M. Micu: Planul Național Strategic se va întinde pe cinci ani, între 2023 și 2027. Pentru perioada de tranziție sunt alocați 6 miliarde de euro

M. Micu: Planul Național Strategic se va întinde pe cinci ani, între 2023 și 2027. Pentru perioada de tranziție sunt alocați 6 miliarde de euro

Secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării și Agriculturii, Marius Micu a vorbit vineri, la Călărași, despre stadiul elaborării Planului Național Strategic, instrument care vizează, de fapt, implementarea Politicii Agricole Comune.

„Cel mai important subiect la nivel național în ceea ce privește agricultura și nu numai, ci și dezvoltarea rurală a satului românesc, este cel al Planului Național Strategic, adică implementarea Politicii Agricole Comune. Fiecare stat membru trebuie să transpună această Politică Agricolă Comună printr-un plan strategic. În cadrul discuțiilor care au continuat pe mai mulți ani, s-a concluzionat faptul că vom avea nevoie de o perioadă de tranziție și dacă PNS se referea la perioada 2021-2027, s-a decis ca această perioadă de tranziție să fie de 2 ani adică 2021-2023. Planul Național Strategic se va întinde pe cinci ani, între 2023 și 2027. Această hotărâre a venit și cu împărțirea anvelopei totale de bani, iar din suma este de 22 miliarde de euro la nivel național, pentru perioada de tranziție sunt alocați 6 miliarde de euro.

În perioada de tranziție pe pilonul 2, fonduri europene în agricultură au mers 3,26 miliarde euro, avem toate măsurile în sesiune de depunere și urmează perioada de depunere, iar diferența de bani de până la 6 miliarde merge în plăți directe în agricultură, adică în subvenții.

Am vrut să explic contextul, de ce ne aflăm în luna noiembrie în perioada de discuții cu mediul asociativ, adică cu cele mai reprezentative asociații, organizații și instituții, în care dezbatem cum va arăta noul Plan Național Strategic. Am început în data de 3 noiembrie aceste consultări și sunt 2 săptămâni în care zilnic ne întâlnim și ne vom întâlni cu peste 160 de organizații.

Ne-am propus, în această lună noiembrie, peste 17 întâlniri cu aceste organizații, în care ne vom consulta, în tot acest timp lucrăm la elaborarea PNS, având în vedere propunerile fermierilor, în luna decembrie ne dorim să avem prima versiune pe site-ul ministerului unde practic vom intra într-o nouă rundă de consultări. După ce vom prelua propunerile, vom finaliza prima formă a Planului Național Strategic care va fi transmisă către Comisia Europeană. Nu ne vom opri însă din dezbatere, pentru că implementarea lui va începe în 2023, așa că avem și prima parte a anului 2022 pentru dezbateri și noi sperăm ca prin lunile mai-iunie 2022 să avem o formă finală. Apoi vom aproba actele normative care să stea la baza implementării Planului Național Strategic.”, a declarat Micu care a mai9 adăugat că sumele alocate prin PNS se ridică la 15,9 miliarde euro și vizează două componente majore. „În ceea ce privește sumele alocate în acest Plan Național Strategic, făcând excepție perioada de tranziție, anvelopa este de aproximativ 15,9 miliarde euro, iar ea va fi împărțită pe fiecare pilon în parte, pilonul , plăți directe, adică subvenții,- 9,98 miliarde euro, pilonul 2, investiții, adică fonduri europene,- 5,66 miliarde euro.

Distinct de acești doi piloni, mai avem un buget care se referă la intervențiile sectoriale, și acest buget înseamnă 0,26 miliarde euro.

Din pilonul 1, 25% din suma amintită va trebui să meargă către eco-scheme, 10% către plata redistributivă și 15% către sprijinul cu plata.

Din pilonul 2, va trebui să reținem un procent minim de 35% pentru măsuri de agro-mediu și bunăstarea animalelor, minim de 5% pentru GAL-uri. Vă pot spune că noi vom cere 10,18% pentru GAL-uri, adică am bugetat mai mult decât minimul impus.”, a mai precizat Marius Micu.

"În ceea ce privește Grupurile de Acțiune Locală, noi am bugetat pentru perioada 2023-2027 suma de 579 de milioane de euro. Pe lângă acești bani, se mai adaugă suma de 128 milioane de euro din perioada de tranziție. Vreau să vă spun că la nivel de județ Călărași, avem 3 GAL-uri – Colinele Argeșului, Bărăganul de Sud-Est și Valea Mostiștei. Au beneficiat, în ordinea expusă, de o alocare în exercițiul anterior de 1,8 milioane de euro, 3,8 milioane de euro și 2,4 milioane de euro. În perioada de tranziție mai primesc o alocare suplimentară, în aceeași ordine expusă, de aproximativ 522.000 euro, 1,36 milioane de euro și 782.000 euro.”

Marius Micu, secretar de stat MADR

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.