V. Iliuţă: Sub sloganul „Împreună pentru judeţul Călăraşi!”, propun cetățenilor primul exercițiu de bugetare participativă la nivelul judeţului Călăraşi

V. Iliuţă: Sub sloganul „Împreună pentru judeţul Călăraşi!”, propun cetățenilor primul exercițiu de bugetare participativă la nivelul judeţului Călăraşi

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de plen, programată vineri, 29 noiembrie, de la ora 11.00 figurează şi Hotărârea privind aprobarea măsurilor pentru implementarea procesului de bugetare participativă la nivelul judeţului Călăraşi.

Iniţiatorul proiectului, preşedintele CJ Călăraşi, Vasile Iliuţă explică motivele care au stat la baza iniţierii unei astfel de hotărâri subliniind că prin adoptarea acestei Hotărâri „cetăţenii judeţului Călăraşi vor fi, astfel, implicați într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local”.

„Sub sloganul „Împreună pentru judeţul Călăraşi!”, propun cetățenilor primul exercițiu de bugetare participativă la nivelul judeţului Călăraşi.

Bugetarea participativă este un proces prin care ideile şi iniţiativele cetățenilor, se pot transforma în realitate. Cetăţenii judeţului Călăraşi vor fi, astfel, implicați într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local, își vor asuma un rol de participant activ în definirea și abordarea problemelor comunității, acest demers constituind o măsură anticorupţie foarte eficientă.

Proiectele identificate și propuse  de cetăţenii din judeţul Călăraşi, validate de autoritatea publică locală, vor fi supuse unui proces de votare pentru asigurarea reprezentativității rezultatelor, apoi asumate de la nivelul judeţului Călăraşi și implementate.

Procesul de bugetare participativă este un exercițiu democratic complex, cu beneficii majore pentru comunitate, acesta fiind deja aplicabil în numeroase alte orașe din întreaga lume.

Beneficiile deja demonstate la nivelul administrațiilor publice locale din țară, care pot fi asigurate şi obținute de Consiliul Judeţean Călăraşi, prin promovarea acestui proiect sunt următoarele:

 Creşterea nivelului de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi Consiliul Judeţean Călăraşi;

 Creşterea gradului de asumare şi implicare a cetățenilor în procesul de dezvoltare a Judeţului Călăraşi;

 Ajustarea politicilor publice în concordanță cu nevoile și așteptările cetățenilor;

 Îmbunătățirea transparenței decizionale a Consiliului Judeţean Călăraşi;

 Iniţierea și stimularea democrației participative.

Bugetarea participativă, la nivelul judeţului Călăraşi va funcționa după un Regulament privind modul de desfășurare a procesului de bugetare participativă.” susţine liderul Consiului Judeţean, Vasile Iliuţă.

aldis