PSD  / P. Ţone: După părerea mea, trebuie să ne întoarcem cu faţa la electorat pentru că efectiv ne-a dat o palmă!

PSD  / P. Ţone: După părerea mea, trebuie să ne întoarcem cu faţa la electorat pentru că efectiv ne-a dat o palmă!

Primarul municipiului Olteniţa, Petre Ţone, lider al organizaţiei locale PSD a trecut în revistă problemele cu care se confruntă partidul din care face parte de peste 25 de ani, în acest moment, subliniind că PSD trebuie să se adune după eşecul de la europarlamentare iar cetăţeanul să devină prioritatea sa numărul 1.

Pe cine aţi dori la conducerea PSD-ului?

Eu, acum când vorbim, nu ştiu iar dacă aş şti, nu vreau să vă spun. Pentru că Viorica Dăncilă atâta timp cât este prim-ministru, după părere mea, ar trebui să fie şi preşedintele partidului. Pentru că acea dualitate preşedinte cu premier n-a fost bună. Gândiţi-vă la Grindeanu-Dragnea, gândiţi-vă la Tudose-Drganea, chiar şi Viorica Dăncilă-Dragnea. Acum spune că nu a fost ea însăşi. Probabil că trebuie s-o descânte cineva, nu ştiu, dar nu este în regulă. Schimbarea continuă nu aduce nimic bun, iar acuzele dintre noi ca membri nu fac bine nimănui. Dacă aţi văzut aseară (n.r.joi, 13 iunie) dialogul dintre Oprişan şi Negoiţă, nu-s doi oameni de calitate niciunul, iar pe mine, ce mă surprinde extraordinar la doamna Viorica la care ţin foarte mult, e cum poţi să-i ridici pe unii cu 14%? Cum poţi să ţi-l apropii pe unul care spune că la Focşani a pierdut alegerile PSD Dragnea? Cum poate să mai facă parte din conducerea ţării?

Tot PSD Dragnea a câştigat alegerile la Olteniţa.

PSD-ul, domnule! Nu există PSD Dragnea, nu există PSD Ponta, nu există PSD Năstase sau cine mai vreţi dumneavoastră. Nu, factorul local e cel care decide. Să nu-mi spuneţi mie că cele două primării PSD care au pierdut alegerile au fost influenţate de Rareş Bogdan. Sau cele 7 PNL-iste în care a câştigat PSD-ul au venit şi le-au influenţat Viorica Dăncilă sau Dragnea. Exclus! Factorul local decide rezultatul unor alegeri. Dacă sunt în stare şi dacă se implică.

Ce credeţi, la Călăraşi, vom vedea în toamnă alte alegeri? Vom vedea alte săbii puse pe masă?

După părerea mea, suntem la “impuse”, nu va depinde de noi. Mie nu mi s-ar părea normal. Schimbarea stăpânilor e bucuria nebunilor. Până când o să o ţinem aşa? Să zicem că doamna Viorica pe 29 câştigă, da? Şi hotărăşte alegeri la Călăraşi, din nou. Indiferent cum îl cheamă, poate să câştige să zicem “nea Ştefan”, am folosit un nume care nu e în activitate să nu supăr pe niciunul că nu am de ce. Dacă  se reuşeşte, la primăvară, vreo moţiune de cenzură şi nu mai e doamna Viorica Dăncilă, noi iar facem la Călăraşi alegeri? Că pe sistemul ăsta, cam asta înseamnă.

Atunci să reformulez. Sunteţi mulţumit de cum s-a descurcat actuala conducere a PSD Călăraşi?

Eu nu mă pot pronunţa pe întregul judeţ Călăraşi. După părerea mea ce mă deranjează este că nu s-a reuşit, pe judeţul Călăraşi, câştigarea alegerilor.

Diferenţa nu a fost mare.

Ştiu, totuşi este mult prea mic ca şi procent pentru că eu am câştigat 35% dar am voturi duble faţă de unul care a câştigat cu 55% şi are o localitate de 3.000 de oameni. Călăraşiul e speranţa noastră pentru coşul mare. Mă înţelegeţi?

Sigur, dar ca şi la Olteniţa, şi la Călăraşi, dacă am fi adunat procentele, voturile obţinute de PSD şi Pro România, cred că v-aţi fi situat şi la Călăraşi deasupra PNL-ului. 

Fără discuţie.

