Caravana “Nu am făcut destul”, pe 12 septembrie la Grădiștea

Caravana “Nu am făcut destul”, pe 12 septembrie la Grădiștea

Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural “Nu am făcut destul”, organizată de Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer va ajunge pe 12 septembrie în localitatea Grădiștea. Mesajul a fost postat joi de conducerea Primăriei Grădiștea pe o rețea de socializare.

“Cetățenii comunei Grădiștea sunt printre beneficiarii serviciilor oferite de caravana ,,Nu am făcut destul” care este organizată de Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. Un grup de medici inimoși vin să-și ofere serviciile. Vă așteptăm pe 12 septembrie la Liceul Tehnologic Constantin George Călinescu.”, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de investigaţii medicale gratuite, în perioada august-octombrie, în cadrul caravanei “Nu am făcut destul”, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Analize de sânge (hemogramă şi PSA pentru prostată), de urină (pentru cancerul renal), ecografii mamare (şi trimitere la mamografii unde există suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metodă modernă şi rapidă, neinvazivă, de examinare a pielii, utilă în diagnosticul a numeroase afecţiuni dermatologice), EKG, indice de masă corporală, teste instant de glicemie şi colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar şi boli cardiovasculare şi teste de anticorpi COVID vor fi făcute de medici specialişti, medici rezidenţi şi studenţi la medicină din Bucureşti şi Craiova.

“Caravana este la a opta ediţie şi anul acesta ajunge în 12 localităţi din şase judeţe: Tulcea, Brăila, Teleorman, Călăraşi, Constanţa şi Buzău. Având în vedere situaţia epidemiologică generată de coronavirus, testările se fac doar pe bază de programare. Locul şi orele pentru testări vor fi afişate la primărie şi în alte puncte importante din fiecare sat”, se arată într-un comunicat al FABC.

Acţiunea a debutat pe 14 august, în comuna Sarichioi din judeţul Tulcea şi se va încheia pe 3 octombrie în comuna Berca din judeţul Buzău.

“Pentru foarte mulţi locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distanţei. Dată fiind pandemia, caravana noastră este cu atât mai utilă” susține Cezar Irimia, preşedinte FABC.

O componentă foarte importantă a campaniei, pe lângă testări, o reprezintă informarea şi educarea pacienţilor, astfel că în spaţiile de investigaţii vor exista pliante şi afişe cu informaţii despre cancerul de sân, cancerul de prostată, cancerul ovarian şi melanom, dar şi despre importanţa efectuării analizelor anuale de sânge.

Accesul în spaţiul testărilor se va face numai în urma unui triaj şi toate persoanele prezente vor respecta măsurile de protecţie.

În cele şapte ediţii precedente, caravana a ajuns în 35 de judeţe din ţară, au fost testate peste 7.000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente şi studenţi voluntari şi au fost diagnosticate cinci paciente cu cancer mamar. România este în continuare una dintre ultimele două ţări din Europa care nu au program naţional de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii îşi doresc să tragă un semnal de alarmă în faţa autorităţilor şi să ofere acces la servicii medicale şi la diagnostic în această perioadă dificilă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.