CJ Călăraşi | Împrumut de 13 milioane lei din Trezoreria Statului pentru finanţarea unor investiţii

CJ Călăraşi | Împrumut de 13 milioane lei din Trezoreria Statului pentru finanţarea unor investiţii

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Călăraşi, desfăşurată joi la prânz s-a aflat şi Hotărârea privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de 13 milioane lei în conformitate cu prevederile art. 1 din OUG nr. 83 / 2021 pentru unele măsuri fiscal – bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului.

Proiectul prevede contractarea de la Ministerul Finanţelor a unui împrumut din venituri din privatizare în valoare de 13 milioane lei, cu o maturitate de maxim 5 ani. Dobânda formată din ROBOR la 3 luni plus marja de dobândă este de 1,5%.

Suma, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean, va fi utilizată pentru finanţarea următoarelor obiective de investiţii:

- Modernizare şi reabilitarea DJ 211D tronson DN21 (Ştefan Vodă) – Libertatea – DN3B (Dichiseni), km 13+500 – km 41+500, L – 24,57 km – execuţie lucrări, inclusiv asistenţă tehnică, servicii ssm, consultanţă, comisioane, taxe avize (PNDL2): 539.201 lei (cofinanţare)

- Modernizare, reabilitare DJ 403 de la DN31 – Luica – DN4 – Ţoldanu – Radovanu, km 0+000 la km 34+800, L- 33,8 km – PT+ execuţie lucrări, inclusiv asistenţă tehnică, consultanţă şi servicii ssm, taxe şi cote legale (PNDL2): 617.943 lei (cofinanţare)

- Dezvoltarea zonei turistice Braţul Borcea – Port turistic de agrement, PT, execuţie lucrări, asistenţă tehnică şi comisioane, taxe: 11.842.856 lei

Datoria publică angajată de Consiliul Judeţean Călăraşi la 31 ianuarie 2021 este de 17.168.571 lei. Anual, Consiliul Judeţean are de rambursat o datorie de aproximativ 3.542.000 lei, compusă din rate de 2.435.000 lei, diferenţa fiind reprezentată de dobânda care este variabilă şi se calculează lunar la soldul creditului.

Veniturile proprii realizate anul trecut însumează 33.327.000 lei, rezultând un grad de îndatorare al CJ Călăraşi, la momentul prezent, de 10,63%. Adăugând la datoria publică contractată de CJ Călăraşi la această dată împrumutul aprobat şi avizat în 2021 în valoare de 50 de milioane de lei pentru finanţarea unor obiective de investiţii şi împrumutul de 13 milioane aprobat, rezultă o datorie anuală de aproximativ 7.400.000 lei anual şi un grad de îndatorare maxim în perioada de 5 ani de 29,03%. Conform art. 63 alin 4 din Legea 273 din 2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare unităţile administrativ – teritoriale pot contracta împrumuturi fără a depăşi gradul de îndatorare 30% din veniturile proprii.

Hotărârea privind aprobarea contractării împrumutului de 13 milioane de lei n-a fost votată de cei 4 consilieri USR care s-au abţinut de la vot, motivând timpul prea scurt de studiere a documentului. Reprezentantul CJ, vicepreşedintele Ion Samoilă a explicat motivele care au stat la baza introducerii peste ordinea de zi stabilită iniţia a Hotărârii mai sus – menţionate. „După ce au fost publicate Normele de aplicare ale Ordonanţei, termenul pentru accesarea împrumuturilor este de 30 de zile. În plus, funcţionează pe principiul „primul venit, primul servit”. Dacă am fi amânat votarea acestei Hotărâri n-am mai fi avut la dispoziţie timp pentru aprobarea contractării împrumutului, suma fiind necesară pentru finanţarea unor obiective importante pentru dezvoltarea judeţului.”, a spus, în plenul şedinţei, vicepreşedintele CJ Călăraşi, Ion Samoilă.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.