E. Grama: Lucrările de demolare se vor finaliza în următoarele 2 săptămâni. Două proiecte importante pentru municipiul Călăraşi vor fi puse în aplicare în perioada următoare

E. Grama: Lucrările de demolare se vor finaliza în următoarele 2 săptămâni. Două proiecte importante pentru municipiul Călăraşi vor fi puse în aplicare în perioada următoare

Administratorul public al municipiului Călăraşi, Eduard Grama a declarat joi că lucrările de demolare ale construcţiilor ridicate ilegal pe malul stâng al Borcei vor fi finalizate în două săptămâni, urmând ca terenul eliberat să fie predat pentru demararea proiectelor privind Portul turistic de agrement, respectiv Promenada.

„După 4 ani de la depunerea proiectelor şi obţinerea finanţării, am ajuns în săptămâna în care împreună cu reprezentanţi ai administraţiilor Consiliului Judeţean şi Primăriei Călăraşi am mers la terenul amplasat pe malul braţului Borcea pentru a-l elibera şi a-l aduce în condiţii optime pentru realizarea acestor investiţii.

Ce am găsit acolo, aţi văzut cu toţii...o mizerie de nedescris, case construite pe terenurile Primăriei fără autorizaţie. În urmă cu un an am discutat cu cei care erau amplasaţi acolo. Am crezut că au înţeles dar când am mers să demolăm ne-am dat seama că cei care ar fi trebuit să respecte legea, fiind reprezentanţi ai unor instituţii importante, efectiv ne-au sfidat. Am decis astfel să începem demolarea, ceea ce se şi întâmplă de 3 zile.

Lucrările se vor finaliza în următoarele 2 săptămâni. Două proiecte importante pentru municipiul Călăraşi vor fi puse în aplicare în perioada următoare.”, a declarat administratorul public al municipiului, Eduard Grama, cel care a supravegheat îndeaproape procesul de demolare.

„În continuarea Promenadei există cel de-al doilea proiect, de 18 milioane de euro, portul de ambarcaţiuni, proiect care a primit ordinul de începere pentru constructor. Prima investiţie va fi Portul.”

Eduard Grama

„Cei care nu au demolat până la momentul prezenţei noastre în zonă vor suporta aceste costuri de demolare.

Eduard Grama

„În ceea ce priveşte Baza de canotaj, vă pot spune că s-au făcut demersuri, inclusiv la finele anului 2020, către MTS pentru ca aceasta să intre în proprietatea sau administrarea Consiliului Judeţean ori a Primăriei Călăraşi. După cum ştiţi, domnul Chirilă (n.r. Dumitru Chirilă, directorul CSM Călăraşi), unul dintre oamenii rămaşi din vechea administraţie şi care a creat ceea ce se întâmplă acolo, a trimis o negaţie către MTS, spunând că nu e de acord ca această bază să treacă în proprietatea unei din cele două instituţii menţionate mai sus.”

Eduard Grama

„Nu putem fi daţi în judecată pentru că acei oameni nu există acolo. Au avut contracte de ocupare temporară, contracte care s-au încheiat la sfârşitul anului trecut.”

Eduard Grama

„Contractul de demolare este pe o perioadă de 20 de zile. Ulterior va intra constructorul, câştigătorul licitaţiei de la portul turistic pentru demararea lucrărilor.”

Eduard Grama

„Au fost discuţii cu privire la lucrările de dragare. Ele pot fi efectuate de AFDJ şi Ministerul Transporturilor prin Transporturi Navale, cu o singură condiţie. Şi anume ca pe malul braţului Borcea să existe cel puţin o investiţie. La acest moment nu există niciu una, costurile pentru dragare nu se justifică. Va fi construit mai întâi Portul, apoi Promenada după care se va face dragarea. Ministerul Transporturilor nu face dragarea pentru societăţile private.”

Eduard Grama

promenda

Proiectul "Îmbunătățirea siguranței navigabilității în zona transfrontalieră"

Consiliul Județean Călărași este lider de proiect, partenere fiind municipalitatea Călărași și cea din Silistra (Bulgaria)

Valoarea totală a obiectivului de investiții este 36.760.107,09 lei la care se adaugă T.V.A., din care C + M este în valoare de 28.101.133,43 lei, la care se adaugă T.V.A..”

La Călărași, urmează a se amenaja o zonă de promenadă cu alei pietonale, un ponton de acces, construcție gară fluvială, achiziționarea unei ambarcațiuni pentru transport pasageri cu o capacitate de 20-40 de persoane, amplasarea unui număr de 30 de balize de-a lungul brațului Borcea care vor semnaliza șenalul navigabil.

Datele de identificare ale obiectivului de investiţie sunt:

Amplasament: Lucrările sunt amplasate în intravilanul municipiului Călărași, conform P.U.G. si R.L.U. aferent, aprobate prin Hotararea Consiliului Local Călărași nr. 75/26.06.2009 și face parte din inventarul bunurilor care aparțin domeniului privat al municipiului Călărași. Suprafața de teren ocupată de lucrări este de circa 18.653 mp teren intravilan neproductiv și este cuprins între Brațul Borcea și pădurea adiacentă DN3, fiind ocupat de construcții și amenajări.

Lucrările propuse în cadrul proiectului sunt următoarele:

  1. Apărare de mal stâng al Braţului Borcea;
  2. Clădire gară fluvială cu dimensiunea de 9,00 x 36,50 m;
  3. Amenajări exterioare (reţele de alimentare cu apă potabilă şi canalizare menajeră, instalaţii electrice, alee pietonală, ponton şi pasarelă de acces, ambarcaţiune şi balize).

Durata estimată de realizare a investiției: 36 luni.

Proiectul “Dezvoltarea turistică a brațului Borcea – Călărași – port turistic de agrement”

Proiect al Consiliului Județean Călărași aprobat la finanțare prin Ministerul Turismului, conform Contractului de finanțare nr. 25485/12.08.2019.

Valoarea totală a proiectului este de 86.522.510,65 lei (TVA inclus), conform Contractului de finanțare, din care valoarea contractată pentru proiectare și execuție lucrări este de 64.023.735,81 lei (fără TVA).

Ce se urmăreşte:

- Creșterea zonei din punct de vedere turistic

- Acoperirea necesității în zonă a unui port în funcție de numărul de ambarcațiuni înregistrate.

Termenul de finalizare: 28 de luni