1 miliard de euro, granturi pentru IMM-uri

1 miliard de euro, granturi pentru IMM-uri

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 - 2020, în contextul crizei COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene va permite acordarea de finanţări de 1 miliard de euro, IMM-urilor, pentru a le sprijini să îşi desfăşoare activitate în contextul crizei sanitare generate de pandemia COVID-19.

Granturile acordate vor fi de trei tipuri:

- Microgranturi - 100 milioane euro pentru: IMM-uri fără niciun angajat, PFA-uri şi ONG-uri cu activitate economică în domeniiile cultural-artistice şi cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID. Valoarea unui microgrant va fi de 2.000 euro şi vor fi sprijiniţi aproximativ 50.000 de beneficiari.

- Granturi pentru capital de lucru - 350 milioane euro pentru IMM-uri din domenii de activitate precum: HoReCa, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile şi bibliotecile. De aceste finanţări vor beneficia aproximativ 65.000 de firme din România.

- Granturi de investiţii - 550 milioane euro - IMM-urilor din industria alimentară, energie, echipamente, servicii de îngrijire, reparaţii şi întreţinere, turism, hoteluri, confecţii etc. Valoarea acestora va fi între 50.000 euro şi 200.000 euro, în funcţie de nevoile de finanţare ale proiectelor de investiţii depuse pentru contractarea de finanţări.

Granturile vor fi acordate de către administratorii schemei de ajutor de stat - Ministerul Economiei, Energiei şi al Mediului de Afaceri (MEEMA) în parteneriat cu Agenţiile pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului (AIMMAIPE) şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.