Confuzia a existat vizavi de Ponta, Pro Români, PSD…

De ce l-am pierdut pe Meseşeanu?

A fost o opţiune personală până la urmă.

Întotdeauna vom găsi argumente şi justificări. Pe mine m-a supărat cineva la Olteniţa, e preşedinte de organizaţie, acum 3 luni. I-am spus că nici bună ziua nu-i mai dau. Nici nu l-am mişcat din funcţie, i-am dat tot concursul.Bineînţeles că s-a reglat, şi-a cerut scuze, în sfârşit. Ne-am reglat. Păi dacă noi o să dăm mereu pe afară că eu sunt şef şi tu eşti subaltern unde dracu’ ajungem? Unde?

Nu-i puţin cam “dubioasă” tăcerea asta care s-a aşezat pe PSD Călăraşi? M-aşteptam, totuşi, chiar dacă a pierdut alegerile, ca în plan local PSD să rămână o voce critică la adresa Puterii locale. 

Mai devreme vorbeam de spital, da? Încă o dată vă spun, am mai spus-o, mă ajută senzaţional de mult senatoarea Roxana Paţurcă. Eu mai am şi alte “uşi deschise” în Guvernul României, inclusiv Iulian Iacomi mi-a deschis nişte uşi. Eu nu uit de uşile pe care mi le-a deschis Ciprian Pandea. Iar eu totdeauna am ştiut să-mi menţin relaţiile. Eu, nu e un secret pentru nimeni, acum două-trei săptămâni am cerut reactivarea, dar cu adevărat reactivarea, lui Ciprian. Eu cred că dacă acum în special, Iulian Iacomi şi Roxana Paţurcă ar face lobby pentru el, pentru a deveni secretar de stat, am fi deştepţi, am da un mesaj de unitate.

Şi nu s-a întâmplat nimic…

Nu s-a întâmplat nimic, ba mai aud şi de contre prin ziare pe la Călăraşi sau pe facebook. Nu e bine. După părerea mea, trebuie să ne întoarcem cu faţa la electorat pentru că efectiv ne-a dat o palmă. Dacă nu vom învăţa cât de cât, nu ne vom conserva avantajul pe care îl luasem până în aceste alegeri. Eu aveam impresia că vom câştiga Călăraşiul fluierând. Eu nu sunt mulţumit cu 35% la Olteniţa. La analiza pe care am făcut-o cu colegii, le-am explicat. Nu sunt mulţumit sub nicio formă. Păi în fieful meu, Olteniţa rurală am 188 de voturi de la USR-işti? Asta mă pune pe gânduri. Ăia sunt oameni bătrâni, acolo sunt case. Le-au venit toţi copiii acasă în duminica aia, de unde sunt plecaţi în lume?

Pe listele suplimentare v-aţi uitat? Aţi avut mulţi turişti?

Avem destui.

Poate de acolo vin.

Ştiu, ştiu dar nu putem proba nimic iar eu atâta timp cât nu pot proba nu voi spune nimic. Iar eu sunt foarte nemulţumit pentru că şi eu fac greşeli. Eu de exemplu nu am stat de vorbă cu cei cu tabletele. Am stat de vorbă cu toţi preşedinţii şi cu locţiitorii şi le-am spus să aibă grijă, că au familii acasă, să respecte ad litteram legea. Lucru pe care nu l-am făcut şi cu cei care au lucrat la tabletă iar în faţa mea influenţau alegătorii. În faţa mea!

Da, s-au întâmplat astfel de situaţii şi la Călăraşi.

Dar o făceau elegant. Un alegător a spus că vrea să voteze decât pentru europarlamentare. N-a comentat, în 10 secunde l-a întrebat dacă îi invalidează votul la referendum. Cetăţeanul nu a răspuns. L-a întrebat iar. Cetăţeanul era un om la vreo 50 de ani, un om simplu care cred că s-a speriat de cuvântul invalidat, ce dracu’ o fi înseamnând o fi asta, şi a cerut să voteze şi la referendum. Pentru că pe el cu tableta eu nu îl pot acuza pentru întrebare, dar e clar că era dirijată întrebarea. În altă parte, întrebarea a fost „Vă dăm amândouă buletine, da?”, ce era să zică omul, „Nu, dă-mi decât unul?” Cei care ştiau şi vroiau neapărat ceva spuneau că votează decât la europarlamentare. Foarte mulţi au votat datorită îndemnurilor de la tabletă, că la tabletă au fost numai tineri.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.