V. Diaconu: E nevoie să conlucrăm pentru a oferi un viitor mai bun călărășenilor

 V. Diaconu: E nevoie să conlucrăm pentru a oferi un viitor mai bun călărășenilor

Conform HG 57, Virgil Diaconu este din 12 ianuarie, unul din subprefecții județului, susținut de PSD Călărași. Se reîntoarce în Instituția Prefectului Județul Călărași după ce în perioada 2012-2017 a îndeplinit succesiv funcțiile de consilier, respectiv șef de Cabinet al prefectului de atunci, George Iacob. În interviul de mai jos, Diaconu vorbește, printre altele, și despre colaborarea cu prefectul liberal, Valentin Barbu, despre care spune că ar trebui să conlucreze în interesul nemijlocit al călărășenilor.

Domnule Diaconu, alături de Eugen Ilie, reprezentați PSD Călărași în conducerea Prefecturii, în calitate de subprefecți. Cum au decurs primele zile de muncă? Ați intrat în posesia noilor atribuții și responsabilități?

Virgil Diaconu: Pentru mine este o întoarcere în Instituția Prefectului, în care am activat între anii 2012-2017, mai întâi în calitate de consilier al prefectului și apoi în calitate de director al cabinetului acestuia. Cunosc bine Instituția Prefectului, precum și calitatea personalului acesteia. Una de înaltă clasă. M-am reîntâlnit cu drag cu foștii mei colegi. Sunt și mulți nou- veniți, pe care îi cunosc din alte împrejurări. Toți sunt oameni de calitate și de mare probitate morală. În privința noilor atribuții  și responsabilități, eu voi coordona activitatea deconcentratelor și voi gira securitatea informației, inclusiv sectorul pașapoarte.

Ce priorități v-ați fixat pentru acest mandat de subprefect?

Virgil Diaconu: Îmi doresc ca deconcentratele să acționeze în interesul oamenilor și, nu în ultimul rând, al persoanelor juridice. Am fost și eu om al sistemului, ocupând funcții în deconcentrate, de la consilier debutant până la comisar șef la O.P.C. Călărași, deci știu ”cu ce se mănâncă” această activitate. Cred că a venit, în sfârșit, timpul ca aceste organe de control să ajute oamenii de afaceri și să nu-i ”îngroape” cu tot felul de controale bazate pe interese, de cele mai multe ori meschine. Trebuie să ridicăm nivelul actului de control la unul profesional, nu doar în litera legii, cât mai ales în spiritul legii. Voi fi primul care va sancționa eventualele derapaje ale organelor de control. Totodată, o să încerc, cu ajutorul domnului prefect, să sprijinim toate primăriile, fără  diferență de culoare politică, în obținerea tuturor autorizațiilor necesare accesării fondurilor venite de la Bruxelles. E o datorie morală pentru cei care simt că sunt călărășeni! Am încredere că vom reuși în competiția națională de accesare a banilor europeni, faza pe județe!

Cum credeți că va decurge relația profesională cu prefectul liberal Valentin Barbu? Domnia sa a taxat cam toate demersurile majorității PSD din Consiliul Județean pe parcursul anului trecut.

Virgil Diaconu: Sunt convins că ne vom înțelege. Îl cunosc pe domnul prefect de 33 de ani. Am absolvit Politehnica în aceeași perioadă.  El e venit din Turnu Severin, dar și soția mea e din București. E bine că noi, călărășenii, am reușit să aducem aici oameni valoroși care, odată ce au ”băut apă din Borcea”, au prins drag de meleagurile noastre. Este adevărat că am avut unele diferende cu prefectul în ultima perioadă, dar cred că putem face o echipă. Echipa Călărași. Cum v-am mai spus: ca în orice familie, ne mai și certăm,  ne mai și împăcăm, important e ca rezultatul să fie binele călărășenilor. Cred că, dacă prefectul va vedea o mâna întinsă de la noi, va răspunde cu aceeași monedă.

Ați declarat în conferința de presă de după ceremonia de învestitură că obiectivul dvs. major va fi acela de a sprijini UAT-urile să se dezvolte, să acceseze cât mai multe fonduri europene, guvernamentale. Asta înseamnă, de pildă, că prefectul va trebui să acționeze pur și simplu ca un prefect al tuturor călărășenilor și nu ca unul exclusiv al PNL-ului. Bunăoară, anul trecut, primarii au avut de pătimit repartizându-li-se sumele din fondul constituit la dispoziția Consiliului Județean, în procent de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat, în ultima clipă. Vor mai fi astfel de momente în acest an?

Virgil Diaconu: Sunt sigur că acele vremuri au trecut. Acum suntem împreună și promit că mă voi implica în mod activ (și NU este un discurs PCR-ist) pentru a aduce banii la Călărași. De peste tot. Reiterez : ne batem cu alte 40 de județe pentru miliardele de euro de la Bruxelles! În comparație cu acest scop, orice derapaj sau frână pusă de « soț » sau « soție », e o mare prostie. (Na, că am făcut și versuri !) Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, e deschis la colaborare. Am primit instrucțiuni în acest sens. Sper ca și fostul meu coleg Ciprian Pandea să îi dea «verde» domnului prefect pentru o colaborare în interesul călărășenilor. De dărâmat e ușor. Mai greu e de construit, iar noi trebuie să construim împreună!

Lucrările de reabilitare a clădirii Prefecturii vor demara până la urmă? Zilele trecute presa a semnalat din păcate un alt episod care a lăsat un gust amar...

Virgil Diaconu: Da, au demarat, și sperăm că nu vom mai avea parte de astfel de frâne. ”Gustul amar” a fost depășit, de dragul ”încuscririi”. E nevoie să conlucrăm pentru a oferi un viitor mai bun călărășenilor. Repet: noi, PSD Călărași, deși suntem câștigătorii alegerilor, întindem primii mâna prietenește către PNL Călărași. Însuși faptul că am renunțat la funcția de prefect în favoarea PNL demonstrează dorința noastră de colaborare în coaliție. Gustul amar pe care îl am, însă, încontinuu, este dat de faptul că nu am reușit, până acum, să ne determinăm tinerii să rămână, sau măcar să se întoarcă acasă! Asta e o neîmplinire pe care trebuie să o transformăm într-o prioritate!

diconuvirgil

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.