâlsan din satul Independenţa. Dar aici mai avem de predat documente la CNI.

Îmi doresc o astfel de investiţie, în primul rând pentru că nu avem nici o astfel de sală în comună iar cel mai important e să nu afectăm bugetul cu o sală de sport mai mare care se va întreţine foarte greu.

Ştim foarte bine că pentru orice investiţie făcută de CNI, ai 15 ani de monitorizare în cadrul căreia există nişte condiţii care trebuie respectate. În caz contrar, vor fi mari probleme.

Noi ne vom ocupa de avize, de centrală, de lucrări mai „micuţe” din acest proiect. Construcţia propriu-zisă intră în sarcina CNI. E vorba de o sală care se va întinde pe o suprafaţă de 415mp. Va include un teren de joc (9x18m), vestiare, duşuri, cabinet medical.

În ceea ce priveşte căminele culturale, pe cel din Independenţa l-am reabilitat cu oameni de la primărie. Am făcut câteva investiţii ca să devină funcţional.

La Potcoava, ar mai fi de executat câteva lucrări şi va deveni şi el funcţional.

Aceste lucruri au fost începute mai demult dar au finalizare în acest an sau anul viitor.

Ce-a fost mai greu, financiar, sau cât priveşte munca, s-au cam finalizat.

toaletapublicaindependenta

După primele 9 luni, cum staţi cu încasarea impozitelor şi taxelor locale?

Nu am o evidenţă clară în acest moment, însă nu pot să spun că nu stăm nici bine dar  nici rău. În ultimii 2 ani n-am mărit decât cu 5% impozitele şi taxele locale, pe care a trebuit să le actualizez cu rata inflaţiei. Această mărire trebuia să ţină pasul cu creşterea salariilor. Din acest motiv suntem sprijiniţi prin alocarea de sume suplimentare din cote defalcate de la bugetul naţional.

Procentual, nu cred că depăşim, astăzi, 65-70% .

Ce-am observat până acum, de regulă la sfârşitul şi la începutul anului, încasările sunt mai mari. Perioada de vară e mai slabă în ceea ce priveşte achitarea acestor impozite locale.

Am încheiat anul 2018 cu un procent de circa 80%. Mi-aş dori să încasez mai mult în acest an, dar nu ştiu dacă vom şi reuşi. Ne-au rămas sume în lista de rămăşiţe de la an la an, care mai devreme sau mai târziu trebuiesc recuperate. Ştim foarte bine că orice penalizare e o povară şi pentru cetăţeni dar şi pentru noi întrucât nu ne mai putem dezvolta.

E o muncă mai dificilă, dar ne descurcăm. Nu avem datorii mari ca să intrăm în panică. Ne-am descurcat până astăzi onorabil. Niciodată n-am cheltuit, la început de an mai mult decât ne-au permis încasările. Las investiţiile pentru sfârşitul anului dintr-un motiv simplu. O lucrare o poţi face multianual, dar nu-i poţi lăsa pe angajaţii primăriei fără salarii. Sper să am bani suficienţi pentru asistenţa socială, să nu mă trezesc cu probleme insurmontabile.

Nu avem restanţe, până acum lucrurile sunt sub control în ceea ce priveşte plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor acestora.

La Independenţa, aşteptăm şi un încărcător frontal pentru situaţii de urgenţă. Obiectivul e aprobat, banii există. Ne va ajuta foarte mult. Aşteptăm acum procedura care a mai fost odată ridicată pe SICAP, numai că aveam EURO 3, în Caietul de sarcini, acum ne-au dat EURO 5 şi trebuie să refacem procedura de achiziţie a utilajului, partea tehnică cu EURO 5. Suntem aproape gata să finalizăm şi această investiţie.

Tot în acest an am mai făcut achiziţie pe Banca Mondială, dotarea platformei ecologice cu încărcător frontal, un tractor vidanjabil şi 2 remorci care cred eu că ajută foarte mult la buna desfăşurare a activităţii.

Dacă adunăm câteva din aceste investiţii realizate atât cu fonduri europene cât şi guvernamentale, cred că putem spune că anul 2019 e un an bun pentru locuitorii comunei şi pentru administraţia locală.

Aici am un regret. În satul Potcoava e şi o şcoală. Am solicitat bani în 2015, dar în 2016 când am finalizat procedura cu toate avizele ca să ne apucăm de reabilitare, ne-am trezit că şcoala, din lipsă de elevi, nu mai funcţionează. E un regret de-al meu. Am stat 3 ani să vedem ce măsuri luăm întrucât conform legii trebuie să faci o investiţie dacă e şi eficientă.

