Ordonanţa care corectează OUG 114 a fost publicată în Monitor

Ordonanţa care corectează OUG 114 a fost publicată în Monitor

Ordonanta de Urgenta adoptata luni de Guvern prin care se corectau masurile introduse prin Ordonanta 114/2018 a fost publicata in Monitorul Oficial.

Iată modificarile principale aduse de noua ordonanta publicata joi in Monitorul Oficial, in ce priveste legislatia muncii:

  • Sporul pentru conditii vatamatoare acordat bugetarilor va fi la nivelul lunii decembrie 2019. In concret, va fi de 15% din salariul pe care il luau angajatii la finalul anului trecut si nu se va mai majora  odata cu salariul in 2019, subliniaza HotNews.ro.
  • De asemenea, se elimina acordarea de pensii speciale pentru primari in 2020 (masura pensiilor speciale pentru acestia fusese introdusa anul trecut prin Codul administrativ, aminteste sursa citata)
  • Se ofera posturi suplimentate pentru personalul clerical: Pentru anul 2020, numarul de posturi pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute in din Romania, pentru care se asigura sprijin lunar la salarizare se majoreaza cu un numar de 5 contributii de la bugetul de stat: 1 de vicepresedinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin si 4 posturi pentru pozitiile de secretar Cancelaria patriarhala, consilier eparhial, protopop. Numarul de posturi pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute din Romania pentru care se asigura, de asemenea, sprijin lunar se majoreaza cu 15.
  • Referitor la Pilonul II de pensii private, sunt eliminate cerintele referitoare la elaborarea suplimentara de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii si ASF si se pastreaza astfel mai multi bani in conturile participantilor la fondurile la Pilonului II de pensii.

Totodata, se elimina si posibilitatea participantilor de a alege intre Pilonul I si Pilonul II de pensii.

  • Sunt interzise, in mod oficial, detasarile din sectorul privat in institutiile publice. Detasarile se vor putea face doar cu personal angajat in institutii si autoritati publice.
  • Pentru casele de marcat electronice fiscale,se proroga cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectueaza livrari de bunuri sau prestari servicii prin intermediul automatelor comerciale ce functioneaza pe baza de plati cu cardul, precum si acceptatoare de bancnote sau monede, dupa caz, conform sursei amintite,
  • Se prevede mentinerea indemnizatiilor functiilor de demnitate publica alese si numite, la nivelul acordat in anul 2019, mentinerea indemnizatiei de hrana de care beneficiaza personalul din sectorul bugetar la nivelul aflat in plata in anul 2019, precum si mentinerea indemnizatiei de merit la nivelul de 6.240 lei.

Sursa Info Institutii

ALDIS4