Plăţi de peste 430 de milioane de euro, prin AFIR, în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor şi autorităţilor publice, în ultimii doi ani

Plăţi de peste 430 de milioane de euro, prin AFIR, în conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor şi autorităţilor publice, în ultimii doi ani

În perioada de tranziţie 2021 - 2022, peste 28.000 de fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice au solicitat fonduri europene în valoare de 2,37 de miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Până în acest moment, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a selectat pentru finanţare 14.364 de proiecte de investiţii, însumând 768,9 milioane de euro. Dintre acestea, AFIR încheiat 8.474 de contracte de finanţare cu o valoare de 149,7 milioane de euro - procesul de contractare este în desfăşurare. Pentru decontarea investiţiilor sau achiziţiilor realizate în cadrul proiectelor contractate, precum şi pentru plăţile compensatorii acordate fermierilor prin Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură, AFIR a transferat în conturile beneficiarilor 433,8 milioane de euro.

"Avem 21.708 fermieri care au solicitat fonduri europene în valoare de peste 1,5 miliarde de euro, o sumă ce reflectă nevoia de finanţare tot mai mare a investiţiilor în exploataţii agricole, pentru dezvoltarea fermelor mici şi pentru instalarea tinerilor fermieri. De asemenea, am primit şi solicitări care vizează înfiinţarea grupurilor de producători, cooperarea în sectorul agricol şi cel pomicol, dar şi decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor. În urma procesului de selecţie, AFIR a încheiat 8.065 contracte de finanţare pentru investiţii în sectorul agricol, a căror valoare se ridică la peste 83 de milioane de euro. Pentru proiectele contractate, am reuşit să efectuăm, până în acest moment, plăţi de 58,7 milioane de euro", a declarat Directorul general al AFIR, Dorin OPREANU.

Pentru procesarea produselor agricole şi pomicole, AFIR a primit 322 de cereri în valoare de 209,8 milioane de euro, din care s-au selectat pentru finanţare 51 de proiecte, în valoare de 41,3 milioane de euro. Procesul de contractare este în derulare.

Sectorul neagricol a atras 5.968 de antreprenori care au depus la AFIR solicitări de finanţare a investiţiilor din mediul rural de peste 504 milioane de euro. Având în vedere fondurile disponibile, au fost selectate până acum 648 de cereri de finanţare, în valoare de 60 de milioane de euro şi au fost contractate 359 de proiecte de 20,2 milioane de euro. Plăţile efectuate către beneficiarii acestor contracte sunt de 10,6 milioane de euro, până la această dată.

În vederea finanţării infrastructurii de acces agricolă, autorităţile publice au solicitat fonduri în valoare de 156,4 milioane de euro, prin intermediul celor 161 de cereri de finanţare depuse. Dintre acestea, AFIR a selectat 59 de proiecte care însumează 55,1 milioane de euro şi a încheiat 47 de contracte de finanţare pentru drumuri agricole, în valoare de 44,2 milioane de euro. Plăţile efectuate pentru infrastructura agricolă sunt, la acest moment, de 4,4 milioane de euro.

Precizăm că, până la demararea Programului Naţional Strategic 2023 - 2027 (PNS), fondurile disponibile pe durata perioadei de tranziţie 2021 - 2022 se ridică la 3,26 miliarde de euro, din care 2,57 miliarde reprezintă contribuţia Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 692 milioane de euro sunt fonduri provenite din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI).

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - AFIR

agroinfo

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.