CJ Călăraşi | I. Samoilă: Nu reuşim să-i facem să înţeleagă că sunt lucruri necesare şi utile pentru judeţul Călăraşi

CJ Călăraşi | I. Samoilă: Nu reuşim să-i facem să înţeleagă că sunt lucruri necesare şi utile pentru judeţul Călăraşi

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Ion Samoilă, şi-a exprimat, joi, dezamăgirea cu privire la refuzul consilierilor judeţeni PNL – USR de a vota Hotărârile privind trecerea unor sectoare de drumuri comunale în administrarea Consiliului Judeţean, în opinia Executivului CJ clasificarea acestora ca drumuri judeţene facilitând accesul comunităţilor Dragoş Vodă şi respectiv Vîlcelele la Autostrada Soarelui A2, ceea ce va asigura o legătură indirectă la reţeaua de transport TEN – T.

„Am avut o şedinţă de Consiliu Judeţean. N-am putut să trecem două proiecte de hotărâri care vizau trecerea a două drumuri comunale în administrarea CJ Călăraşi. Intenţionam acolo să demarăm un proiect pentru a face o intrare la autostrada A2. Este necesară pentru toată zona, una agricolă. După cum ştiţi toate cerealele sunt transportate în Portul de la Constanţa, era foarte utilă realizarea acestei bretele de intrare pe autostradă.”, a spus Samoilă care a continuat „După toate discuţiile pe care le-am avut în plenul Consiliului Judeţean şi în comisii cu opoziţia PNL – USR, toate argumentele pe care le-am adus nu au fost suficiente astfel încât să-i convingem de utilitatea acestor hotărâri. Iniţial au votat împotrivă, am repus hotărârile pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare pentru că aveam de aprobat alte două hotărâri care aveau termen, am reluat discuţiile în comisii dar opoziţia a votat din nou împotrivă. Nu reuşim să-i facem să înţeleagă că sunt lucruri necesare şi utile pentru judeţul Călăraşi. Nu-s chestiuni personale.”

Cele două hotărâri, mai sus-menţionate, se referă solicitarea de transmitere a unor sectoare de drum din domeniul public al Comunei Vîlcelele şi administrarea Consiliului Local Vîlcelele, respectiv din domeniul public al Comunei Dragoş Vodă şi administrarea Consiliului Local Dragoş Vodă, în domeniul public al Judeţului Călăraşi şi în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi.

„Datorită dezvoltării zonei aferente UAT Vîlcelele şi UAT Dragoş Vodă, cât și susținerea dezvoltării celorlalte zone limitrofe, Consiliul Județean Călărași are în obiectivele sale, demararea unui proiect pentru realizarea unei ieșiri la autostrada A2.

Pentru demararea acestui proiect, Direcția Tehnică din cadrul Consiliului Județean Călărași, prin adresele înregistrate sub nr. 1973 din 04.02.2021, respectiv sub nr. 1972 din 04.02.2021, a solicitat Primăriei Vîlcelele, respectiv Primăriei Dragoş Vodă să aprobe predarea drumului comunal 25.

În ceea ce privește drumul comunal DC 25, Consiliul Județean Călărași are în plan clasificarea acestuia ca drum județean, deoarece acesta asigură legătura între două unități administrativ teritoriale, Dragoș Vodă și Vîlcelele și are ca origine drumul județean DJ 307 A și ca destinație DN 3A.

Clasificarea acestuia ca drum județean va facilita accesul comunităţilor Autostrada Soarelui A2, asigurând o legătură indirectă la reţeaua de transport TEN – T, autostrada fiind parte a reţelei de transport TEN -T7.

Menţionăm că, pe traseul drumului comunal sunt și societăţi care implementează proiecte finanţate prin intermediul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, vizând dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea exploataţiilor agricole unor societăţi economice, facilitarea accesibilităţii înspre şi dinspre societăţile economice reprezentând un element esenţial pentru dezvoltarea investiţiilor din localităţile traversate de drumul menţionat.

Prin preluarea drumului comunal DC 25 și clasificarea acestuia ca drum județean, se va facilita transportul în condiţii de trafic mai sigure, cu o rapiditate sporită şi o durată de deplasare mai redusă a participanţilor la trafic din zonele implicate atât între localităţile situate pe traseele respective, precum şi către instituţiile şcolare, de sănătate, instituţiile publice şi locurile de muncă ale cetăţenilor din localităţile tranzitate de către drumul judeţean.    

De asemenea, preluarea și clasificarea ca drum județean a drumului comunal DC 25 va contribui la scoaterea din izolare şi creşterea accesibilităţii unor zone cu potenţial economic neexploatat corespunzător, atrăgând în circuitul economic zone cu o dezvoltare structurală deficitară şi totodată va permite amplificarea procesului de dezvoltare economico-socială a comunităţilor existente în zonă.

Dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport rutiere în zona administrativ-teritorială a judeţului Călăraşi creează plus valoare oferind noi oportunităţi pentru populaţie, agenţii economici şi colectivităţile regionale şi locale şi realizând legături eficiente între centre urbane şi regiuni periferice.

Pentru a putea clasifica acest drum comunal ca drum județean, trebuie să intabulăm dreptul de proprietate al Județului Călărași, după aprobarea transmiterii dreptului de proprietate prin hotărâre a Consiliului Local al Comunei Vîlcelele, respectiv a Consiliului Local al Comunei Dragoş Vodă.”, se arată în Referatul de aprobare.