100 de parcuri industriale există, în prezent, în România

100 de parcuri industriale există, în prezent, în România

Vineri, 1 octombrie a.c., în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942/2021, a fost publicat Ordinul ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei nr. 1335/2021 privind acordarea titlului de parc industrial Societăţii CTPARK PSI SRL, pentru un teren în suprafaţă de 6,36 ha, situat în comuna Ghiroda (judeţul Timiş).

În prezent, cu proiectul care se va dezvolta în comuna Ghiroda, în România există 100 de parcuri industriale cu titlu acordat prin hotărâre a Guvernului sau ordin al ministrului (lista parcurilor industriale cu titlu şi distribuţia teritorială a acestora este disponibilă pe pagina de internet a MDLPA: https://www.mdlpa.ro/pages/ parcuriindustriale).

Politica parcurilor industriale a debutat în anul 2002, iar cele 100 de parcuri industriale cu titlu însumează 3.383 ha şi au atras 1.518 operatori economici, care au în total 76.197 de salariaţi.

În baza titlului de parc industrial, operatorii economici care realizează investiţii beneficiază de următoarele măsuri de sprijin:

- scutire de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial;

- scutire de la plata impozitului/taxei pe terenul şi clădirile din parcul industrial;

- scutiri, numai cu acordul autorităţilor administraţiei publice locale, de la plata oricăror taxe datorate bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire şi/sau autorizaţii de desfiinţare de construcţii pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial;

- alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de autorităţile administraţiei publice locale.

"Parcurile industriale reprezintă un instrument de dezvoltare locală, un motor al economiei, rolul Guvernului şi al autorităţilor administraţiei publice locale fiind acela de a stimula constituirea şi dezvoltarea acestor infrastructuri de afaceri, în scopul atragerii de investiţii. Aceste iniţiative, fie că aparţin autorităţilor administraţiei publice locale, fie unor investitori privaţi, trebuie susţinute continuu întrucât sprijină relansarea economică prin crearea de locuri de muncă noi, atractive, care să diminueze fenomenul migraţiei la muncă în afara graniţelor ţării", a precizat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.