L. Rusu: SC Walter Tosto WTB srl va investi peste 15 milioane de euro în fabrica de produse agabaritice de la Olteniţa

L. Rusu: SC Walter Tosto WTB srl va investi peste 15 milioane de euro în fabrica de produse agabaritice de la Olteniţa

Managerul general al SC Walter Tosto WTB srl, Lucian Rusu (foto centru) a oferit, în exclusivitate pentru www.arenamedia.ro detalii legate de investiţia de la Olteniţa, estimată la peste 15 milioane de euro. Finalizarea acestui obiectiv va genera nu mai puţin de 150 de noi locuri de muncă dar şi mai mulţi bani la bugetul local.

Domnule manager general, WTB a investit la Olteniţa construind o fabrică nouă. Despre ce este vorba şi care ar fi impactul asupra economiei locale?

Walter Tosto WTB srl construieste in municipiul Oltenita o fabrica de produse agabaritice ce vor fi utilizate in industria de petrol si gaze, chimie si petrochimie, industria energetica clasica, hidro si nucleara. Aceasta fabrica va produce echipamente agabaritice noi, complete, dar va proceda si la ansamblarea semifabricatelor venite de la fabrica din Bucuresti, deoarece nu pot fi transportate in faza finala datorita dimensiunilor si tonajului mare (peste 80 m lungime si greutăţi de peste 900 To)

Finalizarea constructiei Fabricii de produse agabaritice de la Oltenita va duce la crearea de noi locuri de munca (peste 150 de angajati) in meseriile de sudori, lacatusi, electricieni si ingineri.

Pe lânga ocuparea fortei de munca pe plan local, bugetul municipiului Oltenita se va mări cu taxele si impozitele locale aferente terenului, cladirilor precum si cele aferente fortei de munca.

Pentru stabilizarea fortei de munca, precum si creerea unor conditii mai bune de viata, am cumparat in vecinatatea fabricii, fostul camin de nefamilisti ce a apartinut SC NAVOL SA, pe care il modernizam, transformând camerele vechi in apartamente de 2-3 camere cu toate utilitatile necesare. Pentru personalul necalificat sau slab calificat avem la Bucuresti propria noastra scoala pentru sudori si lacatusi.

Sunteţi legat sufleteşte de Olteniţa acolo unde aţi locuit şi aţi lucrat la un moment dat. Cum vedeţi această investiţie în contextul dezvoltării acestui municipiu? În ce măsură poate contribui la relansarea reală a zonei?

Municipiul Oltenita in perioada in care eu am locuit si lucrat la Santierul Naval (de la perioada de stagiatura pana la functia de Director General) era dezvoltat din toate punctele de vedere. In aceea perioada populatia orasului Oltenita era incadrata in munca in procent de 100%. Exista o serie de societati comerciale cum ar fi: SC NAVOL SA, Filatura Oltenita, SC  NUTRICOM SA, SC TUROL SA, SC ISCIP SA Industria Locala, Fabrica de conserve Valea Rosie, Societatile comerciale cu ridicata si cu amanuntul precum si societatile de transport persoane si marfa locale si judetene.

Din nefericire, din cauza unor privatizari nereusite, managementul defectuos si conditiilor economice din România postrevolutionara au dus la inchiderea majoritatii societatilor comerciale enumerate mai sus.

Revitalizarea Municipiului Oltenita presupune, in primul rand, atragerea unor investitori (români si straini) care sa construiasca societati creatoare de locuri de munca si platitori de taxe si impozite.

Mai aveţi şi alte planuri pentru Olteniţa?

Pentru viitor S.C. WALTER TOSTO WTB srl are in vedere extinderea Fabricii de produse agabaritice, precum si modernizarea zonei de incarcare in nave a produselor agabaritice pentru a fi transportate in portul Constanta sau pe Dunare spre Europa centrală si de vest pana la Rotterdam. Avem in vedere modernizarea rampelor de incarcare, prin inchirierea lor de la AFDJ Giurgiu pe o perioada de pana la 45 ani.

Ce înseamnă Walter Tosto pentru economia românească? Care ar fi suma investită până acum şi ce-şi propune în continuare WTB pe piaţa românească de profil?

Pentru economia romaneasca, dezvoltarea, modernizarea prin tehnologii de varf, SC WALTER TOSTO WTB adduce o contributie insemnata la realizarea obiectivelor de investitii majore, cum ar fi:

- Reabilitarea reactorului nr. 1 de la Centrala nucleara de la Cernavoda;

- Producerea de echipamente necesare construirii Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda:

- Fabricarea echipamentelor necesare proiectului nuclear ALFRED de la Pitesti in stransa colaborare cu ANSALDO NUCLEARE din Italia.

- Stocatoare, rezervoare si echipamrnte pentru terminalele de la Marea Neagra.

- Echipamente necesare la rafinariile OMW si ROMPETROL;

- Alte echipamente pentru centralele termoelectrice din tara.

Pana in present SC WALTER TOSTO WTB srl a investit in fabrica din Bucuresti peste 30 mil. Euro, iar la Fabrica de produse agabaritice de la Oltenita se vor investi peste 15 mil. Euro.

Spuneţi-ne cât de importanți sunt angajații pentru compania pe care o conduceţi? Cum îi recrutați? Aţi întâmpinat greutăţi din acest punct de vedere?

O investiţie importanta este in pregatirea profesionala a muncitorilor precum si in schimbarea mentalitatii despre munca a acestora. Cautam sa creăm cele mai bune conditii de munca prin asigurarea la locul de munca a tot cea ce este necesar (echipament de lucru si protecţie si gratis o masa pe zi).

Introducerea de echipamente si tehnologii de lucru modern duce implicit la usurarea volumului de munca fizica. Pentru recrutare de personal vom folosi urmatoarele metode:

- Pregatirea in cadrului Liceului Industria din Oltenita a mai multor clase de sudori si lacatusi.

- Agentia de ocupare de forta de munca din Oltenita ne ofera posibilitatea de a depista pertsoane ce sunt interesate sa urmeze cursuri de calificare in meseriile de care noi avem nevoie.

- Metodele clasice de recrutare prin anunturi in media sau in locuri public

Greutatile pe care le-am intampinat cu recrutarea fortei de munca sunt cele commune tuturor societatilor comerciale ce doresc sa angajeze personal calificat. Din pacate, mediul economic românesc a schimbat mult din mentalitatea despre munca si despre un catig decent si cinstit. Sper că in viitor se vor schimba in bine aceste mentalitati.