Analiză: Început pozitiv de noiembrie

Analiză: Început pozitiv de noiembrie

Evoluția leului din octombrie a fost controlată constant de banca centrală prin intervenții punctuale, care nu au lăsat ca media euro să depășească recordul de 4,8750 lei. cu toate acestea BCE a calculat miercurea trecută o cotație-record de 4,8768 lei.

Comparativ cu sfârșitul lui septembrie media euro a crescut cu mai puțin de jumătate de ban, vinerea trecută media fiind stabilită la 4,8743 lei.

Sfârșitul săptămânii a adus vestea că agenția Fitch a confirmat ratingul pe termen lung în valută străină al României la „BBB-”, cu perspectivă negativă, după ce Moody´s anunțase, la rândul ei, că păstrează nota acordată în aprilie.

Odată înlăturat spectrul trecerii la categoria „gunoi” (junk), cotațiile euro au coborât luni dimineață pe piețele asiatice până la 4,856 lei. Tranzacțiile din piața locală s-au realizat în culoarul 4,861 – 4,867 lei iar media a fost stabilită la 4,8643 lei, minimul ultimei luni și jumătate.

Plasamentele în moneda americană, considerată de investitori drept un „refugiu”, s-au majorat, având drept cauze incertitudinea rezultatelor alegerilor prezidențiale din SUA dar și reintrarea în carantină a marilor economii din zona euro.

De altfel, oficialii BCE au afirmat joi, la încheierea ședinției de politică monetară, că instituția este pregătită să majoreze valoarea achizițiilor de obligaţiuni guvernamentale („vor fi recalibrate instrumentele de politică monetară”) și să nu modifice nivelul dobânzilor, pentru a susține redresarea economiei din zona euro, măsuri au ca efect slăbirea monedei unice.

Euro a scăzut de la 1,1861 dolari, la începutul perioadei, până la 1,1624 dolari, la finalul ei, ceea ce a făcut ca media să urce luni la 4,1781 lei

Moneda elvețiană s-a apreciat la 1,067 – 1,070 franci/euro, iar cursul a crescut în ultima ședință din octombrie la 4,5595 lei, mai mult cu peste 5,5 bani față de finalul lui septembrie. Debutul lui noiembrie a adus o scădere la 4,5510 lei.

Lira sterlină a crescut luna trecută cu  peste 7 bani, dar reintrarea în carantină, pentru timp de o lună a Regatului Unit, a provocat deprecierea monedei britanice, cursul ei coborând la început de noiembrie la 5,3964 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la sfârșitul perioadei de la 251,6793 la 253,5487 lei. Evoluția a fost influențată de aprecierea monedei americane în timp ce uncia s-a mișcat între 1.880 și 1.910 dolari.

Piața monetară anticipa decizia agenției Fitch de a nu modifica ratingul României astfel că dobânzile interbancare s-au stabilizat, fiind înregistrată chiar o ușoară scădere.

La sfârșitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, se situa la 2,15%. Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 2,17% iar cel la 12 luni la 2,16%.

Bitcoin a început perioada la 12.800 dolari, dar a depășit, pe platformele specializate, pragul de 14.000 dolari, valoare care nu a mai fost atinsă din ianuarie 2018, după care a alunecat până la 13.300 dolari.

Analiza cuprinde perioada 27  octombrie – 2 noiembrie

Text pus la dispoziție de dl Radu Georgescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.