Cu părere de rău, am renunţat. Valoarea proiectului era de 860 mii lei + TVA iar acolo unde primarul semnează ceva care nu e functional, îşi asumă răspunderea şi atunci a trebuit să oprim temporar dorinţa de investiţii, urmând să nu abandonăm această şcoală pentru că e păcat.

Una peste alta, în cei 7 ani de mandat, în care n-am reuşit să-mi iau niciodată concediu de odihnă s-au făcut multe lucruri bune. Cred că nu i-am pierdut degeaba prin administraţie.

Cum staţi în „războiul” privind colectarea selectivă a deşeurilor?

În afară de, hai să nu le zic înjurături, am rezolvat şi acest aspect. Dar nu uşor. Avem un contract pe raza comunei, în derulare cu IRIDEX-ul, contractul e pe zona 4 în care încă nu s-a licitat cu nici un operator şi avem obligaţia să încheiem temporar contracte până la finalizarea procedurii.

Facem parte din ADI Ecomanagement Salubris şi avem obligaţia să avem un operator. Era şi necesar ca să nu aruncăm gunoiul oriunde şi oricum.

Se colectează gunoiul selectiv. Aici, spuneam mai devreme, omul nu înţelege. Operatorul venea de 5 ori pe lună în localitate. De 4 ori pentru gunoiul menajer iar în ultima zi de marţi din lună venea pentru gunoiul reciclabil. Aici avem o problemă. Oamenii nu înţelegeau. Mă plimbam cu maşina prin comună pentru 120 kg. Te cruceşti! Am mers din casă în casă şi am dat pliante, explicându-le procedura. La început nu vroiau să înţeleagă. Cu timpul, astăzi la sfârşitul lunii septembrie, am ajuns la 2 to de reciclabile. Dacă la început am plecat cu 120 kg. Ce am făcut? Se ia, de acum gunoiul doar în ultima zi de luni din lună, se ia strict gunoiul reciclabil. Dacă ai gunoi menajer cu reciclabil, nu ţi-l ia deloc. Oamenii au înţeles în timp, în marea lor majoritate. Sper că ne vom conforma în totalitate.

Mai avem o problemă pe legislaţie cu OTR-urile, aşteptăm să fim sprijiniţi de cei de la Călăraşi, dar vom face toate procedurile şi documentele care ne vor ajuta astfel încât cu suma încasată din reciclabile să nu mai mărim preţul pe cap de locuitor. Astăzi avem 4lei/persoană. E o taxă stabilită prin Hotărâre de Consiliu Local. Nefiind atribuită zona, nici un operator nu vine, temporar, să facă contracte cu cetăţeanul. Şi atunci se plăteşte prin Primărie. Sper să înţeleagă toată lumea că trebuie să plătească. Dacă nu plăteşti şi duci gunoiul .... Cum am rezolvat şi alte lucruri la fel de complicate, o rezolvăm şi p-asta.

Comuna Independenţa împreună cu 9 comune şi Consiliul Judeţean au înfiinţat o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară Gaze Sud, unde am oferit tot ce ni s-a cerut din partea consultantului. Vorbim de consultarea publică şi studiile topo, cu dorinţa de a implementa proiectul de alimentare cu gaze în satul Independenţa.

Am făcut aşadar ce era mai greu, adică elaborarea documentaţiei. Am luat-o din casă în casă, s-au făcut tabele, s-au predat. Munca depusă de subsemnatul şi aparatul primăriei a fost mult mai grea şi sper să ne bucurăm de realizări cât mai repede.

Aştept şi de la cetăţenii comunei, acolo unde dânşii consideră că nu am trecut la „priorităţi” problemele cu care se rezolvă, sunt deschis. Am spus de 7 ani nu mi-am luat concediu de odihnă. Nu-l voi lua până la alegerile viitoare, aşa că mă găsesc aici. Orice propunere pozitivă care se încadrează în legislaţie şi e fezabilă şi financiar, e binevenită. Nu ne permitem lucruri fanteziste pentru că nu avem buget în acest sens.  

Mulţumesc şi succes în continuare!

ncediu de odihnă. Nu-l voi lua până la alegerile viitoare, aşa că mă găsesc aici. Orice propunere pozitivă care se încadrează în legislaţie şi e fezabilă şi financiar, e binevenită. Nu ne permitem lucruri fanteziste pentru că nu avem buget în acest sens.  

Mulţumesc şi succes în continuare!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.